Ο Έλληνας καθηγητής Φυσικής που συγκαταλέγεται στη “Dream Team” του CERN
Σημαντικοί Έλληνες

Ο Έλληνας καθηγητής Φυσικής που συγκαταλέγεται στη “Dream Team” του CERN

Αυτή τη στιγμή το CERN (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικών Ερευνών) απασχολεί περίπου 250 Έλληνες ερευνητές. Eπιπλέον, κάθε χρόνο 100 καθηγητές έχουν την ευκαιρία να μετεκπαιδευτούν δωρεάν, ενώ παράλληλα υπάρχουν 50 μεταπτυχιακοί φοιτητές με υποτροφίες του CERN. Ένα από τα πιο σημαντικά μέλη της -εκεί- Ελληνικής «Dream Team» είναι και ο Καθηγητής Σωματιδιακής Φυσικής του ΕΜΠ, Ευάγγελος Γαζής. Ο Γαζής είναι κυρίως γνωστός για το ρόλο του ως Συντονιστής των Ελληνικών Ερευνητικών Ομάδων στα πειράματα ATLAS και CLIC του CERN από το 2006 μέχρι και σήμερα, ως Συντονιστής της Επιτροπής Εργασίας CERN-GREECE, από το 2007 ως σήμερα, αλλά και ως Εθνικός Εκπρόσωπος στο Συμβούλιο του CERN, (2005-2012). Μέσα από αυτές τις θέσεις είχε την ευκαιρία να εστιάσει τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα στη μέτρηση μέσω του πειράματος ATLAS στον επιταχυντή LHC διαδικασιών που περιλαμβάνουν το Higgs boson -το περίφημο «σωματίδιο του Θεού»- και το Xb meson του καθιερωμένου προτύπου. Επιπλέον, έχει συμμετάσχει σε 6 μεγάλα επιστημονικά πειράματα στο CERN (NA14 and NA14΄, DELPHI, ATLAS, CAST και CLIC).

Ο Γαζής γεννήθηκε στις 27 Δεκεμβρίου του 1951, με πολύ πρώιμη κλίση στην επιστήμη της Φυσικής. Απέκτησε το Πτυχίο Φυσικής από το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1973 και συνέχισε με μεταπτυχιακά μαθήματα στο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» την περίοδο 1973-1974. Στη συνέχεια απέκτησε τον Διδακτορικό του τίτλο στην “Πυρηνική και Σωματιδιακή Φυσική” από το ίδιο Πανεπιστήμιο, το 1980. Μάλιστα, μέρος της διδακτορικής διατριβής εκπονήθηκε στο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» και στο Παν/μιο Paris-Sud XI (Orsay, Γαλλία).

Η ακαδημαϊκή και εκπαιδευτική του εμπειρία είναι πλούσια, έχοντας περάσει από πολλές βαθμίδες σε μεγάλα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Ενδεικτικά,  υπήρξε Επισκέπτης Καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του CERN (2009-2011) και Επισκέπτης Καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Lund στη Σουηδία (2007 ως και σήμερα). Είναι από το 1983 Καθηγητής στη Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του ΕΜΠ.  Είναι επίσης συν-συγγραφέας σε περισσότερες από 640 επιστημονικές δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά στη Σωματιδιακή Φυσική, με πάνω από 23.500 αναφορές,  αλλά και συγγραφέας σε διεθνείς μονογραφίες για το φασματόμετρο ανίχνευσης των μιονίων στη συνεργασία ATLAS του CERN (2000) και σε 11 πανεπιστημιακά συγγράμματα και σημειώσεις για τους φοιτητές του ΕΜΠ. Όσον αφορά τη Διεθνή Ερευνητική του Εμπειρία, ήταν -όπως αναφέραμε πιο πάνω- ο Συντονιστής των Ελληνικών Ερευνητικών Ομάδων στα πειράματα ATLAS και CLIC του CERN και της Επιτροπής Εργασίας CERN-GREECE, αλλά και Εθνικός Εκπρόσωπος στο Συμβούλιο του CERN, από το 2005 ως το 2012. Έχει επίσης διατελέσει Συντονιστής Ελληνικών ερευνητικών ομάδων στο πρόγραμμα FP7: AIDA, (ανάπτυξη ανιχνευτών για μελλοντικά πειράματα) και στο πρόγραμμα FP7: EDUSAFE (ανάπτυξη συστήματος αυτομάτου ελέγχου (Augmented Reality) της ραδιενέργειας του ανιχνευτή ATLAS).

Τα τρέχοντα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν την ανάπτυξη ενός νέου ανιχνευτικού συστήματος, του micro-megas, για την αναζήτηση νέας φυσικής στα επερχόμενα πειράματα, καθώς και στην ανάπτυξη ισχυρής Ελληνικής ερευνητικής ομάδας στο πρόγραμμα για την σχεδίαση και κατασκευή του νέας γενιάς επιταχυντή CLIC στο CERN. Επιπρόσθετα, εργάζεται για την υλοποίηση του προγράμματος αδρονικής θεραπείας του καρκίνου με  μεταφορά τεχνολογίας από το CERN στη χώρα μας, με τη συμμετοχή του στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα FP7: CLIMB για την ανάπτυξη υποδομής RF-linac για ιατρικές εφαρμογές. Tαυτόχρονα συντονίζει την επιμόρφωση Καθηγητών και Μαθητών Μέσης Εκπαίδευσης σε όλη την Ελλάδα σχετικά με τα θέματα του CERN (940 από το 2008 ως σήμερα).

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ