Πορτραίτα επιφανών Ελλήνων στις ΗΠΑ
Έργα Ελλήνων

Πορτραίτα επιφανών Ελλήνων στις ΗΠΑ

Η Μαρία Γιαννά γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα.  Πήρε το πρώτο της πτυχίο από το Πανεπιστήμιο Tufts της Μασαχουσέτης (Η.Π.Α.) όπου σπούδασε Διεθνείς Σχέσεις/Ιστορία Τέχνης, και στη συνέχεια επέστρεψε στην Αθήνα για το Μεταπτυχιακό της (ΜΒΑ) σε Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο ALBA.

Με το τέλος των σπουδών της εργάστηκε ως Marketing Executive στην Kraft Foods και στην Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων ΑΘΗΝΑ 2004. Από τα φοιτητικά της χρόνια είχε ανακαλύψει την αγάπη της για τη φωτογραφία, κι έτσι μετά το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων επέστρεψε στην Αμερική και παρακολούθησε για 2 χρόνια μαθήματα φωτογραφίας στο International Center of Photography στην Νέα Υόρκη. To “Portraits of Prominent Greeks in the U.S.A” είναι το πρώτο της βιβλίο, ενώ παράλληλα δουλεύει ως freelance φωτογράφος. Αφορμή για το βιβλίο στάθηκε ένα άρθρο που διάβασε σε μια εφημερίδα για τους πολύ πετυχημένους Ελληνο-Αμερικανούς, το οποίο και της κίνησε το ενδιαφέρον, όταν ακόμα σπούδαζε φωτογραφία στη Νέα Υόρκη το 2007. Λίγους μήνες αργότερα, τον Δεκέμβριο του 2007 ξεκίνησε το συγκεκριμένο project, το οποίο ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2010, με την εκτύπωση του βιβλίου.

Χρειάστηκαν 18 μήνες ταξιδιών μεταξύ Ελλάδας και Αμερικής -κι ενα ταξίδι στο Παρίσι, και άπειρες εσωτερικές πτήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ταξίδεψε σε 15 πολιτείες και 28 πόλεις εντός της Αμερικής, ενώ πέρασε άπειρες ώρες σε αεροπλάνα, τρένα και ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα.

Συνάντησε κάθε μια προσωπικότητα που παρουσιάζεται στο βιβλίο της ξεχωριστά, είτε στο σπίτι τους είτε στον εργασιακό τους χώρο, με ή χωρίς την οικογένειά τους. Πήγαινε μόνη της στα ραντεβού χωρίς βοηθό, και τους έκανε συνέντευξη και στη συνέχεια φωτογράφιση. Οπως η ίδια δηλώνει στο ellines.com, «όλοι ήταν πολύ φιλικοί μαζί μου και απλοί – με δεχόντουσαν με μεγάλη χαρά».

Το βιβλίο αποτελεί μια μοναδική καταγραφή των σημερινών πετυχημένων μελών της ελληνικής ομογένειας των Η.Π.Α. που θα αποτελέσει πηγή έμπνευσης για τους αναγνώστες. Αυτό που δίνει ακόμα μεγαλύτερη σημασία στην σπουδαιότητα του βιβλίου, είναι η χρονική συγκυρία που κυκλοφόρησε. Σε μια τόση δύσκολη εποχή που αμφισβητείται διεθνώς η αξία των Ελλήνων, τίποτα δεν μπορεί να μας εμψυχώσει περισσότερο από τη ζωντανή και γεμάτη παλμό εικόνα των σύγχρονων ομογενών μας που κατέκτησαν τα μεγαλύτερα αξιώματα, σε μια τεράστια χώρα όπως η Αμερική, στην οποία ο ανταγωνισμός είναι έντονος αλλά το πεδίο κατάκτησης των ευκαιριών παραμένει ανοιχτό.

Η Μαρία Γιαννά κατάφερε να πείσει την αφρόκρεμα της ελληνικής ομογένειας  όπως τους Μάικλ Δουκάκη, Τζών Νεγκροπόντε, Τζώρτζ Στεφανόπουλο, Πήτερ Πήτερσον, Νία Βαρντάλος, όχι μόνο να δεχτεί να συμμετάσχει στο βιβλίο της, αλλά και να ποζάρει στο φακό της. Με την αμεσότητα, τον ενθουσιασμό αλλά και τον επαγγελματισμό της κατάφερε να αποτυπώσει την αλήθεια που κρύβεται πίσω από τα αστραφτερά χαμόγελα και τα μυστηριώδη βλέμματα.

Η παρουσίαση διακεκριμένων επιστημόνων, πολιτικών, δημοσιογράφων, επιχειρηματιών, ηθοποιών, καλλιτεχνών και άλλων, δίνει στον αναγνώστη την ευκαιρία να γνωρίσει τις ζωές ανθρώπων που πέτυχαν με σκληρή δουλειά και αφοσίωση στους στόχους τους. Είναι οι ζωντανοί εκπρόσωποι του «Αμερικάνικου Ονείρου» που παράλληλα δεν ξεχνούν τις ελληνικές τους ρίζες.

Η κάθε προσωπικότητα παρουσιάζεται μέσα από ένα τετρασέλιδο αφιέρωμα που περιλαμβάνει φωτογραφικά πορτραίτα, ντοκουμέντα καθώς και βιογραφικό κείμενο που έχει βασιστεί σε συνεντεύξεις που έδωσαν οι ίδιοι άνθρωποι που συμπεριλαμβάνονται στην εν λόγω έκδοση.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ