Υπεύθυνος διανομών στις πιο γνωστές όπερες του κόσμου
Έργα Ελλήνων

Υπεύθυνος διανομών στις πιο γνωστές όπερες του κόσμου

Ο Ηλίας Τζεμπετονίδης έχει εργαστεί ως υπεύθυνος διανομών στις μεγαλύτερες όπερες του κόσμου.

Ο Τζεμπετονίδης κατάγεται από τη Λάρισα και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος Νομικής, Επικοινωνίας και Πολιτιστικού Μάρκετινγκ από το Πανεπιστήμιο του Μονάχου της Γερμανίας.

Η πρώτη ενασχόλησή του με την κλασική μουσική και την όπερα ήταν το 1994 όταν μετείχε στη διοργάνωση του Φεστιβάλ Ναυπλίου.

Από το 1996 έως και το 2000, ο Τζεμπετονίδης εργάστηκε στην όπερα του Μονάχου.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, ανέλαβε τη θέση του υπεύθυνου καλλιτεχνικού προγραμματισμού στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (2000-2006).

Το 2006, διατέλεσε διευθυντής προγραμματισμού και διανομών στην Εθνική Λυρική Σκηνή.

Από το 2010 έως και το 2013 ήταν ο υπεύθυνος διανομών στη θρυλική σκάλα του Μιλάνου. Αξίζει να σημειωθεί, πως είναι η πρώτη φορά στα τόσα χρόνια ιστορίας της Σκάλας του Μιλάνου, που υπεύθυνος διανομών υπήρξε ένας άνθρωπος νέος σε ηλικία αλλά το σημαντικότερο όλων, όχι Ιταλός, ενώ ιδιαίτερα σημαντικό θεωρείται το γεγονός ότι ο Ηλίας Τζεμπετονίδης, ήταν προσωπική επιλογή του ίδιου του γενικού διευθυντή της Σκάλας, Γάλλου Στεφάν Λισνέρ.

Όπως ο ίδιος έχει αναφέρει σε συνέντευξη που παραχώρησε το Δεκέμβριο του 2009 στην εφημερίδα «Τα Νέα», οι Ιταλοί τον παρακολουθούσαν αρκετό καιρό και όταν εκείνοι επικοινώνησαν μαζί του το καλοκαίρι του 2009, αρχικώς πίστεψε ότι επρόκειτο για μία πλάκα που του είχε ετοιμάσει κάποιος φίλος του. Μία εβδομάδα όμως αργότερα από αυτό το πρώτο τηλεφώνημα, βρισκόταν στο Μιλάνο όπου και συζητούσε για τη θέση. Θεωρεί το πόστο που του είχε ανατεθεί νευραλγικής σημασίας, με δεδομένο το ότι πρόκειται για το πιο δύσκολο θέατρο παγκοσμίως, με ένα κοινό που έχει συνεχώς μεγαλύτερες απαιτήσεις και που δεν έχει ηθικούς ενδοιασμούς να προβεί ακόμη και σε αποδοκιμασίες, εάν το τελικό θέαμα δεν το ικανοποιεί.

Το 2014,ο Τζεμπετονίδης αποφάσισε να δεχθεί άλλη μια μεγάλη επαγγελματική πρόκληση δηλαδή να αναλάβει την αντίστοιχη θέση (υπεύθυνος διανομών) στην Όπερα των Παρισίων Garnier (Palais Garnier)και την Όπερα της Βαστίλλης.

Σχετικά με τη λυρική σκηνή στην Ελλάδα, ο Ηλίας Τζεμπετονίδης υποστηρίζει ότι «η Ελλάδα μπορεί και έχει δυναμικό τραγουδιστών της όπερας για να σταθεί ψηλά, θέλει όμως πάρα πολλή οργάνωση και δουλειά και τους κατάλληλους ανθρώπους στις κατάλληλες θέσεις», αλλά και «μεγάλη οικονομική στήριξη διαρκείας από την Πολιτεία».

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ