Ο «πατέρας» της σύγχρονης βιομιμητικής
Ο Μιχάλης Τριανταφύλλου κατέχει την έδρα “William I. Koch Professor of Marine Technology” στο Ίδρυμα Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ). Είναι Διευθυντής του Κέντρου Ωκεανομηχανικής στον Τομέα της Μηχανολογίας, Διευθυντής στο πρόγραμμα “Chevron” του ΜΙΤ καθώς και Διευθυντής του “Testing Tank and Propeller Tunnel Facilities” στο ίδιο Ίδρυμα. Η έρευνά του εστιάζει στον κλάδο της ρομποτικής βιομιμητικής, στην αλληλεπίδραση ρευστού και κατασκευών, στη Δυναμική και στον έλεγχο πλωτών μέσων και κατασκευών.
«Είναι δυνατό μια μέρα να κατασκευάσουμε ψάρια-ρομπότ που θα έμοιαζαν 100% με αληθινά;», αναρωτιέται ο Καθηγητής Θαλάσσιας Τεχνολογίας Δρ. Μιχάλης Τριανταφύλλου, σε παλαιότερη του συνέντευξη.«Δεν έχουμε φτάσει ακόμα σε αυτό το σημείο, αλλά δεν απέχουμε και πολύ. Πάντα θα υπάρχουν αληθινά ψάρια στα ενυδρεία, όμως σύντομα θα έχουμε ψάρια-ρομπότ που θα έχουν την ικανότητα να κινούνται με τη χάρη και την ευκινησία δελφινιών ή θαλάσσιων λεόντων».
Ο Δρ. Τριανταφύλλου είναι επίσης γνωστός για τη δουλειά του σε υποθαλάσσια ρομπότ που βασίζονται και μιμούνται τη συμπεριφορά των ψαριών. Σε αυτό το πλαίσιο, γνωστό είναι το σχεδόν δύο μέτρα εργαστηριακό ρομπότ “RoboTuna”, που είναι μόνιμο έκθεμα στο Μουσείο Επιστημών του Λονδίνου, αλλά και τα “RoboPike” και “RoboTurtle”.
Ο Τριανταφύλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1951. Εκεί μεγάλωσε και πέρασε τα εφηβικά του χρόνια. Αποφοίτησε από το Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1969. Το 1974 αποφοίτησε από το τμήμα Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ, και συνέχισε τις σπουδές του στο ΜΙΤ. Εκεί, απέκτησε το 1977 δύο πτυχία στη Μηχανολογία και στη Ναυπηγική Μηχανολογία. Το 1979 πήρε το διδακτορικό του στην Ωκεανομηχανική. Με τη λήψη του διδακτορικού του ο Τριανταφύλλου ανέλαβε θέση Καθηγητή στο τμήμα της Ωκεανομηχανικής του ΜΙΤ.
Είναι Επισκέπτης Καθηγητής στο Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας “Woods Hole”, Διευθυντής στο πρόγραμμα “MIT/WHOI” στην Ωκεανογραφία, και Επισκέπτης Καθηγητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (1986, 1994-1995, 2007-2008), στο Πανεπιστήμιο “Kyushu” της Ιαπωνίας, στο Πανεπιστήμιο του Τρόντχαϊμ της Νορβηγίας, και στο Πανεπιστήμιο “ETH” στη Ζυρίχη. Από το 2013 είναι ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Ιδρύματος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
Έχει οργανώσει πολλές ερευνητικές αποστολές με σκοπό την ανίχνευση αρχαίων ναυαγίων με τη βοήθεια ρομποτικών μέσων (Αυτόνομα Υποθαλάσσια Οχήματα), με τη συμμετοχή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε), της Εφορείας Ενάλιων Αρχαιοτήτων και του ΜΙΤ. Μάλιστα, το 2001 οργάνωσε μια αποστολή στη Νίσυρο, για την ανεύρεση ενός αρχαίου ναυάγιου, και το 2004 το επανέλαβε στα Κύθηρα.