Πρόεδρος του Μουσείου Επιστημών της Βοστόνης
Σημαντικοί Έλληνες

Πρόεδρος του Μουσείου Επιστημών της Βοστόνης

Ο Iωάννης Μιαούλης είναι Πρόεδρος και Διευθυντής του Μουσείου Επιστημών της Βοστόνης, από το 2003. Ανέλαβε τα ηνία του μουσείου έπειτα από πολυετή διακεκριμένη πορεία στο Πανεπιστήμιο Tufts, όπου ήταν κοσμήτορας της Σχολής Μηχανικών, βοηθός αντιπρύτανη, ανώτατο διοικητικό στέλεχος του Πανεπιστημίου στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών της Σχολής Τεχνών και Επιστημών και καθηγητής Μηχανολογίας.

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ελλάδα. Είναι κάτοχος τριών πτυχίων από το Πανεπιστήμιο Tufts: ένα πτυχίο στη Μηχανολογία το 1983, ένα Μάστερ στα Οικονομικά το 1986, κι ένα Διδακτορικό στη Μηχανολογία το 1987. Πήρε επίσης, μεταπτυχιακό δίπλωμα Μηχανολόγου Μηχανικού από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης το 1984. Εκλέχτηκε στα Διοικητικά Συμβούλια των Πανεπιστημίων Tufts και Wellesley College.

Ο Μιαούλης βοήθησε το Tufts να συγκεντρώσει 100 εκατομμύρια δολάρια για τη σχολή Μηχανικών, αύξησε σημαντικά των αριθμό των φοιτητριών και των γυναικών που είναι μέλη του διδακτικού προσωπικού, κατάρτισε προγράμματα συνεργασίας με τη βιομηχανία και υπερδιπλασίασε τις πρωτοβουλίες για την έρευνα. Στο Tufts, δημιούργησε μαθήματα, βασισμένα στους φοιτητές του αλλά και στα δικά του πάθη, το ψάρεμα δηλαδή και τη μαγειρική.

Το Μουσείο Επιστημών εισάγει τους γύρω στο 1,5 εκατομμύριο επισκέπτες του ετησίως στην Επιστήμη, την Τεχνολογία, τη Μηχανική και τα Μαθηματικά (STEM), μέσω εκατοντάδων διαδραστικών εκθέσεων και προγραμμάτων και έχει αναγνωριστεί πολλάκις ως κορυφαίο επιστημονικό κέντρο. Πρόσφατα το Μουσείο, έλαβε μια δωρεά 50 εκατομμυρίων δολαρίων, τη μεγαλύτερη στην 186 χρόνων ιστορία του, από το Φιλανθρωπικό ίδρυμα Μπλούμπεργκ, το οποίο έχει ιδρυθεί από τον επιχειρηματία, φιλάνθρωπο και τρεις φορές δήμαρχο της Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλούμπεργκ.

Το 2004 προώθησε την ίδρυση του Εθνικού Κέντρου Τεχνολογικής Μάθησης (NCTL) στο Μουσείο, με στόχο να βελτιώσεις τις γνώσεις στη Μηχανική και την Τεχνολογία ανθρώπων όλων των ηλικιών αλλά και να εμπνεύσει τη νέα γενιά μηχανικών, εφευρετών και επιστημόνων. Το Κέντρο προωθεί την τεχνολογική μάθηση σε σχολεία βοηθώντας τις πολιτείες να τροποποιούν τα εκπαιδευτικά τους πρωτόκολλα, να σχεδιάζουν υλικά και να προσφέρουν στους καθηγητές επαγγελματική ανέλιξη. Το κέντρο έχει προσεγγίσει περίπου 128,900 δασκάλους και 13 εκατομμύρια μαθητές σε 50 πολιτείες των ΗΠΑ.

Το 2015, το Μουσείο εγκαινίασε τη θεματική “Η Επιστήμη πίσω από την Pixar” σε συνεργασία με τα στούντιο κινουμένων σχεδίων Pixar με στόχο να εξερευνήσουν την Επιστήμη, την Τεχνολογία, τη Μηχανική και τα Μαθηματικά που εμπλέκονται και βοηθούν στη δημιουργία των βραβευμένων ταινιών τους.  Η έκθεση κέρδισε πολλά βραβεία αλλά και την αγάπη του κοινού.

Επιπλέον, ο Δρ Μιαούλης έχει λάβει δεκάδες βραβεία κι έχει εκδώσει πάνω από 100 ερευνητικά άρθρα, κατέχοντας δύο διπλώματα ευρεσιτεχνίας. Έχει επίσης τιμηθεί με το βραβείο Presidential Young Investigator, με το Βραβείο Allan MacLeod Cormack για Αρίστευση στη Συλλογική Έρευνα (Allan MacLeod Cormack Award for Excellence in Collaborative Research), με το Βραβείο William P. Desmond για Εξαιρετική Συμβολή στη Δημόσια Εκπαίδευση (William P. Desmond Award for Outstanding Contributions to Public Education), καθώς και με το Βραβείο για Εξαιρετική Υπηρεσία από τον Σύλλογο Αποφοίτων του Πανεπιστημίου (Tufts University Alumni Association’s Outstanding Service Award).

Το 2011, του απονεμήθηκε επίσης το Μετάλλιο ASME Ralph Coats Roe Medal για την εξαιρετική του συμβολή στην καλύτερη κατανόηση της αξίας της μηχανικής στην κοινωνία. Υπηρέτησε το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο της NASA, καθώς και το Εκπαιδευτικό και Δημόσιο Πρόγραμμα της NASA / Education and Public Outreach, λαμβάνοντας το 2009 το Μετάλλιο Εξαιρετικής Δημόσιας Υπηρεσίας από τη NASA.

 

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ