“Οι Ελληνες γνωρίζουν τι σημαίνει ατομική υπευθυνότητα, δουλειά, οικογένεια”
Σημαντικοί Έλληνες

“Οι Ελληνες γνωρίζουν τι σημαίνει ατομική υπευθυνότητα, δουλειά, οικογένεια”

Ο Ζακ Σπέης γεννήθηκε στο Ντόβερ του Οχάιο το 1961 αλλά τόσο ο παππούς του όσο και η γιαγιά του ήταν μετανάστες από το νησί της Ικαρίας. Πρώτος ήρθε ο παππούς του που έγινε αμέσως εργάτης ανθρακωρυχείων. Υπηρέτησε στον Αμερικανικό στρατό κι ύστερα από τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο επέστρεψε στην Ικαρία και παντρεύτηκε την εκλεκτή της καρδιάς του, η οποία ήτανε γόνος της οικογένειας Μπάρντος.

Λίγο μετά το γάμο του, γύρισε μόνος στην Αμερική να δουλέψει περισσότερο και να φτιάξει σπίτι για να φέρει αργότερα κοντά του την οικογένεια που δημιούργησε. Ο γιος του, Σωκράτης Σπέης, γνωστός δικηγόρος του Οχάιο, ξέρει την ιστορία από πρώτο χέρι. «Ο πατέρας μου ήταν ανθρακωρύχος στη Δυτική Βιρτζίνια και μετά δούλεψε σε αλευρόμυλους του Οχάιο. Τελικά εγκαταστάθηκε στο Ντόβερ, όπου το 1922 έφερε τη μητέρα μου και τον μεγάλο αδελφό μου από την Ελλάδα».

Ο Ζακ Σπέης, αν και ελάχιστα μόνο γνώρισε τον παππού και τη γιαγιά του εν τούτοις τους θυμάται ακόμα και τους δύο καλά: «Έχω υπέροχες αναμνήσεις από τον παππού και τη γιαγιά μου. Ήμουνα 5-6 χρονών όταν πέθαναν αλλά δεν θα ξεχάσω ποτέ την καλοσύνη και την αγάπη τους. Οι αξίες τους έχουν ριζωθεί σε όλη την οικογένεια μας».

Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ο Ζαχαρίας Σπέης μεγάλωσε τα παιδιά του ήταν φρικτές γιατί η Αμερική περνούσε τότε μια από τις χειρότερες οικονομικές περιόδους της ιστορίας της. Ο Σωκράτης γεννήθηκε στην αρχή εκείνης της δυσάρεστης περιόδου.

Σαν γνήσιος γιος Σωκράτη, ο Ζακ Σπέης έβαλε στους στόχους της ζωής του να βοηθά όσο μπορεί εκείνους που ξέχασε η ευνόησε λιγότερο η τύχη της ζωής. «Ο πατέρας μου μεγάλωσε φτωχός κι έτσι καταλάβαινε καλά τις ανάγκες όλων των άλλων φτωχών. Με ευαισθητοποίησε κι εμένα από τότε που ήμουν μικρός. Κρατάμε επί 20 χρόνια δικηγορικό γραφείο μαζί και είμαι περήφανος που βοηθάμε νομικά φτωχούς και άτομα που έχουν μεγάλη ανάγκη».

Οι οικογένειες τόσο του  Ζακ Σπέης όσο και του πατέρα του, του Σωκράτη, εξακολουθούν να μένουν στο Ντόβερ του Οχάιο. Ο Σωκράτης θυμάται: «Ρώτησα κάποτε τον πατέρα μου.  Γιατί όταν ήσουνα 16-17 χρονών άφησες γλώσσα, οικογένεια και πατρίδα κι ήρθες εδώ; Με κοίταξε στα μάτια και μου είπε: Για σένα, για το καλό σου, παιδί μου». Δεν τα ξεχνάω ποτέ τα λόγια αυτά».

Ο Ζακ Σπέης κατέβηκε με το δημοκρατικό ψηφοδέλτιο και ζήτησε την ψήφο της 18ης εκλογικής περιφέρειας του Οχάιο για να την εκπροσωπήσει στη Ομοσπονδιακή Βουλή. Πιστεύει ότι μπορεί να κάνει πολύ καλό σαν βουλευτής τηρώντας τα όσα έμαθε από τον πατέρα και τον παππού του. Μας δήλωσε: «Σαν Έλληνες ήξεραν τι σημαίνει ατομική υπευθυνότητα, σκληρή δουλειά και οικογένεια. Θέλω να μεταλαμπαδεύσω αξίες σαν αυτές στη Ουάσιγκτον για να κάνουμε τη χώρα μας ακόμα καλύτερη».

Ο Ζακ Σπέης βλέπει το λειτούργημα του βουλευτή σαν το μέσο με το οποίο θα ανταποδώσει στην κοινότητά του τα όσα έκανε εκείνη για τον παππού και τη γιαγιά του σε άλλες εποχές.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ