Διακεκριμένος καθηγητής Αιματολογίας στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης
Σημαντικοί Έλληνες

Διακεκριμένος καθηγητής Αιματολογίας στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης

Ο Φώτης Μπερής είναι αναπόσπαστο κομμάτι του «παζλ» της ελληνικής κοινότητας της Γενεύης. Είναι Καθηγητής Αιματολογίας στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης και διετέλεσε Διευθυντής της Αιματολογικής Κλινικής και των Εργαστηρίων Έρευνας του Νοσοκομείου της Γενεύης από το 1994. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στη μεσογειακή αναιμία, τις αιμοσφαιρινοπάθειες, τα μυελοδυσπλαστικά σύνδρομα, την αιμοποίηση-ερυθροποίηση, τη σιδηροβλαστική αναιμία, το μεταβολισμό του Σιδήρου και την Εψιδίνη.

Γεννήθηκε στις 4 Μαΐου 1950 στην Αθήνα. Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών όπου αποφοίτησε το 1975. Το 1978 πήρε το Διδακτορικό του τίτλο στην Ιατρική, από τη Σχολή της Γενεύης, στην Ελβετία (ήταν σχετικό με τις ορμόνες του θυρεοειδούς, υπό την επίβλεψη του Καθηγητή Albert Burger), ενώ έκανε την ειδίκευσή του στην Παθολογία και Αιματολογία και πάλι στη Γενεύη. Στη συνέχεια έλαβε υποτροφία από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Γενεύης για να σπουδάσει Μοριακή Βιολογία στις Αιμοσφαιρινοπάθειες και το σύνδρομο Μεσογειακής Αναιμίας στις ΗΠΑ, υπό τις οδηγίες του Καθηγητή Titus Huissman στην περιοχή Augusta-Georgia.

Διορίστηκε με επιτυχία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Γενεύης (Chief Resident και Senior Chief Resident) και από το 1994 ως το 2009 ήταν αναπληρωτής διευθυντής στην Κλινική της Αιματολογίας του Νοσοκομείου. Ταυτοχρόνως, είχε γίνει Διευθυντής της Μονάδας Κλινικής Αιματολογίας και του Εργαστηρίου Αιματολογίας, καθώς και του Ειδικού Εργαστηρίου Αιματολογίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Γενεύης. Στο τελευταίο εργαστήριο, δημιούργησε το διαγνωστικό κέντρο για τις αιμοσφαιρινοπάθειες και το σύνδρομο μεσογειακής αναιμίας, όπου έγιναν πολλές ανακαλύψεις πάνω στο κομμάτι της μεσογειακής αναιμίας.

Το 1994 απέκτησε τον πρώτο ακαδημαϊκό του τίτλο, αφού έγινε Λέκτορας (“Privat Docent”), και το 2000 έγινε Επίκουρος Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης. Το 2005 έγινε Αναπληρωτής Καθηγητής Αιματολογίας (Τμήμα Παθολογίας). Το Νοέμβριο του 2009 εξελέγη Καθηγητής Αιματολογίας στην Ιατρική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, και Διευθυντής του Πανεπιστημιακού Εργαστηρίου Μοριακής Αιματολογίας.

Για την προσφορά του στην επιστήμη τιμήθηκε το 2009 με το μετάλλιο του Τάγματος του Φοίνικα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

Επέστρεψε στη Γενεύη την 1η Ιανουαρίου 2011 για οικογενειακούς λόγους, και ξεκίνησε να συνεργάζεται με το Unilab group σαν επικεφαλής του τμήματος Αιματολογίας. Την ίδια στιγμή, συνεχίζει το ακαδημαϊκό του έργο σαν Αναπληρωτής Καθηγητής Αιματολογίας στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης (διδάσκει Αιματολογία και κάνει έρευνα για το μεταβολισμό του Σιδήρου). Μιλάει τρεις γλώσσες: ελληνικά, γαλλικά και αγγλικά.

ΣΧΟΛΙΑ

  Σχόλια: 1

  1. ΜΑΡΙΑ ΣΤΕΦΑΝΙΔΟΥ

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ.

    ΠΩΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΩ ΜΕ ΤΟΝ κ. ΜΠΕΡΗ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΟΥ ?

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ


ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ