Πρωτοπόρος στην έρευνα για την άνοια και το Αλτσχάιμερ
Σημαντικοί Έλληνες

Πρωτοπόρος στην έρευνα για την άνοια και το Αλτσχάιμερ

Ο καθηγητής Κωνσταντίνος Γ. Λυκέτσος είναι κάτοχος της έδρας Elizabeth Plank Althouse στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins στις ΗΠΑ και Διευθυντής του Κέντρου Εξατομικευμένης Ιατρικής για τη νόσο του Αλτσχάιμερ, στο Johns Hopkins. Ο παγκοσμίου φήμης ειδικός στη φροντίδα και θεραπευτική αντιμετώπιση ασθενών με Αλτσχάιμερ (ΝΑ), και σχετιζόμενες μορφές άνοιας, αναπτύσσει βιοδείκτες με σκοπό να επιταχύνει την ανάπτυξη της θεραπείας του Αλτσχάιμερ και άλλων μορφών άνοιας, ενώ παράλληλα, σχεδιάζει και διεξάγει πρωτοποριακές κλινικές δοκιμές.

Για περισσότερο από δέκα χρόνια, το όνομα του Δρ. Λυκέτσου, του οποίου το έργο για την επιδημιολογία και τη θεραπεία των νευροψυχιατρικών χαρακτηριστικών της άνοιας θεωρείται καινοτόμο, περιλαμβάνεται στον επίσημο κατάλογο των κορυφαίων ιατρών της Αμερικής (America’s Top Doctors). Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα του περιλαμβάνουν την επιδημιολογία της άνοιας, την επιδημιολογία και θεραπεία των νευροψυχιατρικών διαταραχών στην άνοια και την αιτιολογία και την επίδραση των διαταραχών της διάθεσης σε ασθενείς με Αλτσχάιμερ.

 

 

Γεννήθηκε το 1961, μεγάλωσε στην Αθήνα και πέρασε στο Κολλέγιο Αθηνών, από όπου αποφοίτησε, το 1980, όταν και έφυγε για τις ΗΠΑ. Συνέχισε με σπουδές στην Ψυχολογία στο Northwestern University και όταν έλαβε το πτυχίο του, προχώρησε το Πανεπιστήμιο Washington στο St. Louis, όπου πήρε διδακτορικό στην Ιατρική, το 1988.

Το 1993, ξεκίνησε να εργάζεται στην Ιατρική του Johns Hopkins, το οποίο τού απένειμε MHS στην Επιδημιολογία και, το 2000, τον ονόμασε σε τακτικό καθηγητή. Tο 2006, έγινε Διευθυντής Ψυχιατρικής στο Johns Hopkins Bayview, ενώ έναν χρόνο αργότερα, έγινε και κάτοχος της ονομαστικής έδρας Elizabeth Plank Althouse στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins στις ΗΠΑ και έλαβε το βραβείο William S. Proxmire, ως εξέχουσα ηγετική μορφή στον αγώνα κατά του Αλτσχάιμερ.

 

 

Εκεί, ήταν ο ιδρυτικός διευθυντής της Νευροψυχιατρικής Υπηρεσίας του Johns Hopkins, της οποίας ηγήθηκε για πάνω από μια δεκαετία, αναπτύσσοντας ένα από τα μεγαλύτερα και πιο επιτυχημένα προγράμματα ακαδημαϊκής νευροψυχιατρικής στις ΗΠΑ, με εξειδίκευση σε άνοια και τραυματική εγκεφαλική βλάβη. Μάλιστα, το 2012, έλαβε το βραβείο Επιφανών Επιστημόνων (Distinguished Scientist Award) της Αμερικανικής Ένωσης Γηριατρικής Ψυχιατρικής.

Το 2019, ανέλαβε τη διεύθυνση του Κέντρου Εξατομικευμένης Ιατρικής για τη νόσο του Αλτσχάιμερ στο Johns Hopkins, ενώ κατόπιν απόφασης της συγκλήτου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, του απονεμήθηκε ο τίτλος του Επίτιμου Καθηγητή Ιατρικής του Ιδρύματος.

 

 

Ο σπουδαίος γιατρός και ερευνητής, που είναι ένας από τους συγγραφείς του βιβλίου Practical Dementia Care, και επικεφαλής συντάκτης του παγκόσμιας αποδοχής βιβλίου Psychiatric Aspects of Neurologic Diseases: Practical Approaches to Patient Care, αναφέρει πως μέχρι τώρα υπήρχαν δύο τρόποι για των εντοπισμό των αιτιών της νόσου -μέσω πειραματόζωων και μοριακών απεικονίσεων με PET scan.

Σήμερα ο Κωνσταντίνος Λυκέτσος με την ομάδα του, Δημήτρη Καπόγιαννη (εξωσωμάτια), Βασιλική Μαχαιράκη (βλαστοκύτταρα) και Δημήτρη Αβραμόπουλο (γενετική), έχουν ανοίξει δύο εντελώς νέα μονοπάτια για να προσεγγίσουν τις αιτίες της νόσου. «Η πρώτη μέθοδος, την οποία αναπτύσσει ο δρ Καπόγιαννης, είναι μέσω των εξωκυτταρικών κυστιδίων ή εξωσωματίων, που εκκρίνονται από τα κύτταρα του εγκεφάλου και η δεύτερη αναπτύσσεται από τη δρ Μαχαιράκη και αφορά τα βλαστοκύτταρα» λέει ο ίδιος σε συνέντευξή του. «Πρόκειται για προσεγγίσεις που δίνουν τη δυνατότητα για εξατομικευμένη μελλοντική θεραπεία».

 

Ο  Κώστας Λυκέτσος με την ερευνητική ομάδα του, Αβραμόπουλος, Λυκέτσος, Μαχαιράκη, Καπόγιαννης

 

Είναι, ακόμα, από τους πρωτεργάτες της διασυνδετικής ιατρικής στις ΗΠΑ, καθώς ήταν το νοσοκομείο Johns Hopkins που ίδρυσε τον κλάδο, γύρω στο 2005 υπό και τη δική του διεύθυνση. Αφορά τον έλεγχο των ψυχιατρικών παραγόντων που επηρεάζουν την εξέλιξη μιας σοβαρής χρόνιας πάθησης (διαβήτης, εγκεφαλικά, αναπνευστικά κ.ά.), ώστε να βελτιωθεί η πορεία της.

«Το Johns Hopkins έχει έξι νοσοκομεία και τα τελευταία 5-6 χρόνια έχουμε αναπτύξει ομάδες που ελέγχουν από ψυχιατρική και ψυχολογική σκοπιά, σε συνεργασία με τον γιατρό της βασικής νόσου, τον κάθε ασθενή που εισάγεται στο νοσοκομείο, κάνουν ψυχοθεραπεία, στηρίζουν τις οικογένειες. Όταν οι ασθενείς πάρουν εξιτήριο, παρακολουθούνται στα τμήματα των εξωτερικών ιατρείων που λειτουργούμε. Προσπαθούμε να εισάγουμε το σύστημα στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας» εξηγεί ο ίδιος.

 

 

Ο Κωνσταντίνος Λυκέτσος κρατά κοντά την ελληνικότητα που έχει κληρονομήσει και φροντίζει να τη μεταδίδει σε κάθε ευκαιρία. Εξηγεί πως από τότε που ανέλαβε τη διεύθυνση του Johns Hopkins, στη μηνιαία συνάντηση των 60 και πλέον μελών ΔΕΠ, προσφέρει πάντα ελληνικό φαγητό. Αισθάνονται ότι βρίσκονται σε ελληνικό περιβάλλον και όλο ρωτούν για τη Ελλάδα, καθώς το νοσοκομείο είναι σε μια περιοχή της Βαλτιμόρης που λέγεται Greektown, πίσω από το λιμάνι που ξεμπάρκαραν παλιά πολλοί Ελληνες -εκεί χτίστηκε και η πρώτη από τις τέσσερις εκκλησίες της περιοχής, ο Αγιος Νικόλαος.

ΣΧΟΛΙΑ

  Σχόλια: 2

  1. Παρακολουθω με ενδιαφερον τις ομιλιες του Κου Λυκετσου στην Βαλτιμορη για αρκετα χρονια, και ειμαι εντυπωσιασμενη για τις γνωσεις του, την αφοσιωση του και την προσφορα του στην ιατρικη,κυριως για τους ανθρωπους που βρισκονται στη δύση της ζωης τους. Του ευχομαι υγεια να συνεχιζει το τοσο πολυτιμο εργο του.


  2. ΘΟΔΩΡΗΣ

    Ο σπουδαίος επιστήμων Κων/νος Γ. Λυκέτσος είναι στην σειρά των μεγάλων Ιατρών που πατά στους 3 τελευταίους αιώνες, Κων/νου Λυκέτσου ( παπού ο οποίος διέπρεψε και στην Γαλλία ), του Πατρός Γεωργίου Λυκέτσου του κορυφαίου Έλληνα ψυχιάτρου και καθηγτή μεταπολεμικά στην Ελλάδα και διεθνώς ανεγνωρισμένου πρωτοπόρου της κοινωνικής ένταξης – αποσυλοποίησης-. Νάναι πάντα εν οικογενειακή υγεία και γαλήνη και εν προόδω στο επστημονικόκοινωνικό του έργο.


ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ