Κοσμήτορας του Πολυτεχνείου της Λωζάνης
Σημαντικοί Έλληνες

Κοσμήτορας του Πολυτεχνείου της Λωζάνης

Ο Δημήτρης Ψάλτης είναι Κοσμήτορας στο Πολυτεχνείο της Λωζάνης (EPFL) στην Ελβετία (ένα από τα πιο ξακουστά κέντρα καινοτομίας στην Ευρώπη) και διακεκριμένος ερευνητής στον τομέα της Οπτικής. Είναι επίσης Καθηγητής στη Βιολογική Μηχανική και Διευθυντής στο Εργαστήριο Οπτικής του Πολυτεχνείου της Λωζάνης. Έχει εμπειρία 27 ετών σε επιστημονικό και ακαδημαϊκό επίπεδο στο Πανεπιστήμιο του Caltech, στην Καλιφόρνια, και σπουδαίο ερευνητικό έργο στο Πανεπιστήμιο Carnegie-Melon. Στο εργαστήριο του στη Λωζάνη, κατασκεύασε ένα τσιπάκι που «χώρεσε» τα φασματοσκόπια με λέιζερ ενός ολόκληρου βιοχημικού εργαστηρίου!

Θεωρείται ένας από τους ιδρυτές του όρου αλλά και του κλάδου της «Οπτορευστικής» (“Optofluidics”), όπως τον αποκαλεί ο ίδιος, ένας κλάδος που «συνδυάζει υγρά ή αέρια ρευστά δηλαδή, με την Οπτική».

Έχει επίσης γίνει γνωστός για τη δουλειά του στους τομείς της ολογραφίας, κυρίως που αφορά τους οπτικούς (ηλεκτρονικούς) υπολογιστές (optical computing), την ολογραφική αποθήκευση δεδομένων και τα νευρωνικά δίκτυα. Έχει πάνω από 350 επιστημονικές δημοσιεύσεις, έχει συνεισφέρει στη συγγραφή περισσότερων από 20 κεφαλαίων σε επιστημονικά βιβλία, είναι δημιουργός σε περισσότερες από 50 ευρεσιτεχνίες και έχει δείκτη ετεροαναφορών (h-index) 80.

Κατάγεται από τη Θεσσαλονίκη, όπου και έζησε μέχρι το Γυμνάσιο. Στη συνέχεια έφυγε για τις ΗΠΑ, όπου σπούδασε Ηλεκτρολόγος Μηχανικός στο Πανεπιστήμιο Carnegie-Melon. Στη συνέχεια έκανε έρευνα σε εργαστήριο για ένα χρόνο. «Μάλλον ήταν τυχαίο γεγονός, το ότι ασχολήθηκα με την έρευνα», λέει ο Ψάλτης σε παλαιότερη συνέντευξή του.

Ο Ψάλτης πήρε το πτυχίο του το 1974, το μεταπτυχιακό του το 1975, και το διδακτορικό του το 1977, από το Πανεπιστήμιο του Carnegie-Melon, όπως είπαμε. Σταδιακά πέρασε από όλες τις βαθμίδες του Καθηγητή (από το 1980 ως το 2007): Αναπληρωτής, Επίκουρος, Καθηγητής, και έχει διατελέσει και Διευθύνων Σύμβουλος στα Υπολογιστικά και Νευρικά Συστήματα (1992-1996), Διευθυντής στο Ίδρυμα National Science Center for Neuromorphic Systems Engineering (1996–1999), Καθηγητής στην έδρα Thomas G. Myers (1996–2007) και Διευθυντής στο DARPA Center for Optofluidic Integration (2004–2007). Από το 2007, μετακόμισε στην Ελβετία σαν Καθηγητής και Κοσμήτορας στο Πολυτεχνείο της Λωζάνης.

Η βασική του έρευνα επικεντρώνεται στην «Οπτορευστική» και τη μη γραμμική οπτική κυρίως σε σκεδαστικά μέσα. Στο παρελθόν είχε ασχοληθεί με τους οπτικούς υπολογιστές, την ολογραφική αποθήκευση δεδομένων και τα νευρωνικά δίκτυα.

Ο Δημήτρης Ψάλτης έχει λάβει πολυάριθμες διακρίσεις στην καριέρα του και έχει τιμηθεί αρκετές φορές. Ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε: 2006 SPIE Dennis Gabor Award, 2005 IEEE Fellow, 2003 Photorefractive Conference ’03 Best Application Conference Prize, 2003 Humboldt Research Award for Senior U. S. Scientists, NASA Space Act Award, 2002, International Commission of Optics (ICO) Prize for contributions in Optical Information, Processing, 1989, Optical Society of America, Fellow, Society of Photo-optical Instrumentation Engineers, Fellow.

ΣΧΟΛΙΑ

  Σχόλια: 1

  1. nice article.


ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ