Ένας πολυδιάστατος διεθνής καλλιτέχνης
Σημαντικοί Έλληνες

Ένας πολυδιάστατος διεθνής καλλιτέχνης

Ο Φίλιπ Τσιάρας ζωγράφος, φωτογράφος, γλύπτης και ποιητής είναι διεθνής καλλιτέχνης που ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη. Ελληνικής καταγωγής με ρίζες από τα Γρεβενά, ο Φίλιπ Τσιάρας γεννήθηκε το 1952 στο New Hampshire των Η.Π.Α.

Σπούδασε μουσική και συγκριτική λογοτεχνία στο Amherst College και πήρε υποτροφία με αντικείμενο τη μετάφραση των σύγχρονων Ελλήνων ποιητών Ρίτσο και Καρυωτάκη στα αγγλικά. Είχε την τύχη να θητεύσει στο πλευρό του σπουδαίου εικαστικού Λουκά Σαμαρά, από τον οποίο δέχτηκε αρκετές επιρροές και ήταν για εκείνον ένας μεγάλος δάσκαλος.

Από το 1974 πραγματοποίησε περισσότερες από 75 ατομικές εκθέσεις σε διάφορα ιδρύματα σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των: Seattle Museum of Art, Mannheimer Kunstverien, Mannheim, Bernier Gallery, Αθήνα, Studio Palazzoli, Μιλάνο, Shea & Beker Gallery, Νέα Υόρκη, Margulies/Taplin Gallery, Μαιάμι, Tegnerforbundet Gallery, Όσλο, Museum Santa Apollonia, Βενετία, Gallerie Dominion, Μόντρεαλ, Newport Art Museum, R.I., Villa Reale, Monza, The Currier Museum, N.H., Spazio Cavallieri di Malta.

Επίσης, έχει   πραγματοποιήσει εκθέσεις στην Κωνσταντινούπολη, στο Bodrum στην Τουρκία και στο Idaho των Η.Π.Α. (2008). Επισημαίνεται ότι έργα του βρίσκονται σε εταιρικές, ιδιωτικές και σημαντικές συλλογές μουσείων, συμπεριλαμβανομένου του Metropolitan Museum of Art ενώ είκοσι βιβλία και κατάλογοι είναι αφιερωμένοι στο έργο του.

Ο Φίλιπ Τσιάρας έχει τιμηθεί με πολλά σημαντικά βραβεία, μερικά εξ αυτών είναι τα: The Thomas Watson Fellowship, New York State C.A.P.S grant, National Endowment Grants for Arts και The Generali Assicurazioni Gold Metal Award for “Civilita”, Βενετία. Εκτός από το εικαστικό του έργο, είναι γνωστός και ως λογοτέχνης και ποιητής. Μάλιστα ο ίδιος έχει εκδώσει ποιητική για την οποία βραβεύθηκε με το American Academy Award.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ