Ο ελληνικής καταγωγής διάσημος φωτογράφος γάμων
Έργα Ελλήνων

Ο ελληνικής καταγωγής διάσημος φωτογράφος γάμων

Ο Ελληνοαρμένιος Γιέρβαντ Ζαναζανιάν γνωστός παγκοσμίως με το μικρό του όνομα Yervant, συγκαταλέγεται μεταξύ των πέντε κορυφαίων φωτογράφων παγκοσμίως, στον τομέα της φωτογραφίας γάμου και πορτρέτου. Ο ίδιος είναι ισόβιο μέλος του Αυστραλιανού Ινστιτούτου Επαγγελματιών φωτογράφων (AIPP), επίτιμο μέλος του βρετανικού Master Photographer’s Association και κάτοχος σειράς βραβείων αριστείας.

«Μεγάλωσα σε ένα σπίτι στην Αιθιοπία, όπου ο πατέρας μου άκουγε συνέχεια ελληνική μουσική και για να μην μπορούμε να αλλάξουμε σταθμό, είχε «καρφώσει» με κόλλα τη βελόνα σε σταθμό που έπαιζε μόνο ελληνικά», αναφέρει σε συνέντευξή ο Γιέρβαντ στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, αναφερόμενος με περηφάνια στην ελληνική καταγωγή του.

Έχει καταχωρηθεί ως ο νεότερος φωτογράφος που αναγορεύτηκε ποτέ επίτιμο μέλος του AIPP, για την απαράμιλλη συμβολή του στη βιομηχανία της επαγγελματικής φωτογραφίας και τις καινοτομίες που εισήγαγε στο χώρο. Το μεγαλύτερο σε κυκλοφορία επαγγελματικό περιοδικό φωτογραφίας της Αυστραλίας, »Capture», τον ψήφισε ως τον καλύτερο φωτογράφο της χώρας στον τομέα της φωτογραφίας γάμου.

Ζώντας, άλλωστε, τα τελευταία 35 χρόνια στη Μελβούρνη με τη μεγάλη ελληνική κοινότητα, δεν παραλείπει να πηγαίνει κάθε Κυριακή πρωί τα παιδιά του σε ένα ελληνικό καφέ, «για τυρόπιτα και γιο-γιο, όπως αποκαλούν στην Αυστραλία το γλυκό κοκ».

Οι περισσότεροι πελάτες του είναι Έλληνες, οι οποίοι τον επιλέγουν για τους παραδοσιακούς τους γάμους αλλά και Ιταλοί. Έχει φωτογραφίσει μεταξύ άλλων και το γάμο ενός Ινδού μαχαραγιά με Ελβετίδα οι οποίοι, αν και ζούσαν στη Νέα Υόρκη, επέλεξαν να παντρευτούν στην Ινδία.

Όνειρό του είναι να βάλει τη φωτογραφία γάμου σε γκαλερί ως έργο τέχνης, ώστε να απευθύνεται στο ευρύ κοινό αλλά η μεγαλύτερη διάκριση γι΄αυτόν παραμένει η αγκαλιά της νύφης, μόλις βλέπει το αποτέλεσμα της δουλειάς του. Ο Ελληνοαρμένιος πατέρας του Γιέρβαντ γεννήθηκε στο Παλαιό Φάληρο και ήταν επί σειρά ετών ο προσωπικός φωτογράφος του πρώην Αυτοκράτορα Χαϊλέ Σελασιέ και της βασιλικής οικογένειας.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ