Διευθυντής του Ινστιτούτου Στρατιωτικής Νανοτεχνολογίας στις ΗΠΑ
Σημαντικοί Έλληνες

Διευθυντής του Ινστιτούτου Στρατιωτικής Νανοτεχνολογίας στις ΗΠΑ

Ο Γιάννης Ιωαννόπουλος είναι ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Στρατιωτικής Νανοτεχνολογίας και καθηγητής Φυσικής στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης (ΜΙΤ). Το Ινστιτούτο Στρατιωτικής Νανοτεχνολογίας είναι μια ομάδα του MIT, του Στρατού και συνεργατών της βιομηχανίας που εργάζονται μαζί για να ανακαλύψουν νέες τεχνολογίες στον τομέα αυτό που θα βελτιώνουν έντονα τις δυνατότητες προστασίας του στρατιώτη και της επιβίωσης του.

Έλαβε το πτυχίο του στη Φυσική το 1968 και το Διδακτορικό του στον ίδιο κλάδο το 1974 από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.

Από το 2006 βρίσκεται στη θέση του Διευθυντή Στρατιωτικής Νανοτεχνολογίας. Ο Γ. Ιωαννόπουλος εντάχθηκε στο δυναμικό του ΜΙΤ το 1974 ως επίκουρος καθηγητής Φυσικής, το 1978 έγινε αναπληρωτής καθηγητής, το 1983 καθηγητής Φυσικής και το 1996 τιμήθηκε με την έδρα του καθηγητή Φυσικής Francis Wright Davis.

Το ερευνητικό του ενδιαφέρον εκτείνεται σε δύο τομείς. Ο πρώτος αφορά τη δημιουργία μιας ρεαλιστικής και μικροσκοπικής θεωρητικής περιγραφής των ιδιοτήτων των υλικών συστημάτων. Η προσέγγισή του προβλέπει θεμελιώδεις γεωμετρικές, ηλεκτρονικές και δυναμικές δομές. Ο δεύτερος σχετίζεται με την ανάπτυξη μιας νέας τάξης υλικών, των φωτονικών κρυστάλλων, που έχουν σχεδιαστεί για να επηρεάσουν τις ιδιότητες των φωτονίων με τον ίδιο σχεδόν τρόπο που οι ημιαγωγοί επηρεάζουν τις ιδιότητες των ηλεκτρονίων. Το υλικό αυτό παρέχει μία νέα διάσταση στην ικανότητα ελέγχου της ροής του φωτός.

Ο Έλληνας επιστήμονας είναι συγγραφέας περισσοτέρων από 590 επιστημονικών άρθρων, τριών εγχειριδίων με θέμα τους φωτονικούς κρυστάλλους και κατέχει πάνω από 80 διπλώματα ευρεσιτεχνίας στις ΗΠΑ. Παράλληλα είναι συνιδρυτής των εταιρειών “OmniGuide, Inc.”, “Luminus Devices, Inc.”, “WiTricity Corporation” και “Typhoon HIL, Inc.”.

O Γ. Ιωαννόπουλος είναι μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών και υπηρετεί στη θέση του Προέδρου Εφαρμοσμένων Φυσικών Επιστημών. Επίσης, είναι μέλος της Αμερικανικής Κοινωνίας Φυσικής και του Αμερικανικού Συνδέσμου για την Πρόοδο των Επιστημών.

Έχει λάβει πληθώρα διακρίσεων, μεταξύ των οποίων είναι το βραβείο “Aneesur Rahman”, το “Max Born Award” το 2015 καθώς και το βραβείο ” David Adler” το 1997. Ο Έλληνας καθηγητής έχει βραβευθεί από το ΜΙΤ για τη μέθοδο διδασκαλίας του, τη μεταδοτικότητά του και το δέσιμο με τους φοιτητές του.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ