Ένας από τους ισχυρότερους επιχειρηματίες στον κόσμο
Σημαντικοί Έλληνες

Ένας από τους ισχυρότερους επιχειρηματίες στον κόσμο

Ο Γιώργος Λογοθέτης είναι Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Libra Group. Με βάση τη Νέα Υόρκη έχει την κύρια ευθύνη για την διαχείριση του Libra Group. Το Libra Group είναι ένας ιδιωτικός διεθνής επιχειρηματικός όμιλος που ελέγχει 30 θυγατρικές εταιρείες σε πέντε ηπείρους και έχει επικεντρωθεί κυρίως στη ναυτιλία, την αεροπλοΐα, τη μεσιτεία ακινήτων (real estate), τη φιλοξενία και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Το 2014 ο  Γιώργος Λογοθέτης μπήκε στη λίστα του περιοδικού «Fortune» στην κατηγορία “40 under 40”.

Γεννήθηκε το 1975 στο Λονδίνο, όπου και μεγάλωσε. Ο πατέρας του κατάγεται από την Κίμωλο και μητέρα του από τη Χίο. Είναι ο μεγαλύτερος από τους 4 γιους του εφοπλιστή Μιχάλη Λογοθέτη. Τα αδέρφια του είναι ο Κωνσταντίνος, ο Νικόλας και ο Λέων. Ο πατέρας του ξεκίνησε μια μικρή ναυτιλιακή εταιρεία, την Lomar Shipping, το 1976. Από μικρός ασχολήθηκε με τα ναυτιλιακά και περνούσε αρκετά καλοκαίρια ως έφηβος, μαθαίνοντας τα μυστικά του κλάδου.

“Θυμάμαι αρκετές συζητήσεις με τον πατέρα μου παντού, στο βενζινάδικo, στις διακοπές μας. Συνήθιζε να φέρνει τηλεγραφήματα και φαξ ή τέλεξ στο σπίτι για να με διδάξει. Ήταν κάτι που κυλούσε στο αίμα μας, ήταν μέρος της κουλτούρας μας ως οικογένεια”.

Προτού κλείσει τα τρία του χρόνια, προσβλήθηκε από μηνιγγίτιδα. Συχνά έμενε στο κρεβάτι για μία εβδομάδα λόγω διάφορων ασθενειών που έπλητταν το ανοσοποιητικό του σύστημα. Το 2011 στα 36 του, υποβλήθηκε σε μία εγχείρηση που του επέτρεψε να κερδίσει την μάχη. Εχει δηλώσει σε παλιότερες συνεντεύξεις του πως το να ζει με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, του χάρισε μεγάλη εκτίμηση για την ζωή.

Το 1993 εντάχθηκε στην Lomar Shipping, τη ναυτιλιακή εταιρεία της οικογένειας Λογοθέτη με έδρα το Λονδίνο. Το 1995 σε ηλικία 19 ετών διορίστηκε Διευθύνων Σύμβουλος. Αποτέλεσε την αιχμή του δόρατος στην εξέλιξη της Lomar από ένα στόλο τριών σκαφών, σε ένα σύγχρονο και διαφοροποιημένο στόλο 55 σκαφών, προτού γίνει ο ιδρυτικός Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Libra Group, όταν αυτό ιδρύθηκε το 2003. Ως Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, ηγήθηκε της μεταμόρφωσης του ομίλου από μια ναυτιλιακή εταιρεία σε έναν ευρύ πολυεθνικό και πολυπολιτισμικό διεθνή επιχειρηματικό όμιλο.

“Όταν άρχισα να εργάζομαι στα 18 μου, είπα στον εαυτό μου ότι θα δούλευα σαν τρελός για πέντε χρόνια, αλλά κάθε πέντε χρόνια θα έπαιρνα λίγο χρόνο για να αναλογιστώ τα επόμενα πέντε χρόνια”. Όταν είναι σε άδεια, αποσύρεται εντελώς από τα μηνύματα εργασίας και τα τηλεφωνήματα. “Οι ιδέες χρειάζονται χώρο για να γεννηθούν. Στον σημερινό κόσμο με χιλιάδες ηλεκτρονικά μηνύματα και τις συνεχείς πληροφορίες, υπάρχει κάτι πολύ εμπνευσμένο στο να μπορείς να αποκοπείς εντελώς για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα”, λέει.

Είναι επίσης Πρόεδρος του Leadership Council της Concordia, ενός μη-κερδοσκοπικού οργανισμού, που επιδιώκει να προωθήσει τις συνέργειες δημόσιου-ιδιωτικού τομέα, και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της MBK Alliance, ενός μη-κερδοσκοπικού οργανισμού, που ιδρύθηκε από τον πρόεδρο Barack Obama με στόχο την εξάλειψη του χάσματος ευκαιριών και επιτευγμάτων για έγχρωμους νέους. Ο Γιώργος και η σύζυγός του, Νίτζια, ίδρυσαν το Ινστιτούτο Seleni, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό με έδρα τη Νέα Υόρκη, που δραστηριοποιείται στον τομέα της ψυχικής υγείας της μητέρας.

«Η Libra είναι μια οικογενειακή επιχείρηση και, ως εκ τούτου, παραμένουμε πιστοί στις οικογενειακές αξίες, ταυτόχρονα όμως ενθαρρύνουμε τη διαφορετικότητα και την πρωτοβουλία. Καθεμία από τις 30 επιχειρήσεις που αποτελούν το Libra Group απολαμβάνει σημαντικό βαθμό αυτονομίας. Πιστεύουμε ότι η εμπειρία και η βαθιά γνώση των τοπικών συνθηκών συμβάλλει σε τεκμηριωμένες επενδυτικές αποφάσεις και εξασφαλίζει τη λειτουργική αποδοτικότητα. Είμαστε περισσότερο υπερήφανοι για το πως χτίσαμε τον όμιλο, παρά για το τι χτίσαμε, γιατί το κάνεμε με βάση τις παραδοσιακές αρχές της ελληνικής οικογένειας», είχε δηλώσει ο Γιώργος Λογοθέτης.

Εντονη είναι η δραστηριότητα του κ. Λογοθέτη και στον τουρισμό. Με δύο brands, αρχικά τα Grace Hotels και στη συνέχεια τα ανερχόμενα Aria Hotels, ο όμιλος ενισχύεται σταθερά στον κλάδο φιλοξενίας του ομίλου, όπου άρχισε να δραστηριοποιείται προ 13ετίας. Η αρχή είχε γίνει το 2004, από τη Βόρεια Αμερική, με την εξαγορά μιας σειράς ξενοδοχείων, εστιατορίων και μαρίνων στην ακτή του Μέιν και του Βερμόντ. Τα Aria Hotels είναι η ανερχόμενη θυγατρική του Libra Group με boutique ξενοδοχεία και βίλες στα ελληνικά νησιά και την ηπειρωτική Ελλάδα.

Το 2012, μαζί με τρεις ομογενείς, ίδρυσε την Ελληνική Πρωτοβουλία, μια παγκόσμια μη κερδοσκοπική εταιρεία που επικεντρώνεται στην κινητοποίηση της ελληνικής διασποράς και της φιλοελληνικής κοινότητας να επενδύει στην Ελλάδα μέσω προγραμμάτων ανακούφισης κρίσεων, επιχειρηματικότητας και οικονομικής ανάπτυξης. Το 2012, ο Όμιλος Libra δεσμεύτηκε να δημιουργήσει το βραβείο Ελληνικής Επιχειρηματικότητας, το οποίο παρέχει καθοδήγηση και χρηματοδότηση σε Έλληνες επιχειρηματίες, από το 2017, ο όμιλος Libra έχει δεσμεύσει 10 εκατομμύρια ευρώ για την υποστήριξη της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα μέσω του βραβείου.

“Πολλοί ήρωες γεννιούνται και “σχηματίζονται” από τις κρίσεις… Υπάρχουν πολλοί Έλληνες ήρωες που παραμένουν αφανείς και υποεκτιμημένοι. Υπάρχουν λεγεώνες ηρώων εκεί έξω που αγωνίζονται κάθε ώρα, κάθε μέρα, αλλά δεν τους βλέπουμε ούτε τους ακούμε. Είναι οι ηρωικοί Έλληνες, όχι οι τεμπέληδες Έλληνες ” τόνισε στην σύνοδο του Concordia Summit στην Αθήνα.

Ο κ. Λογοθέτης και η συζυγός του Νίτζια ζουν στο Μανχάταν και έχουν αποκτήσει 3 παιδιά.

ΣΧΟΛΙΑ

  Σχόλια: 1

  1. Your father and your father in/law can be very proud of what you have achieved already. My best regards to both Mike an Philipa.


ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ