Ο ανοσολόγος που πρωτοπορεί στην αντιμετώπιση του Διαβήτη τύπου 1
Σημαντικοί Έλληνες

Ο ανοσολόγος που πρωτοπορεί στην αντιμετώπιση του Διαβήτη τύπου 1

Ο Δημήτρης Σκόκος είναι διευθυντής του τμήματος ανοσολογίας και φλεγμονωδών ασθενειών στην Regeneron Pharmaceuticals και επίτιμος καθηγητής στο πανεπιστήμιο Rockefeller της Νέας Υόρκης.

Έχει επιλεχθεί ανάμεσα στους 40 καλύτερους επιστήμονες κάτω των 40 ετών στην Αμερική, όντας ο μόνος Ελληνας καθώς με την ερευνητική του ομάδα, έχει κάνει ένα πολύ σημαντικό βήμα για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 1, ανοίγοντας νέες ελπιδοφόρες προοπτικές για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση και άλλων αυτοάνοσων νόσων.

Η συγκεκριμένη ανακάλυψη που δημοσιεύθηκε στο διεθνούς κύρους επιστημονικό περιοδικό «Journal of Experimental Medicine», αλλάζει τα δεδομένα και θα μπορούσε να ανατρέψει τη θεραπευτική μέθοδο χορήγησης ινσουλίνης στους πάσχοντες που είναι κυρίως παιδιά.

Αναφερόμενος στη διαφορά της θεραπείας που προτείνει σε σχέση με τις υπάρχουσες για το διαβήτη τύπου 1, δηλώνει ότι «αυτό που προσπαθούμε να πραγματοποιήσουμε είναι να ανακαλύψουμε  νέες μέθοδους για να επανακινήσουμε το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού.  Ανακαλύψαμε μια καινούργια ιδιότητα ενός αντισώματος που προκαλεί τον πολλαπλασιασμό των δενδρητικών κυττάρων που έχουν την μοναδική ιδιότητα να ενορχηστρώνουν την ανοσοποιητική απάντηση.  Η αύξηση των δενδρητικών κυττάρων έχει ώς συνέπεια την ενεργοποίηση των ρυθμιστικών λεμφοκύτταρων Τ, που εμποδίζουν την εξάπλωση της νόσου».

Ο διακεκριμένος Έλληνας επιστήμονας αναφέρει ότι η μελέτη της ομάδας του διήρκησε περίπου τέσσερα χρόνια και για να δημοσιευτεί προηγήθηκε πολύχρονη παρακολούθηση και αυστηρή επιτήρηση της εξελικτικής πορείας των εργαστηριακών αποτελεσμάτων από ειδική επιστημονική ομάδα

Ο Σκόκος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Πήρε το πτυχίο του στη Βιοιατρική και Βιοτεχνολογία απο το  πανεπιστήμιο Ecole Superieure της Γαλλίας το 1996 και το 1998 τελείωσε στο πανεπιστήμιο του Παρισιού το πτυχίο του στη Μοριακή Βιολογία και Φυσιολογία. Το μεταπτυχιακό και διδακτορικό  του το έκανε στο School of Medicine στην Ανοσολογία.

Από τον Αύγουστο του 2008 έως και το 2011, ήταν στο εργατικό δυναμικό της βιοφαρμακευτικής εταιρείας Regeneron Pharmaceuticals. Από τον Αύγουστο του 2008 έως και σήμερα είναι Επίκουρος καθηγητής στο πανεπιστήμιο Rockefeller της Νέας Υόρκης και από το 2012 είναι διευθυντής του τμήματος ανοσολογίας και φλεγμονωδών ασθενειών στην Regeneron Pharmaceuticals. Η έρευνα του επικεντρώνεται στη δημιουργία αντισωμάτων, στα αυτοάνοσα νοσήματα, στην ογκολογία, στην αντιμετώπιση του διαβήτη και στην ανοσολογική απόκριση. Επίσης μελετά τον καρκίνο και τον τρόπο ανάπτυξης των όγκων.

Ο Δημήτρης Σκόκος είχε την τύχη και την τιμή, όπως ο ίδιος παραδέχεται, να συνεργαστεί με σπουδαίους επιστήμονες, μεταξύ των οποίων και το νομπελίστα μέντορά του, Ρ.Μ. Στάινμαν, ο οποίος βραβεύθηκε με το Νόμπελ Ιατρικής τον Οκτώβριο του 2011.

Σε μία από τις συζητήσεις που είχε με τον Δημήτρη Σκόκο, τον είχε συμβουλεύσει: «Κάνε οτιδήποτε είναι απαραίτητο, ώστε να κατανοήσεις την αρχική σου επιστημονική παρατήρηση. Ποτέ μην ακούς ανθρώπους που δεν έχουν φαντασία. Απλά προσπάθησε ακόμη πιο σκληρά».

Ο ερευνητής έχει κάνει πολλές δημοσιεύσεις σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά με θέμα τις ασθένειες που επηρρεάζουν το ανοσολογικό σύστημα, μεθόδους θεραπείες αυτοάνοσων νοσημάτων, τον διαβήτη και τον καρκίνο.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ