Συντονίζει τις εργασίες βαφής του πύργου του Άιφελ
Έργα Ελλήνων

Συντονίζει τις εργασίες βαφής του πύργου του Άιφελ

Ενας χρόνος συμπληρώνεται το Μάιο, από την έναρξη των εργασιών βαφής του πύργου του Αϊφελ, του 19ου στη σειρά βαψίματος στην ιστορία του. Τον διαγωνισμό για την βαφή του, ο οποίος προκηρύχθηκε τον Ιούλιο του 2008, είχε κερδίσει η ελληνική εταιρία ΣΤΕΛΜΑ Α.Τ.Ε., που έχει την έδρα της στη Θεσσαλονίκη, κι έτσι, την τιμή για την «πρώτη πινελιά» είχαν οι έλληνες βαφείς.

Ο διαγωνισμός ήταν ιδιαίτερα σκληρός αφού στην τελική ευθεία είχαν παραμείνει άλλες έξι εταιρίες, τέσσερις γαλλικές, μία ιταλική και μία γερμανική, ανάμεσα δε στις γαλλικές ήταν και η εταιρία που για τα τελευταία τριάντα χρόνια έβαφε τον Αϊφελ.

Σε δηλώσεις του τότε, ο πρόεδρος της εταιρίας SETE που διαχειρίζεται τον Πύργο, Ζαν Μπερνάρντ Μπρος, είχε επισημάνει μεταξύ άλλων, πως  «ο ελληνικός φάκελος ήταν καλά τεκμηριωμένος, σε συνδυασμό με το ότι ήταν πιο οικονομικός», ενώ σημαντικό ρόλο έπαιξε και το ότι η ΣΤΕΛΜΑ, δουλεύει χρόνια στα ναυπηγεία του Σαιν Ναζέρ, είναι γνωστή και έχει άριστη συνεργασία με τους Γάλλους.

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Μαματζή, το βάψιμο του Πύργου υπολογίζεται ότι θα διαρκέσει τουλάχιστον 20 μήνες αν ο καιρός το επιτρέψει, καθώς η βροχή θεωρείται το μεγαλύτερο εμπόδιο. Οι εργάτες επιλέχθησαν προσεκτικά, καθώς πέρα των ικανοτήτων τους, θα έπρεπε να μπορούν να δουλεύουν και σε μεγάλα ύψη.

Ο Πύργος βάφεται σε τρεις αποχρώσεις του «μπρονζέ», αρχίζοντας από το πιο σκούρο στα πρώτα 56 μέτρα από την βάση, με το πιο ανοικτό στην κορυφή. Κατά το παρελθόν, ο πύργος είχε βαφτεί πορτοκαλί, κίτρινος, καφέ και κόκκινος.

Το κόστος του έργου υπολογίζεται στα 4,5 εκατ. ευρώ, χωρίς το ΦΠΑ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που είναι γνωστά, συνολικά θα βαφτούν
250.000 τετραγωνικά μέτρα, θα χρησιμοποιηθούν 60 τόνοι χρώματος βαφής, 1.500 βούρτσες, 1.500 σπάτουλες και
1.000 δερμάτινα γάντια. 50 χιλιόμετρα είναι «τα σχοινιά ζωής» για την ασφάλεια των εργατών, 2 εκτάρια είναι τα δίχτυα ασφάλειας.

Τέλος, επειδή ο Πύργος παραμένει ανοικτός σε όλη τη διάρκεια των εργασιών, στη συμφωνία προβλέπεται ότι αν τα χρώματα στάξουν στα ρούχα των επισκεπτών, τότε ή θα καλυφθεί το κόστος του καθαριστηρίου ή αποζημίωση για καινούργια ρούχα.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ