Διευθύντρια ερευνών στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας της Γαλλίας

Γεννηθήκατε στην Ελλάδα. Από ποια περιοχή είναι η καταγωγή σας;

«Αν και γεννήθηκα στην Αθήνα, η καταγωγή μου είναι από την Πελοπόννησο και συγκεκριμένα από την Αρκαδία»

 Αν σας ρωτούσα για την παιδική σας ηλικία, τι είναι αυτό που θυμάστε εντονότερα;

«Όταν ήμουν μικρή στην Ελλάδα, έμενα στο Π. Φάληρο όπου με τις φίλες μου (την Φωτεινή, την Ελένη,  την Ντέμη και όλη την παρέα) τα παλιά τα χρόνια, αλλά και σήμερα, ξαναφτιάχνουμε το Σύμπαν κοιτάζοντας τ’ άστρα δίπλα στην θάλασσα»

Το αντικείμενο έρευνας σας, ήταν κάτι με το οποίο θέλατε να ασχοληθείτε από μικρή ; Πότε και πως καταλάβατε ότι θα ασχοληθείτε με τα άστρα;

«Όπως ισχύει για πολλούς από εμάς τους αστρονόμους, το ενδιαφέρον μου γεννήθηκε μέσα από μια παρατεταμένη και ανεξέλεγκτη φαντασία που βρήκε διέξοδο και τράφηκε μέσω της επιστημονικής φαντασίας στη λογοτεχνία και στον κινηματογράφο (Star Trek, Asimov κλπ).  Έτσι από τα 15 μου ήθελα να ασχοληθώ με τους πλανήτες για να καταλάβω από τι είναι «φτιαγμένοι» και πώς θα μπορούσαμε να τους εξερευνήσουμε καλύτερα.  Κοιτώντας τα άστρα και τους πλανήτες από τον καθαρό ουρανό της Ελλάδας, έφτασα να θέλω να τα δω και να τα μελετήσω από «κοντά», κάτι το οποίο κατάφερα να πετύχω αργότερα.»

Διευθύντρια ερευνών στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας της Γαλλίας CNRS και στο Αστεροσκοπείο της Μεντόν στο Παρίσι, συμμετέχετε σε τρέχουσες διαστημικές αποστολές του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) και της Αμερικάνικης Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA). Μπορείτε να μας πείτε ποιες ακριβώς είναι οι αρμοδιότητες σας ;

«Είμαι Πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής για την Ατμόσφαιρα και την Μετεωρολογία, Πρόεδρος της Επιτροπής των Επιστημών Διαστήματος του Ευρωπαϊκού Επιστημονικού Ιδρύματος και εφόρου ζωής μέλος της Αεροπορικής Ακαδημίας της Ελλάδος (Α.ΑΚ.Ε.). Είμαι μέλος της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρείας (και ειδικότερα Γενική Γραμματέας της διοικούσας επιτροπής του Τμήματος Πλανητικών Επιστημών), διοικητικό στέλεχος της Ένωσης Γεωφυσικών της Ασίας-Ωκεανίας, της Γαλλικής Ένωσης Αστρονομίας, της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης και της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης. Συμμετέχω στις συμβουλευτικές επιτροπές των δυο διαστημικών εταιρειών, ESA και NASA, ειδικά ως μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής των Διαστημικών Επιστημών και επίσης ως μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής της Επιστήμης και της Ανθρώπινης Εξερεύνησης της ESA. Μέσα από αυτά τα αξιώματα, συμμετέχω ενεργά σε αποφάσεις που αφορούν στις διεθνής πολιτικές για τις διαστημικές αποστολές και γενικότερα για την μελέτη του ηλιακού μας συστήματος καθώς και άλλων αστρονομικών αντικειμένων. Ως Διευθύντρια ερευνών, έχω δημιουργήσει μια ερευνητική ομάδα στην οποία συμμετέχουν και δύο Έλληνες οι οποίοι απέκτησαν διδακτορικό τίτλο υπό την επίβλεψη μου: ο Γιώργος Μπαμπασίδης, ο οποίος μετά από επιτυχημένες και ολοκληρωμένες έρευνες πάνω στη Διαστημική Φυσική έχει πλέον θέση Καθηγητή στην Ελλάδα, και η Ανεζίνα Σολωμονίδου η οποία συνεχίζοντας το ερευνητικό της έργο πάνω στην Πλανητική Γεωλογία βρίσκεται στο Jet Propulsion Laboratory της NASA στην Καλιφόρνια ως Μεταδιδακτορική ερευνήτρια. Θα ήθελα αυτά τα παιδιά, ο Γιώργος και η Ανεζίνα, να ακολουθήσουν μια καριέρα στην αστροφυσική με ενεργή συμμετοχή στα Ελληνικά ερευνητικά δρώμενα γιατί είναι εργατικοί και ικανότατοι επιστήμονες και τους χρειαζόμαστε…»

Διαβάζω πως έρευνα σας είναι αφιερωμένη στις πλανητικές ατμόσφαιρες και επιφάνειες, με έμφαση στα παγωμένα φεγγάρια όπως τον Τιτάνα και τον Εγκέλαδο, τους δορυφόρους του Κρόνου. Μάλιστα έχετε βραβευτεί πολλάκις. Πείτε μας για την έρευνα σας

«Ο Τιτάνας και ο Εγκέλαδος αποτελούν δύο ιδιαίτερα ζωντανούς κόσμους, δύο διαφορετικούς δορυφόρους που όμως έχουν πολλά να μας διδάξουν σχετικά με τη δημιουργία του πλανητικού μας συστήματος τόσο στο καθαρά επιστημονικό πεδίο, όσο και σε πιο εφαρμοσμένα θέματα σχετικά με την αρχέγονη ατμόσφαιρα της Γης και την πιθανότητα ύπαρξης ζωής πέραν αυτής. Ο Τιτάνας, μεγέθους μισής Γης, αποτελεί σημείο αναφοράς στο Ηλιακό Σύστημα λόγω της πυκνής αζωτούχας, πλούσιας σε οργανικές ενώσεις ατμόσφαιράς του και τη μυστηριώδη πολύπλοκη επιφάνεια του. Έτσι, στον Τιτάνα συναντάται το μοναδικό συμπαντικά πλανητικό περιβάλλον, πέρα του γήινου, που παρουσιάζει πυκνή ατμόσφαιρα, οργανική χημεία και λίμνες. Ο Τιτάνας έχει πολλές και εντυπωσιακές ομοιότητες με τη Γη, όπως η ατμόσφαιρα αζώτου που προανέφερα στην οποία παρατηρούμε το μεθάνιο να διανύει ένα κύκλο αντίστοιχο με του νερού στη Γη, ακολουθώντας εξάτμιση  και συμπύκνωση σε ένα είδος βροχής που κατεκρημνίζεται πάρα πολύ αργά (διότι η βαρύτητα του Τιτάνα είναι περίπου 1/7 της γήινης) φτιάχνοντας κατά αυτόν τον τρόπο ποτάμια και λίμνες που άλλοτε μπορεί να παγώνουν και άλλοτε να είναι σε ρευστή μορφή. Δυστυχώς, το νερό, όντας παγωμένο, στην επιφάνεια του Τιτάνα, λόγω της χαμηλής θερμοκρασία (-180 °C), είναι σκληρό όσο τα βράχια στη Γη. Η παρουσία του μεθανίου και άλλων υδρογονανθράκων έχει άμεσο αντίκτυπο στη γεωλογία και στη γεωμορφολογία του δορυφόρου με κύριο εκπρόσωπο τις τεράστιες σε έκταση λίμνες κοντά στις πολικές περιοχές, την ανάπτυξη δικτύων απορροής και την παρουσία εκτεταμένων θινών και οροσειρών στα ισημερινά πλάτη. Πιθανή είναι η παρουσία ενός εσωτερικού ωκεανού από νερό κάτω από τους επιφανειακούς πάγους. Οι ομοιότητες αυτές στη γεωμορφολογία με την παρουσία όρεων, ρηγμάτων, δικτύων απορροής, θινών κ.α. καθιστούν τον Τιτάνα ως ένα δυναμικό γεωλογικό περιβάλλον παρόμοιο με αυτό της Γης που κατακλύζεται από ενδογενείς και εξωγενείς διεργασίες. Η σύνδεση των στοιχείων του Τιτάνα που αναλύουμε όσον αφορά το εσωτερικό, την επιφάνεια και την ατμόσφαιρα, που διαδραστικά επιδρούν το ένα στο άλλο, θα μας αποδώσουν τη λύση πολλών μυστηρίων σχετικά με την εξέλιξη ενός περιβάλλοντος που παρομοιάζεται με εκείνο της πρώιμης Γης. Συμπερασματικά, η μελέτη της ατμοσφαιρικής δομής του Τιτάνα, δεδομένου των ομοιοτήτων της με τη γήινη, συμβάλλει στην παγκόσμια έρευνα για την κλιματική αλλαγή και για τις επιπτώσεις του φαινομένου του θερμοκηπίου στον πλανήτη μας, δύο από τα σημαντικότερα πολιτικά και κοινωνικά θέματα που προβληματίζουν σήμερα την ανθρωπότητα. Έτσι, αν θέλουμε να αναφερθούμε σε μία δεύτερη Γη, στρέφουμε την προσοχή μας και το ερευνητικό μας ενδιαφέρον στον Τιτάνα και μαθαίνουμε πολλά, ειδικά για την εμφάνιση της ζωής.

Ο Εγκέλαδος αποτελεί το δεύτερο μεγάλο κέντρο ενδιαφέροντος των επιστημόνων, όσον αφορά τα φεγγάρια του Κρόνου. Αν και μικρός σε μέγεθος, με ακτίνα 252 χιλιόμετρα περίπου, ο παγωμένος Εγκέλαδος είναι εκπληκτικά ενεργός. Όπως ανακάλυψε το διαστημόπλοιο Cassini, ο Εγκέλαδος έχει ηφαίστεια, παρόλο που είναι παγωμένος. Το υλικό από τους κρυο-πίδακες που εκτοξεύεται με μεγαλη ταχύτητα φεύγει από τον Εγκέλαδο και σχηματίζει τον δακτύλιο Ε του Κρόνου. Απομένει ακόμα μυστήριο πως το νερό βρίσκεται σε υγρή μορφή τόσο μακριά από τον ήλιο μας.

Είναι φανερό ότι όποιος μελετά τους δορυφόρους του Κρόνου κάθε μέρα έχει να ανακαλύψει και κάτι καινούργιο. Γι’ αυτό το λόγο προτείνουμε νέες διαστημικές αποστολές που θα τους μελετήσουν ενδελεχώς.

Εκείνο που με απασχολεί και ενδιαφέρει περισσότερο είναι οτι θα χρειαστούμε επιστημονικό δυναμικό  να μας βοηθήσει τις επόμενες δεκετίες, που θα αναλύουμε τα δεδομένα του Cassini και καθώς προετοιμάζουμε μία επίτολμη επιστροφή στον Τιτάνα και τον Εγκέλαδο, με αερόστατο και διαστημόπλοιο που θα προσγειωθεί σε κάποια απο τις λίμνες του Τιτάνα. Πάνω σε αυτό δουλεύουμε με τους συνεργάτες μου, τον Γιώργο Μπαμπασίδη και την Ανεζίνα Σολωμονίδου, που παρ όλες τις αντιξοότητες του ελληνικού συστήματος προσπαθούν να προσθέσουν με την έρευνα τους μία σελίδα στην μελέτη του Τιτάνα και του Εγκέλαδου. Για μένα είναι πολύ σημαντική η παρουσία αυτή της ελληνικής νεολαίας στα σχέδια της μελλοντικής διαστημικής εξερεύνησης του Ηλιακού μας Συστήματος.»

Η πορεία είναι εντυπωσιακή, πόσο δύσκολο είναι να ξεχωρίσεις σε ένα δύσκολο τομέα όπως ο δικός σας;

«Ποτέ δεν είναι εύκολο κάτι τέτοιο. Συνάντησα την πρώτη δυσκολία όταν θέλησα να πείσω τους γονείς μου να με αφήσουν να φύγω για σπουδές στην Γαλλία. Στη συνέχεια έπρεπε, με λίγα Γαλλικά στην αρχή, να βγάλω το Πανεπιστήμιο και να πάρω το Διδακτορικό μου. Επίσης ως γυναίκα και ως είθισται, χρειάστηκε στην αρχή να προσπαθήσω λίγο περισσότερο από τους άντρες συμφοιτητές μου.. αλλά γρήγορα πήρα υποτροφία για τις σπουδές μου και άρχισα να απολαμβάνω τον σεβασμό και την καταξίωση  στην κοινότητα. Δούλεψα πολύ στην συνέχεια, με πάθος και περιέργεια στον τομέα μου και μου προσέφεραν την μόνιμη θέση στο ΕΚΕ της Γαλλίας. Από εκεί και ύστερα, με συνεργασίες και δυναμική παρουσία στην έρευνα, μπήκα στον διεθνή χώρο. Ό,τι θέλει κάποιος το επιτυγχάνει, αρκεί να εργαστεί με πείσμα και αφοσίωση.»

Πλέον ζείτε μόνιμα στο Παρίσι. Ήταν δύσκολο να αφήσετε πίσω την Ελλάδα; Είναι στο μυαλό σας μία επιστροφή; Κι αν ναι υπό ποιες συνθήκες;

«Πάντα είναι δύσκολο στην αρχή, ιδιαίτερα για ένα παιδί στα 18 όπως ήμουν εγώ, όταν πρωτοπήγα στη Γαλλία.

Επιστροφή;  Ναι, γιατί όχι… μετά την σύνταξη μου…

Δούλεψα πολύ για να εδραιώσω την θέση μου και την επαγγελματική μου ταυτότητα στην Γαλλία και στον διεθνή χώρο. Αν πίστευα ότι θα μπορούσα να πετύχω τα ίδια αποτελέσματα στον τομέα μου και να έχω την ίδια απήχηση από την Ελλάδα, ίσως να ξαναγύριζα και ας μην είχα στην διάθεση μου τα ίδια μέσα. Αλλά όχι μόνιμα… Είμαι παιδί του σύμπαντος και κάτοικος του κόσμου και μ’ αρέσει να έχω βάσεις σε πολλά μέρη…»

Πιστεύετε πως θα μπορούσε να δραστηριοποιηθεί και η Ελλάδα πάνω στην αστροφυσική και ίσως τις διαστημικές υπηρεσίες; Πρόσφατα, ο Περικλής Παπαδόπουλος της NASA μίλησε για διαστημικό σταθμό στην Καλαμάτα. Πόσο εφικτό το θεωρείτε;

«Στην Ελλάδα γίνονται αξιόλογες προσπάθειες στον τομέα των διαστημικών επιστημών ακόμα και με τα ελάχιστα εφόδια που προσφέρονται για τον συγκεκριμένο τομέα και γενικότερα για τον κλάδο των θετικών επιστημών από το κράτος. Πέρα από τη δική μας ομάδα συνεργατών στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Δρ. Σταμάτης Κριμιζής και η ομάδα του από την Ακαδημία Αθηνών παρουσιάζουν πολυετές και σημαντικό έργο στην πλανητική έρευνα. Όσον αφορά την πρόταση του Περικλή για τη διαστημική πύλη στην Καλαμάτα, το θεωρώ εφικτό και μια εκπληκτική δυνατότητα για δημιουργία θέσεων εργασίας για τους Έλληνες ερευνητές. Επίσης, με αυτό τον τρόπο η Καλαμάτα ή οποιαδήποτε άλλη πόλη της Ελλάδας αποκτήσει διαστημική πύλη, θα αποτελέσει πόλο έλξης στον τομέα του Διαστημικού τουρισμού που ολοένα αυξάνεται σε παγκόσμια πλαίσια. Πρέπει να επισημάνω σε αυτό το σημείο ότι η υλοποίηση μιας τέτοιας ιδέας χρειάζεται μεγάλη σοβαρότητα, ευθύνη και αφοσίωση. Ελπίζω ο κρατικός μηχανισμός να λειτουργήσει σε όλα τα επίπεδα.»

Τι μπορούμε να περιμένουμε στο μέλλον από εσάς;

«Οσον αφορά στην έρευνα, θα ήθελα να συνεχίσω την παρατήρηση και ανάλυση των δορυφόρων του Δία και του Κρόνου. Η αποστολή Cassini/Huygens έχει ήδη δημιουργήσει ένα πλήθος ερωτημάτων για την απάντηση των οποίων, δυστυχώς  τα υπάρχοντα δεδομένα δεν επαρκούν. Μέσα από αυτό το πλαίσιο, έχουν ήδη προταθεί ένας σημαντικός αριθμός μελλοντικών αποστολών με νέα διαστημόπλοια, εξοπλισμένα με πληθώρα επιστημονικών οργάνων για να μελετήσουν σε βάθος τον Τιτάνα και τον Εγκέλαδο. Μία από τις προτάσεις αφορά στη δημιουργία ενός διαστημικού αεροσκάφους που θα τεθεί σε τροχιά γύρω από τον Τιτάνα, εξοπλισμένο με ένα αερόστατο που θα ταξιδεύει για περίπου ένα χρόνο ακολουθώντας πτητικό σχέδιο χαμηλής τροχιάς κοντά στην επιφάνεια δηλαδή και από ένα όχημα που θα προσνηωθεί σε μία από τις μεγάλες λίμνες υδρογονανθράκων του Τιτάνα. Η πρόταση για την αποστολή αερόστατου στον Τιτάνα έχει προκαλέσει αισθητά το ενδιαφέρον και τον ενθουσιασμό της επιστημονικής κοινότητας καθώς και του ευρύτερου κοινού, και θα μας προσέφερε σημαντικές τεχνολογικές και πλανητολογικές ανακαλύψεις. Επίσης κάποια άλλα πλανητικά σώματα που προκαλούν το ενδιαφέρον και στρέφω αρκετά την έρευνα μου προς εκείνα, είναι οι εξωπλανήτες, δηλαδή πλανήτες οι οποίοι βρίσκονται εκτός του δικού μας Ηλιακού Συστήματος και δεν περιφέρονται γύρω από τον Ήλιο μας. Η ανάλυση τους είναι ιδιαιτέρως σημαντική καθώς θέτουν νέες βάσεις στο ζήτημα της ύπαρξης ζωής στο Σύμπαν. Τέλος, στο τεχνικό μέρος της δουλειάς μου και λόγο της συμμετοχής μου σε αρκετά συμβούλια διαφόρων χωρών και οργανισμός θα συνεχίσω να ασχολούμαι με την συμβουλευτική και οργανωτική πολιτική του διαστήματος στο οποίο εύχομαι και η Ελλάδα κάποια στιγμή να συμμετέχει ενεργά.»

Επισκέπτεστε συχνά την Ελλάδα; Ποια μέρη επιλέγετε;

«Έρχομαι με την οικογένεια μου, την κόρη μου Καλλίστα και τον σύζυγο μου Φρανκ, μία ή δύο φορές το χρόνο. Η Καλλίστα αγαπάει ιδιαίτερα την Ελλάδα, εξάλλου μιλάει άπταιστα Ελληνικά, και πάντα πρώτα επισκεπτόμαστε το Φάληρο και ύστερα πηγαίνουμε είτε στην Πελοπόννησο κοντά στην Αρκαδία ή σε κάποιο νησί. Έχουμε  ιδιαίτερη προτίμηση στην Εύβοια, στην Σαντορίνη, στην Κάσο και στην Κρήτη. Στα άμεσα σχέδια μας είναι να εξερευνήσουμε και άλλα νησιά όπως η Μήλος για την οποίαν ακούσαμε τα καλύτερα λόγια.»

Τι σημαίνει για εσάς Ελλάδα;

«Είναι η πατρίδα μου, πάντα θα είμαι Ελληνίδα.  Μια χώρα με άπειρες δυνατότητες ανάπτυξης και ανάδειξης πολιτισμού, που επαναπαύτηκε όμως στην Ιστορία της και άφησε να την κατασπαράξουν  οι προσωπικές φιλοδοξίες .»

Τι ερώτηση θα κάνατε στους Έλληνες αν είχατε τη δυνατότητα να ακούσετε την απάντηση τους;

«Πόσοι από εσάς συνεχίζουν να ονειρεύονται ;; 

Και θα τους έλεγα να μην σταματήσουν ποτέ να κάνουν όνειρα.  Ιδιαίτερα τα νέα παιδιά….»

Σημαντικοί Έλληνες

Διευθύντρια ερευνών στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας της Γαλλίας

Η Αθηνά Κουστένη είναι αστροφυσικός, υποδιευθύντρια του νέου οργανισμού Europlanet Society και Διευθύντρια ερευνών στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας της Γαλλίας CNRS και το Αστεροσκοπείο της Μεντόν στο Παρίσι. Συνεργάζεται τόσο με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA), όσο και με την αμερικανική NASA. Η ειδικότητά της είναι πλανητολογία  και η έρευνα της είναι αφιερωμένη στις πλανητικές ατμόσφαιρες και επιφάνειες, με έμφαση στα παγωμένα φεγγάρια όπως τον Τιτάνα και τον Εγκέλαδο, τους δορυφόρους του Κρόνου.

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 28 Σεπτεμβρίου του 1961. Το 1980 πηγαίνει για σπουδές στο Παρίσι. Σπουδάζει Φυσική και Αγγλική Λογοτεχνία συγχρόνως στα Πανεπιστήμια VI και III αντίστοιχα. Στη συνέχεια κάνει τα μεταπτυχιακά της στην Αστροφυσική και την Αγγλική Λογοτεχνία από τα ίδια Πανεπιστήμια. Το 1989 έλαβε Διδακτορικό Δίπλωμα στην Αστροφυσική και Διαστημική Τεχνολογία από το Πανεπιστήμιο 7 του Παρισιού και το μεταδιδακτορικό της στο Paris Observatory.

 

 

Συμμετέχει σε τρέχουσες διαστημικές αποστολές του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) και της Αμερικάνικης Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) όπως η αποστολή Cassini-Huygens, καθώς και στην προετοιμασία των μελλοντικών διαστημικών αποστολών στο Δία και τον Κρόνο.

Έχει βραβευτεί πολλάκις τοσο από τη NASA όσο και από την ESA. Το 1996 της απονεμήθηκε η ανώτατη ακαδημαϊκή διάκριση της Γαλλίας, του Διπλώματος Διεύθυνσης Ερευνών επίσης στην Αστροφυσική και Διαστημική Τεχνολογία του Πανεπιστημίου 7 του Παρισιού (Habilitation DR, Diploma for Directing Research). Το 2012 της απενεμήθη το Prix pour la réussite au Feminin.

 

 

Πρόσφατα βραβεύτηκε από την Αμερικανική Αστρονομική Εταιρεία με το «Βραβείο Χάρολντ Μαζούρσκι» για την ξεχωριστή συμβολή της στην πλανητική επιστήμη και εξερεύνηση. Όπως αναφέρει το σκεπτικό της βράβευσης, η Αθηνά Κουστένη, που έχει ενεργή εμπλοκή στην αποστολή «Cassini-Huygens» σε Τιτάνα και Κρόνο, «έχει μία εντυπωσιακή επιστημονική ερευνητική καριέρα και έχει κάνει μείζονες συνεισφορές στην πλανητική επιστήμη». Το βραβείο θα απονεμηθεί τον Νοέμβριο του 2014, σε εκδήλωση στο Τούκσον της Αριζόνα.

Είναι Πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής για την Ατμόσφαιρα και την Μετεωρολογία, Πρόεδρος του Τομέα Πλανητών της Ευρωπαϊκής Γεωφυσικής Ένωσης και εφόρου ζωής μέλος της Αεροπορικής Ακαδημίας της Ελλάδος (Α.ΑΚ.Ε.). Είναι μέλος της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρείας, διοικητικό στέλεχος της Ένωσης Γεωφυσικών της Ασίας-Ωκεανίας, της Γαλλικής Ένωσης Αστρονομίας, της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης και της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης.

 

Από τον Ιανουάριο του 2018, είναι μέλος της Βασιλικής Ακαδημίας του Βελγίου, ενώ στις 20 Σεπτεμβρίου 2018, έγινε η ανακοίνωση πως η Ελληνίδα ομογενής θα λάβει χρέη Υποδιευθύντριας του νέου οργανισμού για την προώθηση της πλανητικής επιστήμης στην Ευρώπη, τη Europlanet Society, στόχος της οποίας είναι να συντονίσει όλο το ευρωπαϊκό δυναμικό της πλανητικής επιστήμης και να ενισχύσει τον τομέα αυτόν σε ευρωπαϊκές χώρες όπου εμφανίζεται σχετική υστέρηση.

Η Αθηνά Κουστένη δήλωσε ότι «η πλανητική επιστήμη είναι ένα αναπτυσσόμενο πεδίο πάνω στη«διασταύρωση» πολλών διαφορετικών επιστημών. Με τόσες τρέχουσες και επερχόμενες αποστολές για εξερεύνηση του ηλιακού συστήματός μας και εκείνων γύρω από άλλα άστρα, είναι μια συναρπαστική εποχή. Η δημιουργία της Europlanet Society θα διασφαλίσει ότι έχουμε μια ισχυρή κοινότητα στην Ευρώπη, η οποία μπορεί να εντοπίσει στρατηγικές προτεραιότητες και να μεγιστοποιήσει το επιστημονικό όφελος από τις επενδύσεις μέσω του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, καθώς επίσης των εθνικών και διεθνών προγραμμάτων».

Η επιστήμονας είναι παντρεμένη με τον Franck Darin και έχει μια κόρη, την Καλλίστα.

ΣΧΟΛΙΑ

  Σχόλια: 2

  1. Λαζαριδης Μανωλης

    Συγχαρητηρια


  2. Stavros Konstantinidis

    Αναζήτηση ψυχής 🌌
    Το Μέλλον προέρχεται από την αναζήτηση του παρελθόντος προς το Μέλλον 🌌🎓📐📏
    Ευγνώμων για το έργο σας 🙏🌌🎓📐📏


ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ