Πρωτοστατεί, στην επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα
Έργα Ελλήνων

Πρωτοστατεί, στην επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα

Πρόκειται για τη γυναίκα με τη μεγαλύτερη ίσως πείρα στην υπόθεση της διεκδίκησης των γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο – και αναμφισβήτητα η ψυχή της συνεχιζόμενης εκστρατείας στο Λονδίνο. Η Ελένη Κιούμπιτ, επί 23 χρόνια γραμματέας της Βρετανικής Επιτροπής για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, ελληνίδα σύζυγος του εκλιπόντος πρωτεργάτη της εκστρατείας, διακεκριμένου Βρετανού αρχιτέκτονα Τζέιμς Κιούμπιτ.

Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο kathimerini.gr για την αλλαγή των δεδομένων που επιφέρει η έναρξη λειτουργίας του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης, είχε επισημάνει μεταξύ άλλων, πως «χρόνια έλεγε το Βρετανικό Μουσείο – και το είπανε και στη Μελίνα μάλιστα – “μα εσείς δεν έχετε πού να τα βάλετε”. Ε, να λοιπόν που τώρα έχουμε κάτι πάρα πολύ καλύτερο από αυτό που προσφέρει το Βρετανικό Μουσείο, το οποίο τα έχει βάλει στραβά, τα έχει ενώσει όλα ενώ κανονικά δεν είναι ενωμένα. Δε γεννάται ζήτημα, όποιος έχει δει το νέο μουσείο παραδέχεται ότι είναι πραγματικά ένα αριστούργημα και χτίστηκε μόνο για όλα τα γλυπτά από όλη την Ακρόπολη».

Η ίδια είχε επισημάνει σε εκείνη την συνέντευξη, πως «πρέπει να πείσουμε το διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου και τα μέλη του Δ.Σ. του μουσείου ότι είναι εις όφελος του μουσείου να τα γυρίσουν πίσω. Δηλαδή αν σηκωνόταν αύριο ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου και έλεγε αποφασίσαμε να τα επανενώσουμε και ο μόνος τόπος όπου μπορεί να γίνει αυτό είναι το νέο καταπληκτικό μουσείο, ο κόσμος θα τον χειροκροτούσε».

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ