Ο Ελληνας μακροοικονομολόγος του ΜΙΤ
Σημαντικοί Έλληνες

Ο Ελληνας μακροοικονομολόγος του ΜΙΤ

Ο Μάριος Αγγελέτος γεννήθηκε το 1975  στην Αθήνα. Είχε την τύχη να μεγαλώσει σε μια οικογένεια που,  εάν και περιορισμένων οικονομικών δυνατοτήτων, ήταν πλούσια σε αγάπη για τη ζωή και τη γνώση. Ξεκίνησε τις σπουδές του το 1992 στο Τμήμα Οικονομικών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Έλαβε το πτυχίο του το 1996,  με άριστα,  έχοντας συγκεντρώσει τον υψηλότερο βαθμό στην καταγεγραμμένη ιστορία του τμήματος,  και το Master’s  το 1997,  επίσης με άριστα.  Συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ,  με πλήρη υποτροφία,  για να λάβει το διδακτορικό (Ph.D.)  το 2001.

Η διδακτoρική του διατριβή εξέτασε την άριστη διαχείριση του δημοσίου χρέους και ήταν υπό την εποπτεία του διεθνώς γνωστού μακροοικονομολόγου Robert Barro.  Αμέσως μετά το πέρας του διδακτορικού του,  σε ηλικία 26  ετών,  έλαβε προσφορές ως Επίκουρος Καθηγητής από το ΜΙΤ,  τα Πανεπιστήμια του Σικάγο,  του Γέηλ,  της Μινεσότας, κ.α.. Τελικά επέλεξε το ΜΙΤ. Το φθινόπωρο του 2005,  σε ηλικία 30  ετών,  έλαβε την πρώτη του προσφορά ως Πλήρης Τακτικός Καθηγητής από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια. Σύντομα ανάλογες προσφορές ακολούθησαν από τα ΜΙΤ, Πρίνστον, Στάνφορντ,  κ.α.. Τελικά επέλεξε να παραμείνει στο MIT. Ο Μάριος έχει την τύχη να είναι ο μόνος Έλληνας που έχει εκλεγεί καθηγητής στο οικονομικό τμήμα του ΜΙΤ,  το οποίο—με τρείς Νομπελίστες στο δυναμικό του—μοιράζεται με το Χάρβαρντ την κορυφή των οικονομικών τμημάτων παγκοσμίως.

Ο Μάριος έχει επίσης διακριθεί με πολλαπλά ερευνητικά βραβεία και υποτροφίες, μεταξύ άλλων και από
το National Science Foundation  των ΗΠΑ,  το Alfred P. Sloan Foundation,  το Rotary International,
το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών  (ΙΚΥ),  και το Κοινωφελές Ίδρυμα Ωνάση.

Είναι σήμερα Ερευνητικός Eταίρος στο National Bureau of Economic Research  των ΗΠΑ,  ενώ στο παρελθόν τέλεσε Επισκέπτης Ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Xάρβαρντ και στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Μιννεάπολης.

Η έρευνά του καλύπτει διάφορα θέματα μακροοικονομικής θεωρίας και πολιτικής.  Έχει ήδη δεκαπέντε δημοσιεύσεις σε έγκυρα διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Εξ αυτών,  οι περισσότερες είναι στα American Economic Review,  Econometrica,  Journal of Political Economy  και Quarterly Journal of Economics— τουτέστιν, στα τέσσερα εκ των «top five journals» της οικονομικής επιστήμης. Σήμερα τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στα ακόλουθα θέματα:

(ι) το ρόλο της πληροφόρησης και των προσδοκιών στις οικονομικές διακυμάνσεις,

(ιι) τη σημασία των χρηματαγορών για την επιχειρηματική δραστηριότητα και τα μακροοικονομικά μεγέθη,  και  το ρόλο της οικονομικής πολιτικής στον συντονισμό των αγορών, την εξομάλυνση των οικονομικών διακυμάνσεων, και την αποφυγή οικονομικών κρίσεων.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ