Πρωτοπόρος στην επιχειρηματική αγορά των Βαλκανίων

Ο ΤΑΛΑΝΤΟΥΧΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΛΒΗΣ

Ο αυτοδηµιούργητος επιχειρηµατίας, που έγινε γνωστός µε το νερό Dorna, περιγράφει στην «Real News» τα επόµενα επαγγελµατικά σχέδιά του και µιλά για τα προβλήµατα της Ελλάδας.

Του Χρήστου Μπάρλα

Οταν συναντάς τον Γιάννη Βάλβη, βλέπεις έναν άνθρωπο χαμογελαστό, ευδιάθετο, χαρούμενο και προσηνή. Από την πρώτη στιγμή σού δίνει την εντύπωση του κοσμοπολίτη. Κάτι που επιβεβαιώνεται απόλυτα όταν η συζήτηση φθάσει σε βάθος. Επιτυχημένος επιχειρηματίας σε παγκόσμιο επίπεδο, με βαθιά γνώση της αγοράς και του επιχειρηματικού στίβου στον οποίο δραστηριοποιείται. Ο Γ. Βάλβης γεννήθηκε στην Αθήνα πριν από 63 χρόνια. Ακόμα και σήμερα, όπως ο ίδιος λέει, το σπίτι που έχει στην καρδιά του είναι αυτό της γιαγιάς του στην Κυνοσάργους, κοντά στον Αγιο Παντελεήμονα. Οι γονείς του έμεναν στη Γενεύη στην Ελβετία. Κι ενώ η μητέρα του ήταν έτοιμη να γεννήσει, δυο-τρεις μήνες πριν ανακοίνωσε στον πατέρα του ότι το παιδί τους θέλει να το γεννήσει στην Ελλάδα. Επέστρεψε, γέννησε τον μικρό Γιάννη και από εκείνη τη στιγμή άρχισε να γράφεται μία ακόμα ιστορία επιτυχίας βασισμένη στο ελληνικό DNA και την ελληνική παιδεία. Είναι συγκινητικός – το αποτυπώνει το ηχόχρωμα στη φωνή του κ. Βάλβη- όταν μιλά για τα μαθητικά του χρόνια στη Βαρβάκειο, όταν αναφέρεται στη μοναδικότητα των δασκάλων του και σε όσα του έμαθαν, αλλά και όταν χαρακτηρίζει «κολοσσούς μάθησης» τους συμμαθητές του, τους οποίους, αν και ήταν μαθητής του 17,5, δεν ήταν αυτό αρκετό, όπως λέει, για να τους ξεπεράσει. Μιλά με ευγνωμοσύνη για τους καθηγητές του στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Αναφέρει χαρακτηριστικά: «Είμαι πολύ περήφανος, είμαι βαθιά υπόχρεος στο ελληνικό κράτος για την παιδεία που πήρα. Για τη διαμόρφωση του χαρακτήρα και της ψυχής μου. Και είμαι υπόχρεος στο ελληνικό κράτος για αυτή την παιδεία που μου την έδωσε δωρεάν. Και θέλω να κάνω κάτι από ηθική υποχρέωση απέναντι στη χώρα μου για ό,τι μου προσέφερε. Να επιστρέψω, αν μου το επιτρέψουν, στην κοινωνία ένα ελάχιστο “ευχαριστώ”».

Έλληνας της ομογένειας, πολυπολιτισμικός, δημιουργικός, τελειομανής και ένας άντρας που κρατά τον λόγο του. Αυτά είναι τα κύρια χαρακτηριστικά που σε κάθε κουβέντα αφήνει διάχυτα να αποτυπωθούν στον συνομιλητή του. Καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη και τη σταδιοδρομία του συνετέλεσαν οι σπουδές του στην αρχιτεκτονική. «Αρχιτέκτονας – μηχανικός», υπογραμμίζει συχνά ο ίδιος: «Η Αρχιτεκτονική είναι ένα εκπληκτικό σχολείο. Είναι μία επιστήμη που πρέπει να συνθέσεις και να έχεις λύσεις σε πολλές αντιφάσεις. Το τελικό σου αποτέλεσµα θα πρέπει να είναι από όλες τις απόψεις τέλειο. Τόσο για τον δηµιουργό όσο και για τον τελικό αποδέκτη. Ως δοµή σκέψης µε βοήθησε πολύ να διαµορφώνω και να “χτίζω” ένα brand από την αρχή και να κατανοώ πόσο σηµασία έχει το marketing. Ως µηχανικός πρέπει να έχεις δοµηµένη σκέψη και είναι αυτός ο ρόλος που µου έδωσε την ξεκάθαρη εικόνα στο επιχειρείν. Οταν παίρνεις χαρτί και µολύβι, βγάζεις µια µορφή στο περιεχόµενο, βάζεις νούµερα και έχεις ένα business plan που µπορεί να έχει αποτέλεσµα µορφής και περιεχοµένου συνάµα, ένα ολοκληρωµένο πακέτο». Είναι ένας από τους πιο αναγνωρίσιµους ανθρώπους στο Βουκουρέστι, όπου ζει και έχει τις έδρες των επιχειρήσεών του.

Από το 1992 έως σήµερα έχει διαγράψει µία εντυπωσιακή επιχειρηµατική πορεία. Εγινε γνωστός και στην Ελλάδα µε το νερό «Dorna». Το σλόγκαν «∆εν πίνεις νερό, πίνεις βελούδο», εκφωνηµένο µε τη χαρακτηριστική ηπειρώτικη προφορά, έχει γράψει ιστορία στον χώρο της διαφήµισης. Το 1998 το Investment Fund της Societee Generale συµµετείχε στα επιχειρηµατικά σχέδια του Γ. Βάλβη και απογειώθηκε. Το 2002 πουλάει την εταιρεία στην Coca Cola και ως επιχειρηµατίας που σέβεται τους συνεργάτες του διανέµει το 20% των χρηµάτων από την πώληση σε τουλάχιστον 200 άτοµα που συµµετείχαν στην ίδρυση της εταιρείας, παίρνοντας µετοχές τις οποί- ες όµως δεν είχαν πληρώσει (stock options). Ο ίδιος αναφέρει χαρακτηριστικά ότι, µόλις ολοκληρώθηκε η πώληση, κάποιος από τους αγοραστές, όταν έµαθε την κίνησή του, του είπε: «Αυτό θα είναι η αρχή για την επόµενη µεγάλη σου επιτυχία». Το 2010 δηµιούργησε το καινούργιο του brand, πάλι επενδύοντας στο νερό. Την εταιρεία Aqua Carpatica. Ενα premium νερό, µε όλες τις έρευνες να εµφανίζουν σε αυτό µια µοναδική στον κόσµο µηδενική περιεκτικότητα σε νιτρικά. Οταν µιλάει για αυτό, το πρόσωπό του φωτίζεται: «Το νεράκι µου είναι ιδανικό και ευλογηµένο. Φαντάσου πόσο τυχερός στάθηκα. Είναι ένα από τα καλύτερα νερά στον κόσµο. Είµαι χαρούµενος που µπορούν να το πιουν άφοβα ακόµα και µωρά, ενώ είναι ιδανικό για εγκύους και αθλητές».

Με ύφος που υποδηλώνει εµφανώς την επιτυχία του, ανακοινώνει ότι οι πωλήσεις των νερών της Aqua Carpatica ξεπέρασαν κατά πολύ τις πωλήσεις της Dorna. Σήµερα τα νερά του εκτός από τη Ρουµανία διατίθενται στις αγορές της Αµερικής, της Αγγλίας, της Ιαπωνίας, της Αυστραλίας, στο Ντουµπάι και την Κίνα.

Είναι εκστασιασµένος, δουλεύοντας για τουλάχιστον πέντε καµπάνιες marketing, για το πώς χτίζεται η σχέση ενός προϊόντος µε τον καταναλωτή ταυτόχρονα µέσα από διαφορετικές κουλτούρες και σε διαφορετικούς λαούς. Για το «νερό-διαµάντι» του, όπως ο ίδιος λέει, θέλει να χτίσει µια σχέση «εµπιστοσύνης και διάφανης αλήθειας» και να επικοινωνήσει τις πραγµατικές αξίες του προϊόντος.

Πάθος και όραµα για το επιχειρείν

Η επιτυχία του Γ. Βάλβη έχει συστατικά που συµπυκνώνονται στο όραµα και την αρχή: «Πρώτος στην αγορά, αλλά πάνω στις πραγµατικές ανάγκες, µε σεβασµό στον συνάνθρωπο, δηλαδή στον καταναλωτή». Επαναλαµβάνει µονότονα στους συνεργάτες του πως «οτιδήποτε κάνουµε επιβάλλεται να φεύγει από τα χέρια µας τέλειο». Με πάθος µεταλαµπαδεύει στους γιους του Χρήστο (18 ετών) και Στέφανο (17 ετών) το πάθος και το όραµά του για το επιχειρείν. Τους έχει και τους δύο µαζί του σε όλες τις επιχειρήσεις του. Στον τρίτο γιο του Αριστοτέλη-∆ηµήτρη (4 µηνών) προς το παρόν µαθαίνει ελληνικά, µιλώντας του ασταµάτητα. Και στους τρεις λέει ότι θα επιθυµούσε να ακολουθήσουν αυτό που θεωρεί ο ίδιος επιτυχία στη ζωή: «Το δικαίωµα να αισθάνοµαι ελεύθερος. Ελεύθερος στις επιλογές µου, αλλά και στο παιχνίδι, όπως ένα παιδί». Με το νερό έχει ιδιαίτερη σχέση, σχεδόν καρµική. «Φαντάσου», λέει, «σε ένα κτήµα που έχω στην ιδιαίτερη πατρίδα µου, τη Σαντορίνη, εκεί που δεν το περίµενε κανείς να υπάρχει ίχνος νερού, κάνοντας γεώτρηση για να µπορώ να ποτίζω κάποια αµπέλια που έχω βρήκα θερµές πηγές». Κλείνει τα µάτια του και όταν τα ανοίγει µε σπινθηροβόλο βλέµµα λέει ότι εκεί θα επιχειρήσει το επόµενο business plan του. Στην ερώτηση τι σηµαίνει για αυτόν το νερό, απαντά αυτόµατα: «Το 70% του σώµατός µας, το 80% του µυαλού µας. Η ύπαρξή µας. Αν το σώµα µας είναι η εκκλησία της ψυχής µας, τότε ο σεβασµός στο σώµα µας δίνει σηµασία στην έννοια της ζωής και της υγείας».

Τον Γ. Βάλβη δεν τον έχει «µεθύσει» η επιτυχηµένη επιχειρηµατική του πορεία. Συνεχώς σχεδιάζει νέα πρότζεκτ, ακούει νέες ιδέες και µένει πιστός στην αρχή πως «όταν πουλάω, έχω έτοιµο το επόµενο πλάνο, την επόµενη δουλειά µου. Ποτέ δεν έχω πουλήσει για να ξοδέψω τα κέρδη µου, αλλά για να επενδύσω στο µέλλον».

Στην Ελλάδα δεν έχει επενδύσει µέχρι σήµερα. «Εµπόδιο για αυτό είναι η έλλειψη σταθερού φορολογικού συστήµατος, αλλά και εθνικού κτηµατολογίου (χωροταξίας)», υποστηρίζει ο Γ. Βάλβης και συνεχίζει: «Η Ελλάδα δεν έχει πολιτική προσέλκυσης κεφαλαίων και επενδύσεων. ∆ιαχρονικά δεν σαγηνεύει υποψήφιους επενδυτές. Κυριαρχεί µία λογική ότι ο επιχειρηµατίας είναι λαµόγιο. Τέτοιες πρακτικές δεν ταιριάζουν σε κανέναν σοβαρό επενδυτή, γιατί δεν µπορείς να βασιστείς σε ένα business plan. Η διέξοδος από αυτή την κρίση είναι η στήριξη στη µικροµεσαία επιχειρηµατικότητα. Το πιστεύω βαθιά αυτό. Όπως και ότι τις υπεραξίες στην οικονοµία τις δίνουν οι ιδιώτες, που µε υπεύθυνο αγώνα και σοβαρές κινήσεις µπορούν να οδηγήσουν την οικονοµία µιας χώρας στο αύριο. Οι επενδύσεις θέλουν ρίσκο (σ.σ.: γελάει). Κανένας βολεµένος, όπως το κράτος, δεν παίρνει ρίσκο».

Τι σηµαίνει για τον Γ. Βάλβη η Ελλάδα;

«Η πατρίδα µου, η κουλτούρα µου, τα τραγούδια της, οι ευχές µου, οι βρισιές που ξεστοµίζω, το παγκόσµιο λεξικό µε το οποίο σκέφτεται όλη η ανθρωπότητα. Όλη η οµορφιά µέσα από µια πολυπλοκότητα». Και τι είναι αυτό που τον πικραίνει; «Ο κρατισµός και η συνωµοσιολογία. Ακόµα περισσότερο, όµως, η αδιαφορία της Ελλάδας για τους Ελληνες της διασποράς. Οι Ελληνες της οµογένειας είναι ο φτωχός συγγενής της Ελλάδας. Είναι κρίµα». Κι ενώ λέει όλα αυτά, δεν παύει να εµπνέεται από την ιστορία, τις ανθρώπινες επαφές και τη µουσική της πατρίδας του. Ανατριχιά- ζει κάθε φορά που ακούει τη Γιώτα Νέγκα να ερµηνεύει το τραγούδι «Μπαρµπαγιαννακάκης» και ανασταίνεται η ψυχή του στο άκουσµα του παραδοσιακού άσµατος «Γιάννη µου, το µαντίλι σου». Ξεσηκώνεται στη θύµηση των ελληνικών τραγουδιών. «Παίζω κιθάρα», λέει. «Μπορώ να κρατήσω δύο ώρες γλέντι µε τραγούδι και χορό. Η µουσική τολµώ να πω ότι είναι το ναρκωτικό µου».

Επενδύσεις

Ο όμιλος Valvis δεν δραστηριοποιείται μόνο στο νερό. Εχει επενδύσει στους αμπελώνες και στο κρασί, στην πράσινη ενέργεια, σε παραγωγή και εμπορία βιολογικών δημητριακών, αλλά και στη βιομάζα. Με ετήσιο τζίρο 70 εκατ. ευρώ, ο όμιλος κατέχει δύο εργοστάσια (εμφιάλωσης και οινοποιητήριο) και 80.000 στρέμματα δημητριακών και βιομάζας. Ενας από τους ισχυρότερους οικονομικούς παράγοντες της Ρουμανίας, ο Γ. Βάλβης πολλές φορές καλείται να μιλήσει με δημόσιες παρεμβάσεις του και τηλεοπτικές συνεντεύξεις για τη χώρα του, την Ελλάδα, και για την κρίση, για την οποία πιστεύει ότι είναι ένας φαύλος κύκλος: «Το κράτος φορολογεί ασταμάτητα χωρίς σταθερό πλαίσιο, χωρίς κανόνες και ο φορολογούμενος φοροδιαφεύγει με τη δικαιολογία της έλλειψης του κράτους και των παροχών. Ο Ελληνας συμπατριώτης μου δεν έχει οικονομική συλλογική συνείδηση». Είναι δημοφιλής στο Βουκουρέστι για την ενασχόλησή του και με το ποδόσφαιρο. Το 2002 έγινε αντιπρόεδρος στη Ραπίντ και έβαλε το γάλα «La Dorna» διαφήμιση στη φανέλα της ομάδας. Την ίδια χρονιά σήκωσε και την «κούπα» του πρωταθλήματος έπειτα από πολλά χρόνια. Αποχώρησε από τη διοίκηση όταν το πλάνο του για την ανάπτυξη της Ραπίντ, που μιλούσε για εταιρική διαχείριση, οικονομική διαφάνεια και οργανωμένες διαδικασίες στο πρότυπο των μεγάλων κλαμπ, δεν έγινε δεκτό.

Σημαντικοί Έλληνες

Πρωτοπόρος στην επιχειρηματική αγορά των Βαλκανίων

Ο Γιάννης Βάλβης είναι είναι ιδιοκτήτης του Ομίλου Βάλβη στη Ρουμανία. Είναι ο Πρόεδρος και ο Γενικός Διευθυντής της Valvis Holding και Αντιπρόεδρος του AOAR (Σύνδεσμος Επιχειρηματιών της Ρουμανίας).

Τον αποκαλούν «Κύριο Dorna», καθώς ήταν ο άνθρωπος πίσω από την χαρακτηριστική διαφήμιση του νερού Dorna, το οποίο έγινε viral στην Ελλάδα. Ακόμα και σήμερα, χρησιμοποιούμε τη φράση από τη διαφήμιση “Δεν πίνεις νερό, πίνεις βελούδο!”.

Η κατευθυντήρια αρχή της Valvis Holding, η οποία χαράζει την πορεία της  ανάπτυξής της από την πρώτη μέρα της ίδρυσής της, είναι ότι είναι «φιλική προς το περιβάλλον επιχείρηση». Με άλλα λόγια, είναι μια «οικολογική επιχείρηση». Όντας ένθερμη υποστηρίκτρια της πράσινης γεωργίας, η Valvis  Holding έχει θέσει ως στόχο να μετατρέψει τα Καρπάθια Όρη σε ένα οικολογικό γεωργικό κέντρο, και έχει επιτύχει το στόχο της.

Ο Γιάννης Βάλβης γεννήθηκε στις 16 Ιουλίου του 1954 στην Αθήνα. Ο παππούς του, Γιάννης, γεννήθηκε στη Σαντορίνη και έφυγε από το νησί το 1905, για να πάει στην Αφρική. Ο πατέρας του Jean Valvis γεννήθηκε στο Σουδάν και ο Jean μεγάλωσε μεταξύ Γενεύης, Αθήνας και Βουκουρεστίου.

Οι βασικές κατευθύνσεις των επιχειρήσεων του Ομίλου που καλύπτονται από την ίδια “πράσινη” έννοια είναι οι εξής: Το φυσικό ανθρακούχο μεταλλικό νερό AQUA Carpatica, η παραγωγή κρασιού και η επιλεγμένη παραγωγή βιολογικών οίνων Domeniile Samburesti, η γεωργία οργανικών δημητριακών με την επωνυμία LaDORNA και η διατήρηση σχετικών με την ιδιοκτησία πνευματικών δικαιωμάτων του Ομίλου μετά την πώληση στον Όμιλο Lactalis (Dorna Agri). Ένας από τους τρέχοντες στόχους του Ομίλου είναι η ανάπτυξη ολοκληρωμένων έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως τα φωτοβολταϊκά και η ενέργεια βιομάζας AgroElectrica & Terra Muntenia. Ο τζίρος του Ομίλου ανέρχεται στα 50 εκατομμύρια ευρώ και το ανθρώπινο δυναμικό αποτελείται από 500 άτομα.

Dorna Apemin

Η βιομηχανική και επιχειρηματική δραστηριότητα της Valvis Holding ξεκίνησε το 1994 με την ίδρυση της DORNA APEMIN SA, μια κοινή επιχείρηση με ελληνική, ρουμανική και ελβετική συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο. Το πεδίο δράσης της κάλυπτε το φυσικά ανθρακούχο φυσικό μεταλλικό νερό που αναβλύζει από την πηγή της Dorna, που βρίσκεται σε μια περιοχή που φέρει το ίδιο όνομα. Είναι αυτονόητο ότι η εμπορική επωνυμία του νερού δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από την ονομασία “Dorna”. Κατά τη διάρκεια του 1996-1999, δημιουργήθηκαν τρεις μάρκες μεταλλικού νερού (σε τρεις διαφορετικές περιοχές, Dorna, Poiana Negri και Izvorul Alb) στην πόλη Vatra Dornei, στη Suceava County. Η Holding Group Valvis έχει λειτουργήσει και αναπτύξει τις δραστηριότητές της στη βιομηχανική μεταποίηση των γεωργικών προϊόντων και τη βιομηχανία γαλακτοκομικών προϊόντων από το 1998, όταν το πρώτο πράσινο εργοστάσιο επεξεργασίας στον τομέα του γάλακτος χτίστηκε κοντά στην περιοχή Dorna Candreni, στη Suceava County. Η εταιρεία, τα εμπορικά δικαιώματα για την πηγή και το εμπορικό σήμα, πωλήθηκαν στην Coca Cola, το 2002.

Dorna Lactate

Από την ίδρυση της, η Dorna Lactate SA είχε επικεντρωθεί στην πράσινη ανάπτυξη. Έτσι, το 2000, ξεκίνησαν οι διαδικασίες πιστοποίησης για τη βιολογική γεωργία στις παρθένες περιοχές της οροσειράς των Καρπαθίων και η γαλακτοκομία υπό την ονομασία “LaDORNA BIO” ξεκίνησε αργότερα. Λίγο αργότερα, ο Όμιλος αποφάσισε να επενδύσει στο EUROFARMS, ένα πρόγραμμα υποστήριξης βιοκαλλιεργητών, προκειμένου να προσφέρουν βιολογικό γάλα άριστης ποιότητας. Ο Όμιλος επέλεξε τα Καρπάθια Όρη, δεδομένου ότι υπάρχουν χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα λόφων και οροπεδίων, τα οποία, λόγω του γεωγραφικού σκηνικού και της οικονομικής στενότητας (δεν υπήρχαν τρακτέρ ή τα χρήματα για λιπάσματα και φυτοφάρμακα), δεν έχουν επηρεαστεί. Οι αγελάδες βόσκουν ελεύθερα, παράγουν βιολογικό γάλα, οι οποίες εποπτεύονται από εκατοντάδες μικρούς παραγωγούς. Τόσο τα ζώα τους, όσο και ολόκληρη η διαδικασία παραγωγής, ελέγχονται από το μεγαλύτερο οργανισμό πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων στην Ευρώπη, τον “BCS ÖKO GUARANTIE”, που ιδρύθηκε στη Νυρεμβέργη της Γερμανίας. Η αδιάψευστη μαρτυρία για την απόλυτη καθαρότητα αυτής της γης είναι η ίδια η φύση: άγριες ​​αρκούδες και αγριογούρουνα ζουν στα Καρπάθια Όρη, που δείχνουν ότι οι χημικές ουσίες δεν την έχουν επηρεάσει.

Η LADORNA GROUP έγινε μία από τις κορυφαίες επιχειρήσεις που κάνουν τη διαφορά στη βιομηχανία τροφίμων στη Ρουμανία, ενώ η μάρκα LaDORNA απέκτησε εξαιρετική φήμη, στις τοπικές αλλά και τις διεθνείς αγορές. Η ιστορία επιτυχίας της προσέλκυσε την γαλλική πολυεθνική εταιρεία, Lactalis Group, η οποία απέκτησε τη Dorna Lactate S.A. το 2008.

Dorna Hellas

Η Dorna Hellas Α.Ε. λειτουργεί στην εμπορία τροφίμων από το 2000 στην Ελλάδα, έχοντας τα αποκλειστικά δικαιώματα διανομής του φυσικά ανθρακούχου φυσικού μεταλλικού νερού DORNA, καθώς και της SPRING, μιας σειράς αναψυκτικών με τρεις διαφορετικές γεύσεις φρούτου, με βάση το ανθρακούχο φυσικό μεταλλικό νερό. Η Dorna Apemin S.A. αργότερα πωλήθηκε στην «Coca Cola 3E Α.Ε.».

Η επιτυχία της εταιρείας άνοιξε το δρόμο για την έναρξη της βιομηχανίας των γαλακτοκομικών προϊόντων της. Το 2005, η DORNA HELLAS ανέλαβε την εισαγωγή και διανομή του βιολογικού γάλακτος LaDORNA, που παράγεται από τον Όμιλο LaDORNA της Ρουμανίας. Λίγο αργότερα, η Dorna Hellas S.A. έκανε το βιολογικό γάλα LaDORNA ηγέτη στην ελληνική αγορά βιολογικού γάλακτος, ξεπερνώντας όλες τις δυσκολίες στον τομέα αυτό. Λίγο πριν τελειώσει το 2007, μετά από μια σειρά από κερδοφόρες εμπορικές συμφωνίες, η Dorna Hellas ενίσχυσε τη θέση της στην αγορά των γαλακτοκομικών προϊόντων, και δεσμεύτηκε να προσφέρει υψηλής ποιότητας γαλακτοκομικά προϊόντα πραγματικής θρεπτικής αξίας, ενώ απώτερος στόχος της παρέμεινε να συμβάλει σε μια πιο φυσική, πιο υγιεινή, καλύτερη και ισορροπημένη καθημερινή διατροφή. Το 2008, η Dorna Hellas S.A. εξαγοράστηκε από τον γαλλικό όμιλο Lactalis S.A., ως αναπόσπαστο μέρος της Dorna Lactate S.A.

Viti-Pomicola Samburesti

Η Samburesti είναι μια ευλογημένη γη που προστατεύεται από τα Καρπάθια Όρη και τον ποταμό Olt. Αυτή η γη έχει κατοικηθεί και καλλιεργείται από τους αρχαίους χρόνους. Είναι μακράν η περιοχή με τη μεγαλύτερη ιστορική παράδοση στην παραγωγή κρασιού, ειδικά για την ποικιλία Cabernet Sauvignon. Άλλες ποικιλίες που παράγονται στην περιοχή είναι οι: Sauvignon Blanc, Chardonnay, Merlot και Feteasca Neagra.

Όπως πολλές άλλες κρατικές εταιρείες, το οινοποιείο Viti Pomicola Samburesti, συγκλονίστηκε από την ταραγμένη μεταβατική περίοδο 1990-2005. Γνώρισε μια μακρά περίοδο παρακμής, επιζήμιας διαχείρισης, μόνιμης έλλειψης αναπτυξιακών κονδυλίων και συνεχών εσωτερικών μαχών μεταξύ των μετόχων της. Όλα αυτά έπληξαν την εικόνα της εταιρείας και το κρασί Samburesti είχε σχεδόν ξεχαστεί εντελώς. Το 2005 η Valvis Holding Group άρχισε να επενδύει στην Viti-Pomicola Samburesti, η οποία καλύπτει μια έκταση 500 εκταρίων αμπελώνων και 500 στρέμματα οπωροφόρων δέντρων. Με ένα πρόγραμμα επενδύσεων άνω των 14,5 εκατομμυρίων ευρώ, το κρασί Samburesti ήρθε πίσω στη ζωή. Ολόκληρη η έκταση του αμπελώνα αναβαθμίστηκε, το συγκρότημα οινοποίησης ανακαινίστηκε, μια νέα σύγχρονη γραμμή εμφιάλωσης χτίστηκε και ένα πρότυπο σύστημα άρδευσης διατέθηκε.

Η επένδυση αυτή, ύψους € 9.000.000, διατέθηκε για την αποκατάσταση της κληρονομιάς του κρασιού. Το κελάρι ανακαινίστηκε πλήρως, περισσότερα από 4 εκατομμύρια επενδύθηκαν στον εξοπλισμό γραμμής παραγωγής, αποθήκευσης και εμφιάλωσης. Μια πρόσθετη επένδυση 1,5 εκατομμυρίων ευρώ έγινε στην ανανέωση του στόλου γεωργικών μηχανημάτων.

Το κρασί Samburesti κέρδισε διεθνή αναγνώριση στο παρελθόν. Συγκαταλέγεται μεταξύ των καλύτερων κόκκινων κρασιών στον κόσμο, έναν τίτλο που κατέκτησε για πρώτη φορά στο Παρίσι το 1891. Από τότε, έχει κερδίσει 47 χρυσά και 30 αργυρά μετάλλια σε διεθνείς διαγωνισμούς κρασιού. Μια ολόκληρη σειρά από κρασιά που ξεκίνησε το 2009, καλύπτει τις ακόλουθες ποικιλίες: Cabernet Sauvignon, Sauvignon Blanc, Feteasca Alba, Chardonnay, Merlot.

Κατά τη διάρκεια του 2010 και του 2014, ξεκίνησαν μια υψηλή ποικιλία κρασιών: Domeniile Samburesti Roze, Rouge de Roumanie, Feteasca Neagra και Pinot Noir με διεθνή επαγγελματική εμπειρία.

Carpathian Springs

Το 2009, μόλις επτά χρόνια μετά την πώληση του φυσικού ανθρακούχου μεταλλικού νερού Dorna στην Coca Cola, η Valvis Holding Group άρχισε να λειτουργεί και πάλι σε αυτόν τον επιχειρηματικό τομέα, με τη δημιουργία του «AQUA Carpatica», ενός προϊόντος υψηλής ποιότητας, που είχε στόχο την αγορά της Ρουμανίας, καθώς και τη διεθνή αγορά. Το AQUA Carpatica είναι το πιο αγνό φυσικά ανθρακούχο, φυσικό μεταλλικό νερό στον κόσμο. Τα Καρπάθια Όρη και τα δέντρα του δάσους είναι φυσικά εμπόδια που προστατεύουν την αυθεντική καθαρότητα της προστατευόμενης περιοχής του φυσικού μεταλλικού νερού. Σε μόλις πέντε χρόνια από τότε που ξεκίνησε,  το AQUA Carpatica είναι το καλύτερο σε πωλήσεις και το πιο αναπτυσσόμενο μεταλλικό νερό στην αγορά. Η απουσία νιτρικών και διοξειδίου του αζώτου, είναι το κύριο χαρακτηριστικό αυτού του μοναδικού, εξαιρετικού νερού.

Στη διεθνή αγορά, θα είναι διαθέσιμο σε εστιατόρια και άλλους χώρους εστίασης τεσσάρων αστέρων όπου το νερό αντιμετωπίζεται περισσότερο σαν το κρασί και η γεύση του εκτιμάται πολύ.

Dorna Agri

Ως μέρος της ολοκληρωμένης Οικολογικής Επιχειρηματικής φιλοσοφίας, η Valvis Holding αναπτύσσει τα βιολογικά δημητριακά γεωργίας με την επωνυμία LaDORNA (LaDORNA Δημητριακά), στο νησί του Δούναβη κοντά στο Calarasi (σύνορα με τη Βουλγαρία), όπου ο Όμιλος ελέγχει πάνω από 8000 εκτάρια γεωργικής γης.

Με τα LaDORNA Δημητριακά, η Dorna Agri, μέλος της Valvis Holding, στοχεύει τις εθνικές όσο και διεθνείς αγορές, προσφέροντας στους καταναλωτές εξαιρετικά υγιεινά οργανικά προϊόντα.

Terra Muntenia

Η Valvis Holding Group έχει ήδη ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για μια επένδυση στην Ελλάδα, αναπτύσσοντας ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως τα φωτοβολταϊκά συστήματα και η αιολική ενέργεια. Η Valvis Holding ελέγχει μέσω μιας από τις θυγατρικές της, μια έκταση πάνω από 8000 εκτάρια γεωργικού χωραφιού σε ένα από τα νησιά του Δούναβη κοντά στο Calarasi, στα Βουλγαρικά σύνορα. Το νησί θα φιλοξενήσει την καλλιέργεια ενεργειακών φυτών μαζί με τους ηλιακούς συλλέκτες και μονάδα παραγωγής ενέργειας από βιομάζα.

 

 

 

AQUA Carpatica

Για μια δεκαετία, ο Έλληνας επιχειρηματίας 3ης γενιάς με καταγωγή από τη Σαντορίνη, διεξήγαγε λεπτομερείς έρευνες, ούτως ώστε να διαπιστώσει ότι η ανακάλυψη αυτή έφερε ένα ξεχωριστό εύρημα: το μόνο νερό στον κόσμο με μηδενικά νιτρικά (ανθρακούχο) ή σχεδόν μηδενικά νιτρικά (απλό).Το AQUA Carpatica παραμένει αναλλοίωτο, αγνό και αμόλυντο εδώ και αιώνες, χωρίς πρόσθετα, χωρίς ενισχυτικά γεύσης, χωρίς τεχνητό ανθρακικό ή επεξεργασία. Όπως ακριβώς πρέπει να είναι το φυσικό μεταλλικό νερό.

 

 

«Πιστεύουμε ότι η φύση πρέπει να διατηρηθεί αναλλοίωτη και δεσμευόμαστε να προστατεύσουμε τους φυσικούς πόρους. Στην AQUA Carpatica χρησιμοποιούμε υπερσύγχρονη, φιλική προς το περιβάλλον τεχνολογία για να εξάγουμε με υπευθυνότητα τα νερά μας. Συνεργαστήκαμε στενά με τις τοπικές αρχές προκειμένου να εφαρμόσουμε ένα σχέδιο προστασίας του περιβάλλοντος το οποίο και υλοποιήσαμε, διασφαλίζοντας ότι η γη γύρω από τις πηγές δεν μολύνεται και δεν επηρεάζεται από οποιαδήποτε ανθρώπινη δραστηριότητα».

Η κατευθυντήρια αρχή της Valvis Holding, η οποία διέπει την πορεία της ανάπτυξής της από την πρώτη μέρα της ίδρυσής της, είναι ότι αποτελεί «φιλική προς το περιβάλλον επιχείρηση». Με άλλα λόγια, είναι μια «οικολογική επιχείρηση». Ούσα ένθερμη υποστηρίκτρια της πράσινης γεωργίας, η Valvis  Holding έχει θέσει ως στόχο να μετατρέψει τα Καρπάθια Όρη σε ένα οικολογικό γεωργικό κέντρο, και έχει επιτύχει το στόχο της. Το 2021 το νέο νερό της AQUA Carpatica έφτασε και στην Ελλάδα .

 

 

2021: Η πρόταση της AQUA Carpatica για την Ελλάδα

Η AQUA Carpatica επέλεξε να φέρει στην Ελλάδα τα προϊόντα της από συγκεκριμένες πηγές των Καρπαθίων που και έχουν μικροβιολογική και χημική αγνότητα, αλλά και πληρούν ταυτόχρονα το κριτήριο ενός πολύ εύγευστου νερού. Στις πηγές της AQUA Carpatica δεν θα συναντήσετε καμία επίγευση (πικρό, ξινό, αλμυρό ή γλυφίζον). Η γεύση της AQUA Carpatica είναι γλυκόπιοτη, δροσερή, απολαυστική, ελαφριά και μοναδική.

 

 

 

Μια γεύση ιδιαίτερα ελκυστική και πρόσχαρη, η οποία έχει δημιουργήσει πιστούς θαυμαστές από την πρώτη στιγμή που το δοκίμασαν. Μια πρόταση η οποία αποτελεί ιδανική επιλογή ακόμη και για τις πιο ευαίσθητες ηλικίες, καθώς η σύνθεσή του καθιστά το μεταλλικό νερό της AQUA Carpatica ιδανικό για βρέφη, μικρά παιδιά, εγκυμονούσες μητέρες και θηλάζουσες, λόγω της μικρής περιεκτικότητας σε μέταλλα (ολιγομεταλλικό) και σχεδόν μηδενικής περιεκτικότητας σε Νιτρικά.

 

 

Εταιρική κοινωνική ευθύνη

Στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης του Ομίλου, έχουν γίνει αρκετές δράσεις για να βοηθήσουν τους τομείς της κοινωνίας που έχουν ανάγκη.

Πιο συγκεκριμένα:

-Μοναστήρι Του Προφήτη Ηλία Σαντορίνης – οικονομική στήριξη από τον Ιωάννη Χρήστου ΙΔΡΥΜΑ ΒΑΛΒΗΣ ως κεφάλαιο κίνησης για την παραγωγή κρασιού και τις μελέτες αποκατάστασης του μοναστηριού

-Παιδιά με Ειδικές Ανάγκες, Πρόγραμμα της UNICEF

Έχοντας ιδιαίτερη μέριμνα για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες, ο Όμιλος έχει ενισχύσει αυτό το σχετικό πρόγραμμα της UNICEF από το 2002.

-Ενθαρρύνει τα παιδιά να βιώσουν το πνεύμα των Ολυμπιακών Αγώνων ΑΘΗΝΑ 2004. Στο πλαίσιο της συνεργασίας της τόσο με την Ολυμπιακή Επιτροπή της Ρουμανίας και το Ολυμπιακό Ίδρυμα της Ρουμανίας, ο Όμιλος προσέφερε σε 20 παιδιά και τους γονείς τους την ευκαιρία να συμμετάσχουν στη μεγάλη αθλητική διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων ΑΘΗΝΑ 2004.

-Υποστήριξη του προγράμματος για την καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού

Το πρόγραμμα «Καταπολέμησης του Καρκίνου του Μαστού» ξεκίνησε από την ανεξάρτητη, μη κυβερνητική, μη κερδοσκοπική οργάνωση ‘RENASTEREA BOTOSANEANA’ (Πληροφορίες, Ίδρυμα Πολιτισμού και Υγείας, εγκρίθηκε από τους Συλλόγους LaDORNA GR Ελληνορουμάνων πολιτών (Ιάσιο, Γκαλάτσι, Βραΐλα)

-Τακτική οικονομική υποστήριξη για τους ηλικιωμένους που μένουν σε ελληνικές κοινότητες στη Ρουμανία, από το 2000 μέχρι σήμερα

-Πρόγραμμα του Ιδρύματος CRINA: Ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει τη δωρεά γαλακτοκομικών προϊόντων, σε μηνιαία βάση, για τα παιδιά του ιδρύματος CRINA. Η συνεισφορά του Ομίλου ξεκίνησε το 2006.

-Υποστήριξη 450 παιδιών από τη Valea Plopului. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δωρεές προϊόντων, από το 2011.

-Valvis Class στο Ιάσιο. Το πρόγραμμα υποτροφιών για ταλαντούχα παιδιά που ζουν σε μειονεκτικές αγροτικές κοινωνικοοικονομικές συνθήκες, από το 2008.

 -Πρόγραμμα EUROFARMS, Ρουμανία: Κοινωνική προσφορά για την εκπόνηση και υποβολή ενός νομοσχεδίου, το οποίο εγκρίθηκε από το Κοινοβούλιο της Ρουμανίας, να χορηγεί επιδοτήσεις στους αγρότες και τους καλλιεργητές για να ενταχθούν στο πρόγραμμα EUROFARMS. OUP.

Διετέλεσε Αντιπρόεδρος στο ρουμανικό επαγγελματικό ποδοσφαιρικό σύλλογο, Rapid, για ένα σύντομο χρονικό διάστημα.

Βραβεία και Διακρίσεις:

 • 2016 Περιοδικό FORBES – The Most Successful Consecutive Entrepreneurship
 • 2016 Περιοδικό BIZ – The Value of Romania Prize
 • 2010 Περιοδικό The Business Review  – Ετήσια Βραβεία Επενδύσεων / Επιχειρηματίας της Χρονιάς
 • 2006 Bucharest Business Week – Swiss Leadership Awards  / Most Admired Swiss Business Person
 • 2004 Περιοδικό Capital– Oskar Award / Επιχειρηματίας της Χρονιάς
 • 2004 Cross of Moldavia, Μετάλλιο που δόθηκε από τον Μακαριότατο Δανιήλ, τον Μητροπολίτη Μολδαβίας και Μπουκοβίνας. Το βραβείο δίνεται για την προστασία και την φροντίδα προς στο περιβάλλον και για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας
 • 2002 Ziarul Financiar (Οικονομική Εφημερίδα) – Ηγέτες – Άνθρωποι που ταρακούνησαν την αγορά /  Βραβείο Αριστείας
 • 2001  Bucharest Business Week – Swiss Leadership Awards / Επιχειρηματίας της Χρονιάς

Συνέντευξη του Γ. Βάλβη στη RealNews

ΣΧΟΛΙΑ

  Σχόλια: 1

 1. KHALID MOHD BAWAZIR

  I would like to communicate with Mr. Jean Valvis, just as a friend who joined him for the business of Dorna in Saudia few years ago. I will be grateful to all of you

  Khalid Bawazir


ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ