Αναπτύσσει εμβόλια για το AIDS και τον καρκίνο
Σημαντικοί Έλληνες

Αναπτύσσει εμβόλια για το AIDS και τον καρκίνο

Ο Γιώργος Παυλάκης ηγείται του τμήματος Ανθρώπινων Ρετροϊών στο Εθνικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ για τον καρκίνο.

Ο Δρ. Παυλάκης έχει εστιάσει την έρευνά του στη βιολογία και παθογένεια των ανθρώπινων ρετροϊών, ειδικότερα του HIV-1. Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την μοριακή βιολογία του HIV-1, τους παθογενετικούς μηχανισμούς του AIDS και την ανάπτυξη μοντέλων της ανθρώπινης νόσου, τις νέες τεχνολογίες για την μελέτη της λειτουργίας των γονιδίων, όπως και βελτιωμένες μεθόδους για την μεταβίβαση και θεραπεία των γονιδίων. Η επιστημονική του ομάδα επικεντρώνεται αυτή την περίοδο στην ανάπτυξη εμβολίων και ανοσοθεραπειών για το AIDS και τον καρκίνο.

Είναι πτυχιούχος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Syracuse, ΗΠΑ. Συνεργάζεται με το Εθνικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ για τον καρκίνο από το 1980 και σήμερα ηγείται του Τμήματος Ανθρώπινων Ρετροϊών.

«Το Τμήμα Ανθρώπινων Ρετροϊών σχεδιάζει, αναπτύσσει και δοκιμάζει εμβόλια και ανοσοθεραπεία για το AIDS και τον καρκίνο. Μελετάμε το ρόλο και την εφαρμογή που έχουν οι κυτταροκίνες στα εμβόλια και την ανοσοθεραπεία του καρκίνου. Το Τμήμα Ανθρώπινων Ρετροϊών επικεντρώνεται στην ανάπτυξη καινοτόμων εμβολίων και ανοσοθεραπειών για το AIDS και τον καρκίνο, βασιζόμενο στην κατανόηση των βασικών μηχανισμών, και συνδυάζοντας την εμπειρία μας στη μοριακή βιολογία, την ιολογία και την ανοσολογία», όπως περιγράφει ο Παυλάκης στην ιστοσελίδα του Εθνικού Ινσιτούτου Καρκίνου.

“Μεγάλο βάρος πέφτει στην ανάπτυξη των εμβολίων με γενετικό υλικό. Στοχεύουμε να βελτιώσουμε την τεχνολογία των εμβολιασμών με γενετικό υλικό και να αναπτύξουμε ανοσογόνα ικανά να προστατεύσουν από τη μόλυνση του HIV ή την εξέλιξη του AIDS. Αυτό επιτυγχάνεται με τη βελτιστοποίηση των μεθόδων εμβολιασμού γενετικού υλικού καθώς και της σύμπραξης με άλλους τρόπους εμβολιασμού. Η αποτελεσματική κυτταρική ανοσία που επιτυγχάνεται από αυτή τη βελτιστοποίηση, είναι επίσης τροφή για σκέψη για τον αναπτυσσόμενο τομέα των εμβολίων για τον καρκίνο. Ένας γειτονικός κλάδος που πρέπει να επικεντρωθούμε είναι η μελέτη της βιολογίας και οι κλινικές εφαρμογές των κυτταροκινών στα εμβόλια και την ανοσοθεραπεία του καρκίνου. Το έργο αυτό είναι άμεση προέκταση των προηγούμενων μελετών μας και αντιπροσωπεύει βασικό μέρος των βασικών μας επιστημονικών επιτευγμάτων” προσθέτει.

Ο Παυλάκης έχει διευθύνει τόσο βασική έρευνα όσο και κλινική ανάπτυξη προγραμμάτων που βασίζονται στα καινοτόμα αποτελέσματα της έρευνάς του. Ο ίδιος έχει εκτεταμένη έρευνα και εμπειρία στη μοριακή βιολογία, την ιολογία, και την ανοσολογία. Του πιστώνεται η πρώτη παραγωγή ορμονών σε κύτταρα θηλαστικών με τεχνολογίες ανασυνδυασμένου DNA. Αυτή η μεθοδολογία βρίσκεται ακόμη σε εμπορική παραγωγή.

Ο Δρ. Παυλάκης ανέπτυξε μεθόδους βελτιστοποίησης κωδικόνιου/RNA που έχουν βρει ευρεία εφαρμογή στη βιοτεχνολογία, τα πρωτόκολλα θεραπείας γονιδίων και στα εμβόλια γενετικού υλικού. Έχει αναπτύξει τέτοιου είδους εμβόλια για τον HIV και απέδειξε πως παρέχουν ισχυρή και μακροπρόθεσμη ανοσία. Μελέτησε τη μοριακή βιολογία, τη γενετική δομή και την τακτική με την οποία εκφράζεται ο ΗIV, και προχώρησε σε σημαντικές ανακαλύψεις των ρυθμιστικών παραγόντων των πρωτεϊνών Tat και Rev. Οι μελέτες του έχουν προσφέρει διορατικότητα στη βιολογία διαφόρων ιών, και έχουν βοηθήσει στην ανάπτυξη διαγνωστικών και θεραπευτικών διαδικασιών. Το έργο του έχει επίσης οδηγήσει στην ανάπτυξη καινοτόμων φαρμάκων βιοτεχνολογίας και τεχνικών γονιδιακής θεραπείας.

Ο Δρ. Παυλάκης είναι μέλος διαφόρων επαγγελματικών οργανισμών, όπως της American Society for Clinical Investigation και της American Association of Physicians. Έχει υψηλό αριθμό αναφορών για το ερευνητικό του έργο, και έχει συγγράψει περισσότερα από 200 δημοσιευμένα έργα, καθώς επίσης έχει εφεύρει περισσότερες από 50 ευρεσιτεχνίες στις ΗΠΑ αλλά και διεθνώς.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ