Η ανοσία, όχι μόνο σαν προστασία από την καθημερινότητα
Έργα Ελλήνων

Η ανοσία, όχι μόνο σαν προστασία από την καθημερινότητα

Γεννήθηκε το 1958 στην Αθήνα και είναι Ανοσολόγος-Ερευνητής, διδάκτορας στις Ιατρικές Επιστήμες-Ανοσολογία του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα του Καναδά με πολυετή ειδίκευση στις επαναλαμβανόμενες αποβολές ανοσολογικής αιτιολογίας.
Ο Δρ. Βασιλειάδης έχει να επιδείξει ένα πλούσιο επιστημονικό συγγραφικό έργο από το 1990 που επέστρεψε στην Ελλάδα μέχρι σήμερα, λαμβανομένης υπόψη της δεδομένης χαμηλής τοπικής χρηματοδότησης ερευνητικών προγραμμάτων, καθώς και μια σημαντική συμμετοχή σε τοπικά και διεθνή ερευνητικά προγράμματα και συνεργασίες.

Σαν ερευνητής, καταξιώθηκε στον Καναδικό Ερυθρό Σταυρό όπου, φοιτητής ακόμα, του προσφέρθηκε έμμισθη ερευνητική θέση που υπηρέτησε επιτυχώς για μια τετραετία πριν από την επιστροφή του στην Ελλάδα για να υπηρετήσει το Υγειονομικό Σώμα του Ελληνικού Στρατού.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Καναδά, συνέβαλε στην αναβάθμιση της Ελληνόφωνης Παιδείας αναφορικά με τα παιδιά των μεταναστών αποδεχόμενος τη πρόταση του Διευθυντή Δρος Αθανάσιου Ταβουκσόγλου ώστε να διατελέσει δάσκαλος στο Ελληνικό Σχολείο της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας του Έντμοντον που λειτουργούσε στις εγκαταστάσεις της Ελληνορθόδοξης εκκλησίας της πόλης, «Άγιος Γεώργιος». Το εν λόγω σχολείο, βρίσκονταν και εξακολουθεί να βρίσκεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων που παρέχει μόνο τα σχολικά βιβλία και το ανάλογο εκπαιδευτικό υλικό αλλά όχι -δυστυχώς λόγω απόστασης και χαμηλού οικονομικού προϋπολογισμού- το αντίστοιχο αποσπασμένο εκπαιδευτικό προσωπικό, παρά τις επίπονες προσπάθειες της τοπικής κοινωνίας.

Παράλληλα με το έργο του στο Ελληνικό Σχολείο, και σαν εγγεγραμμένο μέλος της Northern Alberta Heritage Language Association, συμμετείχε ενεργά σε διοργανώσεις εκδηλώσεων  που αφορούσαν την Ελληνική Κοινότητα ως προς την πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας καθώς και της γλώσσας της. Να σημειωθεί ότι η επαρχεία της Αλμπέρτα είναι ίσως η μοναδική Καναδική Επαρχεία που έχει αναπτύξει και προβάλει σε υπέρτατο βαθμό τις Εθνικές καταβολές των ατόμων που ζουν και εργάζονται εκεί μέσω της Alberta Heritage Association με τις ετήσιες Edmonton Heritage Days να αποτελούν παγκοσμίως πόλο έλξης ως προς τη διάδοση και ανταλλαγή κουλτούρας όλων σχεδόν των κρατών της υφηλίου.

Ένα από τα σημαντικά επιτεύγματα της σταδιοδρομίας του, με την επιστροφή του στην Ελλάδα, υπήρξε η ίδρυση και διεύθυνση του Ανοσολογικού Κέντρου Κρήτης όπου για μια τετραετία συνέδραμε ζευγάρια με πρόβλημα ανοσιακής υπογονιμότητας εφαρμόζοντας με τεράστια επιτυχία για πρώτη φορά στην Ελλάδα τη μέθοδο της ενδοφλέβιας χορήγησης ανοσοσφαιρινών (IVIG) και αναλύοντας διεξοδικά στη συνέχεια, σε μια σειρά δημοσιεύσεων που τυγχάνουν διεθνούς αναγνώρισης,  τη παραγωγή και/ή αναστολή ορμονών και αυξητικών παραγόντων που επηρέαζαν τη μη επίτευξη της απαιτούμενης προς τεκνοποίηση ισορροπίας.

Σε αυτό το μήκος κύματος, και ενώ παράλληλα του προσφέρθηκε θέση συμβασιούχου καθηγητή στον Τομέα Μητέρας-Παιδιού της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, συνεργάστηκε με τη Γυναικολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου όπου ανέλαβε τον έλεγχο και ταξινόμηση υπογόνιμων ζευγαριών αλλά και την επιμόρφωση νέων γυναικολόγων στη Κλινική Αποβολών υπό τη διεύθυνση του Καθηγητού Ευγένιου Κουμαντάκη.

Τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται με Ευρωπαϊκές ερευνητικές ομάδες ψυχολόγων και ψυχιάτρων που καταγράφουν και μελετούν περιπτώσεις HIV/AIDS ενώ ο ίδιος ασχολείται με την επιδημιολογική άποψη του εγχειρήματος.

Πρόσφατα, ίδρυσε το διεθνή Σύλλογο Ελλήνων Πτυχιούχων Ανοσολογίας (Association of Greek Immunology Graduates [AGIG]) με κύριο στόχο να καταγράψει τους απανταχού Έλληνες Πτυχιούχους Ανοσολόγους που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά σε όλα τα μήκη και πλάτη της υφηλίου για να τους φέρει κοντά  αφ’ ενός, και αφ’ ετέρου να εντοπίσει όλους όσους εργάζονται στο πεδίο της Ανοσολογίας αλλά που διαθέτουν όμως πτυχίο άλλης ειδικότητας. Παρά τη ραγδαία εξάπλωση της επιστήμης της ανοσολογίας και της εμπλοκής της σε όλες σχεδόν τις κλινικές παθολογίες, το πεδίο του ενδιαφέροντος παραμένει αρκετά περιορισμένο ως προς το αντικείμενο της ειδικότητας, καθιστώντας έτσι απαραίτητη την εξεύρεση όλων των Ελλήνων Ανοσολόγων για συνεργασίες, συνέδρια και κοινές εκδόσεις των επιτευγμάτων τους τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Ο ιστότοπος του Συλλόγου είναι: http://www.myspace.com/immunology.graduates..

tip: Ο Συμεών Βασιλειάδης, διατελεί μέλος του ellines.com

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ