Ερευνά τις άμυνες του ανοσοποιητικού συστήματος
Σημαντικοί Έλληνες

Ερευνά τις άμυνες του ανοσοποιητικού συστήματος

Ο Γιάννης Λάμπρης είναι Καθηγητής Ερευνητικής Ιατρικής στο Τμήμα Παθολογίας και Εργαστηριακής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια. Μελετά το σύστημα του συμπληρώματος που αποτελεί ένα από τα παλαιότερα αμυντικά συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού. Το εργαστήριο του ερευνά τη λειτουργία  του συστήματος και τους λόγους που κάποια παθογόνα ξεφεύγουν από το ανοσοποιητικό σύστημα, έτσι ώστε να αναπτύξουν  νέες μορφές θεραπείας.

Γεννήθηκε στην Ροδαυγή, ένα χωριό κοντά στην Άρτα. Ο πατέρας του είχε κρεοπωλείο και από μικρός δούλευε στο μαγαζί και στα χωράφια. Οι γονείς του ήταν αυτοί που τον έσπρωξαν να σπουδάσει. Σπούδασε Βιολογία και στη συνέχεια Βιοχημεία στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

Εφαρμόζει τις ιδέες και τις μεθόδους που περιλαμβάνονται στη μηχανική, την επιστήμη των υπολογιστών, της φυσικής, της χημείας, της βιοϊατρικής, καθώς και σε άλλους τομείς για τη μελέτη της δομής και των λειτουργιών του συστήματος συμπληρώματος.

Το εργαστήριο του συνέβαλε στην ανάπτυξη του συμπληρώματος που βασίζονται αντιφλεγμονώδη θεραπευτικά μέσα από την ανακάλυψη του πρώτου αναστολέα συμπληρώματος μικρού μεγέθους, που ονομάζεται Compstatin. Η κομπστατίνη είναι η κομπστατίνη αποτελεί έναν αναστολέα της ενεργοποίησης του συμπληρώματος. Το συμπλήρωμα αποτελεί τμήμα του ανοσοποιητικού συστήματος. Πρόκειται για ένα σύστημα πρωτεϊνών που προστατεύουν τον οργανισμό από εξωγενείς εχθρούς όπως οι ιοί και τα βακτήρια. Η Κομπστατίνη πλέον χρησιμοποιείται σε κλινικές δοκιμές ως θεραπεία για την ωχρά κηλίδα, καθώς και σε μελέτες σχετικές με διάφορες φλεγμονώδεις ασθένειες και με τον καρκίνο.

Ο Δρ. Λάμπρης συνέβαλε επίσης στο πεδίο της εξελικτικής ανοσολογίας προσδιορίζοντας πολλαπλά γονίδια συμπληρωματικά στα ψάρια και το μηχανισμό με τον οποίο επεκτείνεται η ανοσολογική αναγνώριση και να αναπτύσσεται ένα ευέλικτο έμφυτο ανοσοποιητικό σύστημα για να αντισταθμίσει το αδύναμο προσαρμοστικό ανοσοποιητικό τους.

Είναι ο ιδρυτής των Aegean Conferences, ενός ανεξάρτητου μη κερδοσκοπικού εκπαιδευτικού οργανισμού και της Amyndas Pharmaceuticals.

Έχει λάβει συνολικά πάνω από 50 εκατομμύρια δολάρια για την έρευνα του από διάφορα ιδρύματα όπως το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας ΗΠΑ (NIH), το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών (NSF), την Αμερικανική Αντικαρκινική Κοινότητα, την Ευρωπαϊκή Οργάνωση Μοριακής Βιολογίας (EMBO) και το Εθνικό Κέντρο Ερευνών Ελλάδας.

ΣΧΟΛΙΑ

  Σχόλια: 1

  1. Γιάννης Εμμανουηλιδης Γυμνάσιο Πωγωνιανης

    Χαίρομαι πολύ που επικοινωνώ με συμπαθητικού μετά από τόσα χρόνια θα χαρώ να μιλήσουμε και τηλεφωνικά Γιατρέ ! Χαίρομαι επίσης για τις επιτυχίες και την προσφορά στον άνθρωπο! Τηλ 6977419777


ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ