Στα βήματα του Δημήτρη Μητρόπουλου
«Ο χώρος των μαέστρων είναι ένας κύκλος στον οποίο μετέχουν μερικές χώρες, ενώ άλλες μένουν απέξω. Είναι σαν το γκραν πρι. Ένας καταπληκτικός οδηγός Φόρμουλα δεν έχει τίποτα να κάνει στην Ελλάδα», είχε δηλώσει ο Νικόλας Μιχαλάκης, λίγες μέρες αφότου επελέγη να διευθύνει μια από τις μεγαλύτερες ορχήστρες του κόσμου, τη Βασιλική Φιλαρμονική Ορχήστρα του Λονδίνου. Στα βήματα του Δημήτρη Μητρόπουλου και του Οδυσσέα Δημητριάδη, ο εμπνευσμένος Έλληνας μαέστρος έχει ανέβει στα πόντιουμ των μεγάλων ορχηστρών του κόσμου, χαρίζοντας ανεπανάληπτες μουσικές στιγμές στο κοινό του.
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1960. Από πολύ μικρή ηλικία είχε δείξει την ικανότητά του στη μουσική σύνθεση, έχοντας ξεκινήσει τη μουσική του εκπαίδευση με πιάνο και μαθήματα θεωρίας. Το 1972 γράφτηκε στο Ελληνικό Ωδείο όπου έγραψε τα πρώτα του έργα για μεγάλη ορχήστρα και ανέπτυξε το ενδιαφέρον του για τη θέση του μαέστρου. Το καλοκαίρι του 1976 παρακολούθησε μαθήματα μαέστρου στο Σάλτσμπουργκ με την ιδιότητα του ακροατή, και την επόμενη χρονιά παρακολούθησε εντατικά μαθήματα διεύθυνσης χορωδίας στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Το 1978 αποφοίτησε από το Κολέγιο Αθηνών και το Ελληνικό Ωδείο, αποκτώντας το δίπλωμα του με το πρώτο βραβείο ερμηνείας. Από το 1978 ως το 1984 σπούδασε διεύθυνση ορχήστρας, σύνθεση και πιάνο στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο και στη σχολή Musik Hochschule, στο Γκρατς της Αυστρίας. Όσο διάστημα βρισκόταν στην Αυστρία, επωφελήθηκε σημαντικά παρακολουθώντας πρόβες και συναυλίες του Herbert von Karajan και Karl Böhm σε Βιέννη και Σάλτσμπουργκ.
Το 1984 ο Νικόλας Μιχαλάκης κέρδισε το πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό διεύθυνσης της Βασιλικής Μουσικής Ακαδημίας του Λονδίνου, όπου και συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στο ανώτερο πρόγραμμα σπουδών διεύθυνσης ορχήστρας, πρόγραμμα στο οποίο μόνο τρεις υποψήφιοι γίνονται αποδεκτοί ετησίως. Το ίδρυμα Αλέξανδρος Ωνάσης του απένειμε υποτροφία για τις μεταπτυχιακές σπουδές στου στη Βασιλική Μουσική Ακαδημία.
Το Φεβρουάριο του 1994 ο Μιχαλάκης ξεκίνησε τη συνεργασία του με την ορχήστρα Φιλαρμόνια του Λονδίνου, διευθύνοντας τις πρώτες συναυλίες της στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με τους σολίστες Yvonne Kenny, Tasmin Little και Peter Donohoe και σε έργα όπως η «Τέταρτη Συμφωνία» του Μάλερ, το «Τρίτο Κονσέρτο για πιάνο» του Μπάρτοκ και το «Πουλί της Φωτιάς» του Στραβίνσκι χωρίς παρτιτούρα, με σεβασμό και ευαισθησία στο πνεύμα του συνθέτη. Το 1996 πραγματοποίησε την πρώτη του εμφάνιση με τη Φιλαρμόνια στο Λονδίνο στα έργα «Δον Ζουάν»του Ρίχαρντ Στράους, «Κονσέρτο για πιάνο» του Σούμαν με τον Νικολάι Ντεμιντένκο και «Όγδοη Συμφωνία» του Ντβόρζακ, για την οποία έλαβε εξαιρετικές κριτικές. Στη συνέχεια, διηύθυνε κι άλλα έργα του Στράους με τη Φιλαρμόνια, όπως το “Also Sprach Zarathustra” καθώς και την «Τέταρτη Συμφωνία» του Μπραμς.
Τον Σεπτέμβριο του 2004 ο Νικόλας Μιχαλάκης εντυπωσίασε στην περίφημη αίθουσα της Φιλαρμονικής του Βερολίνου, παρουσιάζοντας την υψηλών απαιτήσεων όπερα «Ηλέκτρα», με την ορχήστρα Robert-Schumann-Philharmonie και εξαιρετικό καστ πρωταγωνιστών, μεταξύ των οποίων η Eva Johansson στο ρόλο της Ηλέκτρας, η Nancy Gustafson στο ρόλο της Χρυσόθεμις, ο Wolfgang Schöne στο ρόλο του Ορέστη, η Hanna Schwarz ως Κλυταιμνήστρα και ο Siegfried Jerusalem στο ρόλο του Αίγισθου. Πρόκειται για την πρώτη φορά, μετά από πολλές δεκαετίες, που Έλληνας μαέστρος διηύθυνε το έργο αυτό σε μία από τις σημαντικότερες και ιστορικές αίθουσες παγκοσμίως.