25 χρόνια εμπειρίας στη Formula 1
Έργα Ελλήνων

25 χρόνια εμπειρίας στη Formula 1

Ο Νικόλας Τομπάζης είναι μηχανικός εξειδικευμένος στην Αεροδυναμική. Διετέλεσε υπεύθυνος του σχεδιασμού του αγωνιστικού αυτοκινήτου της Ferrari στη Formula 1. Σήμερα, είναι υπεύθυνος αεροδυναμικής στην ομάδα της Manor στη Formula 1.

Γεννήθηκε στις 22 Απριλίου του 1968 στην Αθήνα. Πατέρας του είναι ένας από τους πιο σπουδαίους Έλληνες αρχιτέκτονες, ο Αλέξανδρος Τομπάζης.

Σπούδασε στο Imperial College του Λονδίνου. Ολοκληρώνοντας το διδακτορικό του απάντησε σε μία αγγελία της Benetton για την αναζήτηση ενός junior αεροδυναμιστή. Η επαγγελματική του σταδιοδρομία ξεκίνησε το 1992, όταν μπήκε στην ομάδα της Benetton (μέσω της αγγελίας) και μέχρι το 1994 κατάφερε να γίνει επικεφαλής της ομάδας αεροδυναμικής. Στη συνέχεια το 1997, «μετακόμισε» στην ομάδα της Ferrari, τον όρισαν ως επικεφαλής της ομάδας αεροδυναμικής της Ferrari το 1998 και παρέμεινε στην Ιταλία μέχρι το 2003, όταν και διέκοψε την συνεργασία για να επιστρέψει στην Ελλάδα και να ολοκληρώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις.

Μετά τον στρατό, το 2004,  εντάχθηκε στην McLaren, ως επικεφαλής και πάλι της αεροδυναμικής ανάπτυξης.  Έπαιξε καίριο ρόλο στον σχεδιασμό της  MP4-20 το 2005 και τον Απρίλιο της ίδιας χρονιάς προήχθη σε Διευθυντή των πιλοτικών προγραμμάτων για αυτοκίνητα και κατ’ επέκταση έγινε ο υπεύθυνος σχεδιασμού.

Την 1η Μαρτίου του 2006 επιστρέφει στην Ferrari, ως υπεύθυνος σχεδιασμού. Έφυγε από την Ferrari στις 16 Δεκεμβρίου 2014. Στις 15 Ιανουαρίου 2016 η ομάδα της Manor στη Formula 1 τον όρισε υπεύθυνο αεροδυναμικής.

ΣΧΟΛΙΑ

  Σχόλια: 1

  1. Leatrice Castle

    I cannot thank you enough for the post.Really looking forward to reading more. Want more.


ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ