Ένας «γκουρού» της πληροφορικής
Σημαντικοί Έλληνες

Ένας «γκουρού» της πληροφορικής

Ο Χρίστος Παπαδημητρίου είναι καθηγητής στο τμήμα «Επιστήμης Υπολογιστών» του Πανεπιστημίου Μπέρκλεϋ στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ από το 1996.

Γεννήθηκε στις 16 Αυγούστου 1949 στην Αθήνα, ενώ οι γονείς του κατάγονται από δυο κωμοπόλεις του νομού Αρκαδίας.

Σπούδασε μηχανολόγος-ηλεκτρολόγος μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο από όπου αποφοίτησε το 1972. Μετά τη στρατιωτική του θητεία, προχώρησε σε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον (ΗΠΑ, 1974) από όπου πήρε και το διδακτορικό δίπλωμά του πάνω στην Ηλεκτρολογία και την Πληροφορική, το 1976.

Έκτοτε δίδαξε σε πολυάριθμα κορυφαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ, όπως το Χάρβαρντ, το  ΜΙΤ, το Στάνφορντ και το Πανεπιστήμιο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια. Το 1981 εξελέγη Καθηγητής στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, όπου δίδαξε μέχρι το 1988. Το 1996 επέστρεψε στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϋ, όπου διδάσκει μέχρι σήμερα στην τιμητική Έδρα C. Lester Hogan.

Είναι μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, της Εθνικής Ακαδημίας Μηχανικών των ΗΠΑ, της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών και έχει τιμηθεί, μεταξύ άλλων, με το Βραβείο Knuth, το Βραβείο Gödel και το Μετάλλιο John von Neumann.

Την περίοδο 1976-1978 στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, υπήρξε ακαδημαϊκός σύμβουλος και ερευνητικός επόπτης του μεγιστάνα της Microsoft Bill Gates. Η κοινή ερευνητική τους εργασία από το 1979 “Bounds for Sorting by Prefix Reversal”, σημάδεψε την αρχή μιας διαρκούς προσωπικής φιλίας μεταξύ του Χρίστου Παπαδημητρίου και του Bill Gates.

Στα 32 χρόνια της πλούσιας ακαδημαϊκής καριέρας του, ο Χρήστος Παπαδημητρίου έχει διδάξει μια πληθώρα μαθημάτων, σε προπτυχιακό και σε μεταπτυχιακό επίπεδο, σε μια ευρεία γκάμα αντικειμένων από την Επιστήμη Υπολογιστών όπως : Αλγόριθμοι και Πολυπλοκότητα, Θεωρία Υπολογισμού, Θεωρία Πολυπλοκότητας, Προγραμματισμός, Γλώσσες Προγραμματισμού, Δομές Δεδομένων, Μεταγλωττιστές, Λειτουργικά Συστήματα, Βάσεις Δεδομένων, Τεχνητή Νοημοσύνη, Τεχνολογία Λογισμικού, Επιχειρησιακή Έρευνα, Συνδυαστική, Συνδυαστικοί Αλγόριθμοι, Συνδυαστική Βελτιστοποίηση αλλά και Αλγοριθμική Θεωρία Παιγνίων, Διαδίκτυο και Διαβάζοντας τους Κλασικούς.

Μερικά από αυτά τα μαθήματα εισήχθησαν και διδάχτηκαν για πρώτη φορά από τον ίδιο στον ευρύτερο ελληνικό χώρο το 1982, τότε ως μαθήματα περιορισμένης επιλογής στο Πρόγραμμα Σπουδών της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Θεωρείται διεθνώς κορυφαίος ερευνητής στην Πληροφορική, έχει δημοσιεύσει εκατοντάδες ερευνητικές εργασίες και τα βιβλία του (μεταξύ άλλων «Θεωρία Υπολογισμού», «Συνδυαστική Βελτιστοποίηση», «Υπολογιστική Πολυπλοκότητα») έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες.

Το ερευνητικό έργο του Χρίστου Παπαδημητρίου επεκτείνεται, πέρα από τη θεμελιώδη δουλειά του στους Αλγορίθμους και την Πολυπλοκότητα, και σε άλλα επιστημονικά πεδία, όπως τα Μαθηματικά, η Θεωρία Παιγνίων, η Βιολογία, η Επιχειρησιακή  Έρευνα, και πρόσφατα η Νευροεπιστήμη.

Ο Χρίστος Παπαδημητρίου είναι γνωστός και για τα βιβλία του, όπως: “Το Χαμόγελο του Τούρινγκ”, “Ανεξαρτησία”, “Ισόβια στους Χάκερ;”,  ενώ είναι συν-δημιουργός του ιδιαίτερα επιτυχημένου κόμικ, “Logicomix”.

Σε μία από τις αναρτήσεις του στο διαδίκτυο, ο Χρίστος Παπαδημητρίου αναφέρεται σε μία ομιλία του για την ελληνική κρίση, επισημαίνοντας πως «δεν υπάρχει τίποτε πιο βίαιο από τη διαφθορά». Στην ομιλία του αυτή, τονίζει μεταξύ άλλων, πως «η διαφθορά του πολιτικού συστήματος στην Ελλάδα, αποτιμώμενη με οικονομικούς όρους, ισούται με τον θάνατο 16.000 ατόμων. Αν υπολογίσουμε ότι η επένδυση μιας ανθρώπινης ζωής αποτιμάται σε 3,5 εκατ. ευρώ, τα 60 δισ. που συντηρητικά μπορεί να πει κανείς ότι χάθηκαν εξαιτίας της διασπάθισης και της κλοπής του δημόσιου χρήματος την τελευταία τριακονταετία, ένα 20% του χρέους δηλαδή, αντιστοιχούν σε 16.000 νεκρούς. Για να το πω αλλιώς, ο μέσος Έλληνας θα πεθάνει δύο μήνες νωρίτερα επειδή αυτοί έπρεπε να πάρουν τα εκατομμύριά τους. Δεν υπάρχει τίποτε μη βίαιο στο να κλέβεις τον λαό».

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ