Ο “αδιάφθορος” του Κογκρέσσου
Έργα Ελλήνων

Ο “αδιάφθορος” του Κογκρέσσου

Την ώρα που η αξιοπιστία της Ελλάδας στη διεθνή κοινότητα δέχεται απανωτά χτυπήματα από παντού, ένα μέλος της ελληνικής κοινότητας στις ΗΠΑ έχει κληθεί να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της Wall Street. Πρόκειται για τον Φιλ Αγγελίδη, ο οποίος έχει επωμιστεί με το δύσκολο έργο, να ερευνήσει ως επικεφαλής της ειδικής επιτροπής που έχει συστήσει το αμερικανικό Κογκρέσσο, τα αίτια της οικονομικής κρίσης.

Κάτι, το οποίο σημαίνει, ότι ισχυροί οικονομικοί παράγοντες, μεταξύ των οποίων και εκείνοι της Goldman Sachs, έχουν ήδη βρεθεί, ή πρόκειται να το κάνουν, απέναντι στον ελληνοαμερικανό, ο οποίος περιμένει να λάβει πειστικές εξηγήσεις.

Γεννημένος το 1953 στο Σακραμέντο σε οικογένεια Ελλήνων μεταναστών και μετά τις σπουδές του στο Χάρβαρντ, ο Φιλ Αγγελίδης έδειξε από νωρίς τη δυναμικότητά του στην πολιτική. Στο πλευρό του Μάικλ Δουκάκη το 1988, ο Φιλ Αγγελίδης δούλεψε σκληρά στην προεκλογική εκστρατεία του ΄Έλληνα υποψήφιου για την προεδρία. Ξεπέρασε την ήττα – και αυτή, αλλά και εκείνη το 2006, από τον «Εξολοθρευτή» Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ στις εκλογές για τον κυβερνήτη της Καλιφόρνια.

Κι αν κάποιος πιστεύει ότι οι δύο αυτές ήττες θα αποτελούσαν τροχοπέδη στο βιογραφικό του, κάνει λάθος. Η ανάθεση της «εκκαθάρισης» της Wall Street, δεν εξέπληξε κανέναν και όπως έγραψαν και τα αμερικανικά ΜΜΕ, «όταν είσαι πρωτοπόρος στις μεταρρυθμίσεις, θα πρέπει να το περιμένεις ότι κάποτε θα κληθείς να εφαρμόσεις τις αρχές σου στην πράξη».

Ο Φιλ Αγγελίδης, δεν χρειάστηκε καν να αποδείξει το πρωτοποριακό του πνεύμα. Αυτό είχε διαφανεί στην Καλιφόρνια, όταν σε καιρούς χρηματιστηριακής ευφορίας ήταν από τους λίγους στα κυβερνητικά αξιώματα της πολιτείας ως υπεύθυνος για τη δημόσια περιουσία, που μιλούσαν για διαφάνεια στις επενδύσεις και πίεσε όσο κανείς για να εξασφαλιστεί η περιουσία του CalPERS και του CalSTRS, του πρώτου και του τρίτου μεγαλύτερου από τα συνταξιοδοτικά ταμεία της Αμερικής.

Εκλεγμένος από το 1999 μέχρι το 2007 σε αυτή τη θέση, πέτυχε να αποκλειστούν από τα δημόσια χαρτοφυλάκια οι τράπεζες οι οποίες εμπλέκονταν σε αντικρουόμενα συμφέροντα, σώζοντας έτσι όσα δεν μπόρεσαν να σώσουν. Και αν κάποιοι τον χαρακτήρισε «εμπόδιο» στην ανάπτυξη, ο Αγγελίδης δεν σταμάτησε να επιμένει στις απόψεις του, με αποτέλεσμα να δικαιωθεί και πλέον να έχει αναλάβει την ευθύνη να «φωτίσει» τα αίτια της χρηματοοικονομικής κατάρρευσης, να εντοπίσει τους υπεύθυνους και να φροντίσει να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος.

Οσοι τον γνωρίζουν, έχουν να λένε για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τα golden boys των χρηματιστηριακών κολοσσών που κατέρρευσαν ή χρειάστηκαν κάποιες δεκάδες δισεκατομμύρια από τα δολάρια του κρατικού «πακέτου» για να ορθοποδήσουν. Το δόγμα του, είναι απλό: «Ο καθένας μπορεί να λέει την άποψή του, αλλά τα γεγονότα είναι γεγονότα».

Και μη νομίζετε ότι το CV του είναι τόσο μικρό. Στην επαγγελματική του καριέρα ως ιδιοκτήτης εταιρείας Real Estate κατασκεύασε μία κοινότητα-πρότυπο για πολλές άλλες που παρείχε φτηνά σπίτια στις μεσαίες και μικρές οικονομικές τάξεις.  Είναι μόνιμος κάτοικος του Sacramento και έχει τρεις κόρες, την Megan, την Adrianna και την Christina, ενώ πάντα βρίσκεται – διακριτικά- στο πλευρό του, η γυναίκα του Julie που είναι και η μεγαλύτερη υποστηρίκτριά του.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ