Η πολυβραβευμένη Ελληνίδα σκηνοθέτης που εκπροσωπεί επάξια την 7η τέχνη παγκοσμίως
Έργα Ελλήνων

Η πολυβραβευμένη Ελληνίδα σκηνοθέτης που εκπροσωπεί επάξια την 7η τέχνη παγκοσμίως

Η Νάντια Τασοπούλου (γνωστή κυρίως με το όνομα Νάντια Τας) είναι Ελληνίδα σκηνοθέτης, γεννημένη στη Φλώρινα, στο χωριό Λόφοι. Μεγάλωσε εκεί μέχρι την ηλικία των επτά ετών, και ύστερα μετανάστευσε στη Μελβούρνη με τους γονείς της. Ξεκίνησε την καριέρα της σαν ηθοποιός στην τηλεοπτική σειρά “Prisoner”, που έπαιξε για 692 επεισόδια, ενώ ταυτόχρονα έκανε σκηνοθεσία και στο Αυστραλιανό θέατρο.

Το ντεμπούτο της “Malcolm” το 1986 ήταν τεράστια επιτυχία, κερδίζοντας 21 διεθνή βραβεία και 8 βραβεία AFI. Πρωταγωνιστές ήταν οι Colin Friels και John Hargreaves με σάουντρακ από την Penguin Cafe Orchestra. Ήταν υποψήφιο για 8 βραβεία του Australian Film Institute (ανάμεά τους: Καλύτερης Ταινίας, Καλύτερης Σκηνοθεσίας, Καλύτερου ηθοποιού και Καλύτερου Β΄ Ανδρικού και Γυναικείου ρόλου).

Έχει σκηνοθετήσει περισσότερες από 15 ταινίες, τηλεοπτικές σειρές και τηλεοπτικές ταινίες στην καριέρα της ανάμεσα στις οποίες βρίσκονται οι εξής: “Malcolm” (1996), με τους Coling Friels, Lindy Davies και Chris Haywood, “Rikky and Pete” (1988), “The Big Steal” (1990) που κέρδισε πολλά βραβεία, “Pure Luck” (1991) με τους Martin Short και Danny Glover, το πολύ γνωστό “Amy” το 1997 με τους Rachel Griffiths, Alana de Roma και Ben Mendelsohn, επίσης με πολλά βραβεία, “Mr. Reliable” το 1996, “The Miracle Worker” το 2000, την τηλεοπτική σειρά “Samantha: an american girl holiday” με τους Mia Farrow και AnnaSophia Robb το 2004, “Matching Jack” το 2010 με τους Jacinda Barrett και Richard Roxburgh και “Fatal Honeymoon” το 2012 με τους Harvey Keitel, Amber Clayton και Billy Miller, αλλά και πολλές ακόμα. Μάλιστα, το “The Big Steal” θεωρείται μία από τις κλασικές Αυστραλιανές ταινίες. Με αυτό το φιλμ η Νάντια Τασοπούλου σάρωσε στα βραβεία του Αυστραλιανού Κινηματογραφικού Ινστιτούτου κερδίζοντας τρία και βάζοντας υποψηφιότητα για άλλα έξι. Η ταινία έγινε τεράστια διεθνής επιτυχία.

Προσφάτως τιμήθηκε με ένα πολύ σημαντικό βραβείο, ίσως το πιο σημαντικό στη Βικτώρια, για τη συνολική προσφορά της μέχρι τώρα στον Αυστραλιανό κινηματογράφο. «Η Νάντια είναι μία από τους καλύτερους σκηνοθέτες που έχω συνεργαστεί ποτέ», λέει ο διάσημος ηθοποιός Harvey Keitel, με τον οποίο συνεργάστηκε στην ταινία “Fatal Honeymoon”.

«Χωρίς αυτή την κρίση, η Ελλάδα θα βάδιζε σε ένα μη ρεαλιστικό δρόμο», λέει η Νάντια Τασοπούλου σε παλαιότερη συνέντευξή της σχετικά με την κρίση στην Ελλάδα στην εφημερίδα Το Βήμα. «Τώρα τα πράγματα έχουν αλλάξει. Αντιμετωπίζοντας αυτό το τεράστιο πρόβλημα, κάθε ένας μας θα πρέπει να αναγνωρίσει τις δυνάμεις του, πιθανότατα να βρει δυνάμεις που δεν είχε ανακαλύψει ως τώρα, και να τις χρησιμοποιήσει. Με άλλα λόγια, η φούσκα μέσα στην οποία ζούσε η Ελλάδα μέχρι τώρα έσκασε, και η ερώτηση που ανακύπτει είναι η εξής: μπορούμε να σωθούμε, και πώς; Παρόλα αυτά, αν αυτή η κρίση δεν είχε εμφανιστεί, δεν θα υπήρχε και λόγος να δουλέψουμε σκληρότερα. Και εδώ το κράτος θα πρέπει να παίξει ένα σημαντικό ρόλο. Γιατί θα πρέπει να σε στηρίζει όταν χρειάζεσαι κουράγιο και δύναμη», προσθέτει η διάσημη σκηνοθέτης.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ