Οραματίζεται το μέλλον της ελληνικής παροικίας
Έργα Ελλήνων

Οραματίζεται το μέλλον της ελληνικής παροικίας

Γεννήθηκε το 1946 στη Φλώρινα, τελείωσε το Γυμνάσιο στην Ελλάδα και στη συνέχεια μετανάστευσε στην Αυστραλία όπου σπούδασε Πληροφορική. Εργάστηκε σκληρά, λαμβάνοντας διευθυντικές θέσεις στους σιδηροδρόμους της Βικτώριας, ως διευθυντής στο ομοσπονδιακό υπουργείο Μετανάστευσης και γενικός διευθυντής της Special Broadcasting Service στη Βικτώρια και υπηρέτησε την ομογένεια ως στέλεχος ομογενειακών φορέων και οργανισμών.

Πριν από λίγο καιρό, τιμήθηκε με το Member of the Order of Australia για την 40χρονη προσφορά του. Διατελεί πρόεδρος των Δ.Σ. της «Φροντίδας» και του Καναλιού 31 και μέλος του Δ.Σ. του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος Δήμου Μελβούρνης και μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Πολυπολιτισμού και Καλών Τεχνών της πολιτειακής κυβέρνησης.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο site http://www.neoskosmos.com/, ο Σάκης Ζαφειρόπουλος επιλέγει να μιλήσει περισσότερο για την ελληνική παροικία και λιγότερο για τον εαυτό του. Χαρακτηρίζει «μικρόβιο» το ότι ασχολήθηκε με τα κοινά από την πρώτη στιγμή που πάτησε το πόδι του στην Αυστραλία, μικρόβιο το οποίο «φυτεύτηκε μέσα μου στα γυμνασιακά μου χρόνια, όταν κέρδισα μία υποτροφία ως μαθητής ακόμα, να διοργανώσω έναν σύλλογο σε ένα χωριό της Ελλάδας. Πήγα τότε σε ένα χωριό και ήρθα σε επαφή με τους ντόπιους και οργάνωσα ένα σύλλογο αρχαιοτήτων και αρχίσαμε να μαζεύουμε νομίσματα και άλλα ευρήματα που έβρισκαν οι κάτοικοι του χωριού. Αυτή η πρωτοβουλία, νομίζω, έβαλε μέσα μου αυτό το μικρόβιο. Μου άρεσε. Μετά, όταν ήρθα στην Αυστραλία, αναμίχθηκα στην ποδοσφαιρική ομάδα του «Αλέξανδρου» ως γραμματέας. Μου άρεσε να οργανώνω, να βάζω τα πράγματα σε μία τάξη».

Ο ίδιος, γνωρίζοντας πλέον καλά πως λειτουργεί το σύστημα, εκτιμά ότι στους αυστραλιανούς οργανισμούς επικρατεί τάξη, υπάρχει μεγαλύτερη κατανόηση, ανοχή και συνεργασία από ότι στους παροικιακούς. «Εμείς στην Κοινότητα, για παράδειγμα, μπορεί να χάσουμε μήνες, χρόνια, στο ποιον θα εκλέξουμε, ποια παράταξη θα βγει, πόσα μέλη θα βγάλουμε και τα λοιπά και τα λοιπά. Οι αυστραλιανοί οργανισμοί – και μιλάω για αξιόλογους οργανισμούς – δίνουν έμφαση στη σωστή επιλογή και δεν αναλώνονται σε διαδικαστικές καθυστερήσεις» σημειώνει χαρακτηριστικά, ενώ σε αλλο μέρος της συνέντευξης τονίζει: «Εμείς οι Έλληνες είμαστε δύσπιστοι. Κολλάμε στην διαδικασία ενώ οι μη ελληνικοί οργανισμοί προσηλώνονται στην στρατηγική. Δεν θέλω να κατηγορήσω τους παροικιακούς οργανισμούς, μιλώ για την δική μου εμπειρία, μπορεί σήμερα τα πράγματα να έχουν αλλάξει. Θυμάμαι όταν ήμουν στον «Αλέξανδρο» μπορεί να μιλούσαμε πέντε ώρες για ένα θέμα, μετά να πηγαίνουμε από το ένα στο άλλο και τελικά μετά από πέντε ώρες συνεδρίασης να μην έχουμε βγάλει συμπέρασμα. Μετά λείπει η έρευνα από τους παροικιακούς οργανισμούς. Εμείς οι Έλληνες την έρευνα την θεωρούμε… ‘εγώ ξέρω τι χρειάζεται, συμφωνείτε; Ας το κάνουμε λοιπόν’. Χωρίς επιστημονική έρευνα δεν μπορείς να πας μπροστά. Όλοι οι αυστραλιανοί οργανισμοί θα κάνουν την έρευνά τους πριν κάνουν κάτι.  Μετά, υπάρχει αυτό που λέμε έλλειψη συμβουλευτικών διαδικασιών. Δεν ρωτάμε εμείς οι Έλληνες τους δικούς μας τι θέλουν από ένα οργανισμό. Παίρνουμε αποφάσεις χωρίς να κάνουμε ουσιαστική αποτίμηση των αναγκών».

Αναφορικά με τις σκέψεις του για το μέλλον της ελληνικής παροικίας», ο Σάκης Ζαφειρόπουλος σημειώνει μεταξύ άλλων: «Πρέπει, κατ’ αρχήν, να καταλάβουμε ότι πρέπει να ασχοληθούμε με το μέλλον. Μέχρι τώρα ασχολούμαστε είτε με το παρόν είτε με το παρελθόν. Στο μέλλον, ως παροικία δεν έχουμε δώσει την πρέπουσα βαρύτητα. Το παρελθόν πρέπει να μας διδάσκει και η βαρύτητα να είναι στο μέλλον. Δεν μιλάω για παροικιακούς οργανισμούς αλλά για όλη την παροικία», ενώ σε άλλο σημείο τονίζει: «Μας λείπει η ματιά και η σοβαρή ματιά στο τι κάνουν οι άλλες παροικίες. Ο τρόπος με τον οποίο οι  Εβραίοι κάνουν το λόμπι είναι ενδεικτικός. Εκείνοι πάνε ενωμένοι στην κυβέρνηση. Εμείς πάμε; Όχι δεν πάμε. Θα πρέπει να δημιουργηθεί ένας οργανισμός διαφορετικός, ένας και αντιπροσωπευτικός. Ένας και ουσιαστικός. Τώρα έτσι όπως είμαστε κανένας δεν μας παίρνει στα σοβαρά. Πάει το ΣΑΕ και λέει αντιπροσωπεύω τον Ελληνισμό, μετά πάει η Εκκλησία και λέει το ίδιο, πάνε οι Κοινότητες και λένε το ίδιο. Ποιος θα μας πάρει στα σοβαρά. Οι πολιτικοί γελάνε πίσω από την πλάτη μας».

Ο Σάκης Ζαφειρόπουλος σημειώνει τέλος στη συνέντευξη που παραχώρησε στο http://www.neoskosmos.com/ πως θα ήθελε να γίνει μία μελέτη που θα αναλύει τα προβλήματα της παροικίας και θα αξιολογεί τις μελλοντικές ανάγκες της. Αυτό θεωρεί το Α της προσπάθειας και μιλά για έρευνα σε όλα τα θέματα, όπως γλώσσα, κοινωνικές υπηρεσίες, πολιτισμό. Θεωρεί την συνένωση των οργανισμών ως ανέφικτη αλλά την δημιουργία συνεργασιών μεταξύ κάποιων οργανισμών, εφικτή και άξιο στόχο.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ