Άξιος συνεχιστής της παράδοσης
Έργα Ελλήνων

Άξιος συνεχιστής της παράδοσης

Ο Αντώνης Νασιόπουλος είναι ο τελευταίος κατασκευαστής και σταμπαδόρος λατέρνας σε όλα τα Βαλκάνια. Μεγάλωσε στην Πλάκα και οι παιδικές του αναμνήσεις είναι στενά συνδεδεμένες με τη λατέρνα. Αγόρασε την πρώτη από τον λατερνατζή Δημήτρη Παπαμηνά, την πήγε για επισκευή στον Τζούλιο Αρμάο και μαθήτευσε κοντά του την τέχνη της επισκευής και κατασκευής της.

Μερικές απ΄ τις παλιές λατέρνες βρίσκονται παραταγμένες στο σπίτι του, όπου διατηρεί και το μικρό του εργαστήρι. Το 2001 είχε μια πρόσκληση συμμετοχής στο καθιερωμένο φεστιβάλ για τα αυτόματα μουσικά όργανα που πραγματοποιείται στο Λοτζιάνο της Ιταλίας.  Ο κ. Νασιόπουλος πήρε μια λατέρνα και πήγε. Όλοι εντυπωσιάστηκαν αφού είχαν πολλά χρόνια να δουν τέτοιο όργανο και να ακούσουν τόσο εξαίσιο ήχο. Του πρότειναν μάλιστα να του δώσουν έδρα στο Πανεπιστήμιο, για να διδάξει την τέχνη της κατασκευής της.

Σήμερα πέντε μόνο καλλιτέχνες συνεχίζουν λατέρνα σε όλη την Ελλάδα και όλοι είναι πελάτες του κ. Νασιόπουλου. Όπως ο ίδιος δηλώνει ανάλογα με τις μουσικές προτιμήσεις της εποχής, αλλά και τον πελάτη, καθώς πάνω από 150 συλλέκτες έχουν λατέρνες στο σπίτι τους, τα ρεμπέτικα και τα λαϊκά κυριαρχούν στο σταμπάρισμα, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό αποτελούν ευρωπαϊκά κομμάτια.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ