Θρύλος στη φαρμακευτική βιομηχανία
Σημαντικοί Έλληνες

Θρύλος στη φαρμακευτική βιομηχανία

Ο Πίνδαρος Ρόι Βάγγελος είναι γιατρός και επιχειρηματίας γνωστός για την ικανότητα του να μετατρέπει την επιστημονική έρευνα σε επιτυχία. Η εφημερίδα «Εθνικός Κήρυκας» τον συμπεριλαμβάνει στη λίστα με τους 50 πιο πλούσιους ομογενείς των ΗΠΑ.

Ο Ρόι Βάγγελος γεννήθηκε στις 8 Οκτωβρίου το 1929 στο Westfield του New Jersey από Έλληνες γονείς που είχαν μεταναστεύσει εκεί. Πήρε το πτυχίο του στη Χημεία στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια και το πτυχίο του στην Ιατρική από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια. Μετά την ολοκλήρωση της πρακτικής του άσκησης στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης στη Βοστόνη, εργάστηκε στο National Institutes of Health της Bethesda ως ανώτερος Χειρουργός και στη συνέχεια ως Τμηματάρχης της Συγκριτικής Βιοχημείας (1956-1966). Εκείνη την περίοδο ξεκίνησε την έρευνα του πάνω στο μεταβολισμό των λιπιδίων και ανακάλυψε το σημαντικό ρόλο της πρωτεΐνης ACP (acyl-carrier protein) στη διαδικασία αυτή.

Ο Δρ. Βάγγελος ξεκίνησε την ακαδημαϊκή του καριέρα αναλαμβάνοντας την προεδρία του τμήματος Βιοχημείας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, όπου και ίδρυσε και έγινε διευθυντής του τμήματος Βιολογίας και Βιοϊατρικών Επιστημών. Ιδρύοντας έτσι για πρώτη φόρα ένα μοντέλο μέσω του οποίου συγχωνεύεται η Ιατρική και η Βιολογία.

Το 1975, ξεκίνησε να εργάζεται στη φαρμακευτική εταιρεία Merck. Αρχικά διατέλεσε Ανώτερος Αντιπρόεδρος στο κομμάτι των ερευνών και το 1984 έγινε ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας.

Ο Δρ. Βάγγελος είναι ευρέως γνωστός όχι μόνο γιατί ήταν ο επικεφαλής ερευνητής της Merck κατά τη δημιουργία φαρμάκων στατίνης, Lovastatin και Zocor, τα οποία προστατεύουν την καρδιά και βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης στο αίμα αλλά και γιατί ήταν αυτός που παρακίνησε την εταιρεία να διανείμει ελεύθερα το φάρμακο Ivermectin για τη θεραπεία της ογκοκέρκωσης (river blindness) στην Αφρική και την Κεντρική Αμερική, μιας ασθένειας ευρέως διαδεδομένη στις περιοχές αυτές.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του, στις στρατηγικές αυτές θέσεις, ως Διευθύνων Σύμβουλος και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, η Merck αναγνωρίστηκε ως η κορυφαία εταιρεία στον κλάδο της Φαρμακευτικής Βιομηχανίας στον κόσμο.

Ο Δρ. Βάγγελος έχει συγγράψει περισσότερα από 100 επιστημονικά άρθρα και είναι εκλεγμένο μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών, της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών, καθώς και της Αμερικανικής Φιλοσοφικής Εταιρίας. Για το σημαντικό του έργο έχει τιμηθεί με πληθώρα βραβείων, το American Chemical Society’s Enzyme Chemistry Award το 1967, το National Academy of Science’s Chemistry in Service to Society Award το 1995 και την ίδια χρονιά εντάχθηκε και στο National Business Hall of Fame.

Το 1998, η Σχολή Τεχνών και Επιστηνών του απένειμε το Distinguished Alumni Award αναγνωρίζοντας και επιβραβεύοντας τον τόσο για τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα όσο και για το ανθρωπιστικό του έργο.

Το 1999 τιμήθηκε από το Franklin Institute με το βραβείο Bower for Business Leadership για το ρόλο του στην εξάλειψη της ασθένειας της ογκοκέρκωσης (river blindness).

Είναι Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Regeneron Pharmaceuticals, συμπρόεδρος του Performing Arts Center New Jersey, διαχειριστής του The Danforth Foundation, Inc. και διευθυντής των PepsiCo, Inc., Prudential Insurance Company of America, The American School of Classical Studies στην Αθήνα, the Estee Lauder Companies, Inc. και πρώην διευθυντής της McDonnell Douglas.

Στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνιας ο Δρ. Βάγγελος υπηρέτησε στο Διοικητικό Συμβούλιο από το 1988 έως και το 1999 όπου και για τέσσερα χρόνια διετέλεσε πρόεδρος (1995-1999). Επίσης είναι μέλος της επιτροπής οικονομικής βοήθειας του συμβουλίου. Μετά την αποχώρησή του από το Διοικητικό Συμβούλιο, διορίστηκε επίτιμος διαχειριστής.

ΣΧΟΛΙΑ

  Σχόλια: 1

  1. Σταθοπουλου Μαρια

    Ειμαι συγκινημένη και περήφανη για την πορεία σας !!! Εχω κορη που σπούδασε στο Harvard μακάρι να μπορέσει να προσφέρει το ενα εκατομμυριοστό απο αυτα που προσφέρατε εσείς στην ανθρωπότητα !!!


ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ