Η εθνική ποιήτρια του Λιβάνου, με ρίζες από τη Σμύρνη
Έργα Ελλήνων

Η εθνική ποιήτρια του Λιβάνου, με ρίζες από τη Σμύρνη

Γεννημένη το 1925 στη Βηρυτό από Ελληνίδα μητέρα από τη Σμύρνη και Σύρο πατέρα, με σπουδές φιλοσοφίας στη Σορβόνη, το Μπέρκλεϊ και το Χάρβαρντ, θεωρείται σήμερα η μεγαλύτερη εν ζωή ποιήτρια του Λιβάνου, ενώ ειδικοί χαρακτηρίζουν ως ιδιαίτερα σημαντική την παρουσία της στη δυτική πνευματική διανόηση αλλά και στην πνευματική κοινότητα της πατρίδας της.

Η Ετέλ Αντνάν επιχειρεί επί σειρά ετών, να προσεγγίσει τις σχέσεις Ανατολής – Δύσης, μέσα από την ποίηση, τη ζωγραφική και το στοχασμό της.

Η Βουβούλα Σκούρα φιλοτέχνησε το πορτραίτο της ποιήτριας στην ταινία της «Etel Adnan Εξόριστες Λέξεις», η οποία προβλήθηκε στο μεγάλο αφιέρωμα που πραγματοποιήθηκε για την ποιήτρια στο θέατρο Al-Madina στη Βηρυτό.

Η ταινία, βασίζεται τόσο στην αλληλογραφία της με τον καθηγητή ιστορίας Fawwaz Traboulsi -που έχει γίνει και βιβλίο, με τίτλο «Γράμματα στον Fawwaz»- όσο και σε αποσπάσματα από τις συνομιλίες των δύο δημιουργών στο Παρίσι και στη Σκόπελο από το 2003 έως και το 2006.

Έλκοντας την καταγωγή της από δύο διαφορετικούς κόσμους, η Αντνάν προσπαθεί να κατανοήσει τις διαφορές τους και ταυτόχρονα, με το δυνατό ανθρωπιστικό της βλέμμα, όπως ξεπηδάει από τα γραπτά της, να τους συνθέσει. Με νεανικό πάθος αλλά και την ηρεμία της γνώσης, η Αντνάν επιχειρεί με τις «εξόριστες λέξεις» της να διεισδύσει στον σύγχρονο λαβύρινθο της παγκοσμιοποίησης και στις δυσκολίες που κρύβει η αποδοχή της διαφορετικότητας. Αυτή την αποδοχή που αποτελεί και βασική προϋπόθεση προκειμένου να μην υπάρχουν «Εξόριστες Λέξεις».

 

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ