Ο ιδρυτής του μοναδικού ελληνικού λυκείου στην Αμερική
Έργα Ελλήνων

Ο ιδρυτής του μοναδικού ελληνικού λυκείου στην Αμερική

Ο Νίκος Ανδριώτης κατάγεται από το χωριό Νικιά Νισύρου. Μετανάστευσε σε νεαρή ηλικία το 1956 στις ΗΠΑ. Έχοντας πάντοτε την Ελλάδα μέσα στην καρδιά του, υπηρέτησε σε πολλούς ομογενειακούς φορείς, ενώ παράλληλα εργάζονταν, όπως ο ίδιος δηλώνει χαρακτηριστικά, από σερβιτόρος και υπάλληλος σε ασανσέρ ουρανοξύστη, μέχρι ιδιοκτήτης εστιατορίων και κτηματομεσίτης.

Το 2013 συμπλήρωσε σαράντα χρόνια ως μέλος της κοινότητας του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια, στην οποία σήμερα είναι πρόεδρος της σχολικής επιτροπής.

Αυτό το οποίο όμως λίγοι γνωρίζουν, είναι ότι το μοναδικό ελληνοαμερικανικό λύκειο στις ΗΠΑ, το σχολείο της κοινότητας του Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια που λειτουργεί από το 1979, ξεκίνησε και υλοποιήθηκε υπό την προεδρία του Νίκου Ανδριώτη.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο κ. Ανδριώτης στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις δυσκολίες ίδρυσης του λυκείου, στους κανονισμούς της πολιτείας της Νέας Υόρκης για τις ξένες γλώσσες, αλλά και στην αύξηση μαθητών από την Ελλάδα λόγω της οικονομικής κρίσης.

Σήμερα συνολικά 850 μαθητές διδάσκονται ελληνικά από το προ-νηπιαγωγείο μέχρι το Λύκειο, συμπεριλαμβανομένων και των απογευματινών σχολείων, ενώ ήδη παρατηρείται αύξηση του ενδιαφέροντος, καθώς σχεδόν καθημερινά το σχολείο δέχεται τηλεφωνήματα από την Ελλάδα, από γονείς που σκέφτονται να μεταναστεύσουν και ζητούν πληροφορίες προκειμένου να παιδιά τους να παρακολουθήσουν τα μαθήματα τους στις ΗΠΑ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα σχολεία του Αγίου Δημητρίου διδάσκουν 82 εκπαιδευτικοί και φέτος η κοινότητα πληρώνει επτά αποσπασμένους εκπαιδευτικούς από την Ελλάδα, καθώς το Υπουργείο Παιδείας δεν μπορεί λόγω της κρίσης και της περικοπής των κονδυλίων, να καλύψει τις απολαβές εξωτερικού.

Ο κ. Ανδριώτης χαρακτηρίζει το Λύκειο «σύμβολο για τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία στην Αμερική, μια σίγουρη ελπίδα για το μέλλον».

ΣΧΟΛΙΑ

  Σχόλια: 3

  1. εχω τις πιο ωραιες αναμνησεις !


  2. Νεόφυτος Γεωργιαδης

    Μπράβο Ε Λ Λ Η Ν Α


  3. Στρατιδάκης Νικόλαος

    Συγχαρητήρια, να είναι πάντα καλά. 
      Είμαι υπερήφανος σαν Έλληνας.  


ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ