Η Ελληνίδα αρχιτέκτονας που «χτίζει» το Ντουμπάι
Έργα Ελλήνων

Η Ελληνίδα αρχιτέκτονας που «χτίζει» το Ντουμπάι

Η πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων αποτελεί εδώ και χρόνια το κέντρο της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής, με εμβληματικά κτίρια τα οποία λειτουργούν ενισχυμένα με τα αρτιότερα τεχνολογικά μέσα της εποχής.

Ανάμεσα στους σπουδαίους αρχιτέκτονες που δημιουργούν και μετατρέπουν το Ντουμπάι σε έναν αρχιτεκτονικό κόμβο, είναι και η Ελληνίδα, Δέσποινα Ταμπακοπούλου.

H διακεκριμένη αρχιτέκτονας έχει μετάσχει στην υλοποίηση σημαντικών έργων στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα όπως η Όπερα του Ντουμπάι, το υπερύψηλο κτίριο Opera Grand και διατέλεσε διευθύντρια κατασκευών και project management για την εταιρεία RMJM, έχοντας υπό την εποπτεία της iconic πρότζεκτ όπως το UAE παβίλιον, το περίπτερο της Emirates Airlines για την Expo 2020, την κατασκευή του ξενοδοχείου Holiday Inn στο Dubai South κι άλλα σημαντικά έργα.

«Μετείχα στην κατασκευή των έργων αυτών και όχι στο σχεδιασμό ως μέλος ευρύτερων ομάδων, όμως πάντα σε θέσεις κλειδιά και έχοντας μεγάλη ευθύνη, καθώς πιθανά λάθη στη κατασκευή τέτοιων κτιρίων κοστίζουν εκατομμύρια και εμείς ήμασταν εκεί να διορθώνουμε τα λάθη των σχεδιαστών. Οι μηχανικοί υλοποίησης είναι πάντα ο τερματοφύλακας του έργου» λέει η Ελληνίδα αρχιτέκτονας.

Το 2021, μαζί με δύο άλλους Έλληνες αρχιτέκτονες, τον Σωτήριο Τσούλο και τον Φίλιππο Ζαννέττο, δημιούργησαν την κατασκευαστική εταιρεία ΤΤΖ με έδρα το Ντουμπάι. Έχοντας διανύσει ήδη 11 χρόνια παραμονής στη χώρα θεωρεί τα Εμιράτα δεύτερη της πατρίδα. Ταξίδεψε για πρώτη φορά στο Ντουμπάι το 2013 για να περάσει από συνέντευξη «για ένα μεγάλο πρότζεκτ» χωρίς να γνωρίζει ποιο ήταν αυτό. Όταν έφτασε η ώρα της συνέντευξης την ενημέρωσαν πως την είχαν καλέσει για να συμμετάσχει στη κατασκευή του προεδρικού παλατιού στο Άμπου Ντάμπι. Έκτοτε το ένα έργο διαδέχθηκε το άλλο με αποτέλεσμα οι εμπειρίες που αποκόμισε να την φτάσουν σε υψηλό επίπεδο τεχνικής γνώσης, κάτι που δεν θα μπορούσε να επιτύχει εάν είχε παραμείνει στην Ελλάδα.

«Ένα πολύ σημαντικό θέμα που είχα να αντιμετωπίσω ήταν η παρουσία μου ως γυναίκα στα εργοτάξια, σε μεγάλα και σοβαρά συμβούλια, όπου έπρεπε να πω και να περάσω την άποψη μου. Σε κάποια ήμουν και η μοναδική γυναίκα που συμμετείχε. Όταν όμως είσαι σωστός επαγγελματίας μπορείς και κερδίζεις τον σεβασμό», προσθέτει η ίδια.

Τα τελευταία έτη, και παρά τις αναταραχές σε διεθνές επίπεδο, τον πόλεμο στην Ουκρανία και τον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, τα Εμιράτα συνεχίζουν να είναι ένας ελκυστικός προορισμός για τους επενδυτές του real estate αλλά και να ωφελούνται όποτε επικρατεί χάος. Πέρυσι πουλήθηκαν 431 κατοικίες στο Ντουμπάι, αριθμός ρεκόρ, με την πλειονότητα των αγοραστών να είναι Ρώσοι.

Για την έντονη φημολογία που έχει αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα ότι το Ντουμπάι διανύει την τελευταία διετία της άνθησης του real estate, η Ελληνίδα αρχιτέκτονας εκτιμά πως ακόμα κι αν συμβεί, δεν πρόκειται να επαναληφθούν τα γεγονότα του 2008, καθώς οι Εμιρατινοί πήραν το μάθημά τους και ταυτόχρονα τα μέτρα τους.

«Βρισκόμαστε σαφώς σε μια πιο ώριμη φάση της οικονομίας των Εμιράτων, καθώς βλέπουμε ότι σταδιακά αρχίζει και μπαίνει φορολογία. Φέτος είναι η πρώτη χρονιά που έχουμε την εφαρμογή του εταιρικού φόρου που μέχρι και πέρυσι ήταν μηδενικός. Πρέπει επίσης να αναλογιστούμε ότι η οικονομία του Ντουμπάι στηρίζεται κατεξοχήν στους ξένους επενδυτές όσον αφορά το real estate και πως ο πόλεμος στη Ουκρανία συντέλεσε σημαντικά στην έλευση κεφαλαίων στη χώρα και ακόμα υπάρχουν ροές. Οι τιμές των ακινήτων εξακολουθούν να κινούνται ανοδικά, παρ’ όλα αυτά υπάρχουν πολλές ευκαιρίες ακόμα για κερδοφορία στα λεγόμενα off plan, στην αγορά γης αλλά και στα λίγο παλαιότερα ακίνητα σε καλή κατάσταση με την προσθήκη ανακαινίσεων» καταλήγει η Ελληνίδα αρχιτέκτονας.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ