Καθηγητής Διαστημικής Φυσικής στο UCLA
Σημαντικοί Έλληνες

Καθηγητής Διαστημικής Φυσικής στο UCLA

Ο Βασίλης Αγγελόπουλος είναι καθηγητής Διαστημικής Φυσικής στο Τμήμα Επιστημών Γης, Πλανητών και Διαστήματος και στο Ινστιτούτο Γεωφυσικής και Πλανητικής Φυσικής (Κέντρο Διαστημικής Επιστήμης) στο Πανεπιστήμιο UCLA. Επίσης, συνεργάζεται στενά με τη NASA σε ερευνητικά προγράμματα.

Το UCLA είναι παγκοσμίως το κορυφαίο Πανεπιστήμιο στη Διαστημική Φυσική Πλάσματος. Η έρευνα που διεξάγεται από την εξαμελή ομάδα καθηγητών, ανάμεσα στους οποίους είναι ο καθηγητής Αγγελόπουλος, περιλαμβάνει ανάλυση των δεδομένων, προσομοίωση, μοντελοποίηση, και τη θεωρητική φυσική πλάσματος.

Ο Βασίλης Αγγελόπουλος γεννήθηκε το 1965. Το 1986 αποφοίτησε από το τμήμα Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και συνέχισε, με υποτροφία του Ιδρύματος Φουλμπράιτ, τις μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές του στη Φυσική με εξειδίκευση στη Διαστημική Φυσική Πλάσματος στο Πανεπιστήμιο UCLA το 1993. Από το 1993 έως το 1995 εργάστηκε στο Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής και το 1995 επέστρεψε στο UCLA.

Η έρευνα του στοχεύει στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο τα σωματίδια επιταχύνουν στην μαγνητόσφαιρα της Γης, πως η ατμόσφαιρα και η ιονόσφαιρα ανταποκρίνονται στα διαστημικά ρεύματα και πως το περιβάλλον του φεγγαριού επηρεάζεται από τη διάδραση του με τους ηλιακούς ανέμους.

Ήταν ο κύριος ερευνητής στο πρόγραμμα THEMIS  και στο πρόγραμμα ARTEMIS της ΝΑΣΑ. Πρόσφατα, έλαβε επιχορήγηση από την NASA, την NSF και το Ερευνητικό Εργαστήριο της Αεροπορίας των ΗΠΑ για να κατασκευάσει τον πρώτο δορυφόρο στο UCLA. Αυτός ο μικρός δορυφόρος θα μελετήσει πως τα ηλεκτρόνια διασκορπίζονται από την ακτινοβολία των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων.

Έχει συγγράψει περισσότερες από 100 δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά για την ανάλυση των δεδομένων, τη θεωρία του πλάσματος, τη διαστημική τεχνολογία, τα διαστημικά όργανα και την ανάλυση της αποστολής και του σχεδιασμού.

Όταν δεν εργάζεται ασχολείται με την μουσική, τα παζλ, τα βιβλία επιστημονικής φαντασίας, το ποδήλατο και το μπάσκετ πάντα μαζί με τα δύο του παιδιά, τον Νικόλα και την Κοστάνς.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ