Η Ελληνίδα ηθοποιός που “κέρδισε” το Netflix 
Έργα Ελλήνων

Η Ελληνίδα ηθοποιός που “κέρδισε” το Netflix 

Η Μελισσάνθη Μάχουτ έχει την δική της εποχή, είναι ένα νέο κορίτσι που έχει καταφέρει να κερδίσει θαυμαστές απ’ όλο τον κόσμο. Πρώτα με το υποκριτικό της ταλέντο συμμετέχοντας στην ταινία του Netflix Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga αλλά και υποδυόμενη την Κασσάνδρα στο διάσημο παιχνίδι Assassin’s Creed.  Η ταλαντούχα ηθοποιός γεννήθηκε στον Καναδά από Ελληνίδα μητέρα και Καναδό πατέρα έτσι μιλά και τις δύο γλώσσες ως μητρικές. Τα παιδικά της χρόνια τα πέρασε στο Άργος στην Πελοπόννησο,εκεί φοίτησε στα σχολεία της περιοχής και ξεκίνησε τις πρώτες καλλιτεχνικές αναζητήσεις της. «Τα πρώτα δέκα χρόνια της ζωής μου πηγαίναμε κάθε καλοκαίρι, Χριστούγεννα και Πάσχα στον Καναδά, οπότε η παιδική ηλικία μου είναι συνδεδεμένη με τον Καναδά πολύ άρρηκτα. Μετά σπούδασα στο Εθνικό για τρία χρόνια στην Αθήνα και μετά στην Αγγλία για άλλα τρία χρόνια στη Σχολή Θεάτρου στο Λονδίνο» έχει πει σε πρόσφατη συνέντευξή της. Η υποκριτική δεν είχε περάσει από το μυαλό της, αν και το περιβάλλον της φάνηκε πως περίμενε από καιρό αυτή την εξέλιξη. Το είχε μαρτυρήσει μάλλον η εμμονή της με τον κινηματογράφο. «Μπορεί να έβλεπα και 3 ή 4 ταινίες μέσα στην ημέρα. Η μυθοπλασία υπήρχε πολύ έντονα, ίσως γι αυτό δεν μπορούσα να συγκεντρωθώ στο σχολείο. Ταξίδευα αλλού» έχει δηλώσει. 

 

 

Αφού πέρασε από το Εθνικό Θέατρο και τη Royal Academy of Dramatic Arts στο Λονδίνο, και με όπλο τη δίγλωσση δεξιότητά της, η Μελισσάνθη ξεκίνησε το ταξίδι της στον κόσμο του θεάτρου και του κινηματογράφου. Πρώτος της σταθμός οι μικρού μήκους ταινίες και παραστάσεις στην Αγγλία, αλλά και στο θέατρο Vault στην Αθήνα, με τον Δημήτρη Καρατζιά. Παρόλο που ήταν πρωτοεμφανιζόμενη κέρδισε τις εντυπώσεις του κοινού. Ακολούθησε ο ελληνικός κινηματογράφος («Art Therapy», «Νοτιάς») και στην συνέχεια ήρθε η παγκόσμια βιομηχανία του video game (ο ρόλος της Κασσάνδρας στο διάσημο video game της Ubisoft της χάρισε δύο υποψηφιότητες στα αμερικανικά και βρετανικά «Οσκαρ» του είδους). Λίγο αργότερα ήρθε και η συνεργασία της με τον σκηνοθέτη Σωτήρη Τσαφούλια της τηλεοπτικής σειράς «Έτερος εγώ». Πιο πρόσφατη εμφάνιση της ήταν στην σειρά της ΕΡΤ “Καρτ Ποστάλ”. 

 

 

Η Μελισσάνθη έχει έναν ιδιαίτερο τρόπο να ερμηνεύει και να αποδίδει τους ρόλους που τις δίνονται, η φυσικότητα και η αμεσότητα της ερμηνείας της μεταδίδουν στον θεατή μια αίσθηση πραγματικότητας. 

Μία από τις αγάπες της, εκτός της υποκριτικής, είναι η  διδασκαλία. Από μικρό παιδί ήταν στις τάξεις του φροντιστηρίου Αγγλικών των γονιών της και αργότερα ως φοιτήτρια έκανε μαθήματα σε παιδιά. «Μπορεί να πήγαινα στο μάθημα πάρα πολύ κουρασμένη, μετά από πρόβες. Κάθε φορά που πήγαινα μπορεί να ήμουν πτώμα, αλλά μέσα στο μάθημα αποκτούσα κάπως αδιανόητη ενέργεια. Ήμουν άλλος άνθρωπος φεύγοντας. Μαθαίνεις από τα παιδιά, από την αμεσότητα και την ειλικρίνειά τους, από το φρένο που δεν βάζουν. Έλεγα θέλω κι άλλο, δεν μου ήταν κουραστικό. Προσπαθούσα κάποια στιγμή να καταλάβω αν οι γονείς μου το έκαναν επίτηδες που με έβαλαν να κάνω τα μαθήματα από μικρή για να καταλάβω την πλευρά των καθηγητών και συμμαζευτώ κι εγώ. Όπως και να ‘χει είμαι ευγνώμων και τυχερή που είχα αυτή την ευκαιρία» έχει πει σε συνέντευξή της. 

 

 

 

 

 

Η μεταμόρφωση σε Κασσάνδρα 

 

Τα χρόνια των σπουδών της στην Αγγλία σε συνδυασμό με την φυσικότητα και άνεση που έχει στην γλώσσα την έφεραν λίγο πιο εύκολα κοντά στις μεγάλες παραγωγές. Ήταν τότε στην αρχή της καριέρας της που είχε γνωρίσει την πρώτη μάνατζερ της και έψαχναν μαζί νέες ευκαιρίες. Εκείνη την περίοδο η Ubisoft αναζητούσε ηθοποιούς ελληνικής καταγωγής ώστε να τους ενσωματώσει στο  νέο τότε εγχείρημα του βιντεο-παιχνιδιού Assassin’s Creed Odyssey (Για όσους δεν γνωρίζουν το Assassin’s Creed είναι μια από τις δημοφιλέστερες σειρές στον χώρο του gaming που μετράει ήδη δεκάδες εκατομμύρια πωλήσεις ετησίως ενώ η εταιρεία παραγωγής της, η Ubisoft, θεωρείται από τις σημαντικότερες παγκοσμίως με ετήσιο τζίρο που φτάνει τα 2 δις δολάρια τον χρόνο).

Οι απαιτήσεις τεράστιες και οντισιόν ακόμα περισσότερες  μέχρι να λάβει τον ρόλο της Κασσάνδρας. Αφού τελικά πήρε τον ρόλο και είχε περάσει από Καναδά και Αγγλία γνώρισε και τον συμπρωταγωνιστή της ελληνικής καταγωγής Μάικλ Αντωνάκος. Η καθημερινότητα τους στα γυρίσματα του παιχνιδιού περιελάμβανε ένα κοστούμι mocap το οποίο κατέγραφε τις κινήσεις τους και επι της ουσίας υποδύονταν τον ίδιο χαρακτήρα απλά με διαφορετικό φύλο ο καθένας. 

 

 

 

Tο παιχνίδι ξεκινά με την έναρξη του Πελοποννησιακού Πολέμου το 431 π.Χ, ο οποίος βρίσκει αντιμέτωπους Αθήνα και Σπάρτη. Δόθηκε μεγάλη προσοχή στην αποτύπωση της Αρχαίας Αθήνας αφού δίνεται η δυνατότητα στον παίκτη να περιηγηθεί σε γειτονιές, όπως εκείνη των αγγειοπλαστών – στον Κεραμεικό δηλαδή – , των μαρμαροτεχνιτών ή των υφαντουργών και να δει γλύπτες να εργάζονται, ρήτορες να αγορεύουν στην Πνύκα, παράσταση τραγωδίας στο Θέατρο του Διονύσου και φυσικά ένα από τα κομβικά σημεία του παιχνιδιού την μεγαλοπρεπής Ακρόπολη.

 

 

Εκτός από την Αρχαία Αθήνα, μπορεί επίσης να μεταβεί στο Μαντείο των Δελφών, στην Πελοπόννησο ή να καταπλεύσει σε ελληνικά νησιά, όπως την Κρήτη, τη Χίο, και τη Λέσβο και να ανέβει στην Μακεδονία.

 Το παιχνίδι είναι ίσως το μεγαλύτερο σε διάρκεια στην ιστορία της εταιρείας. «Σκέψου ότι η μέση ταινία μεγάλου μήκους έχει σενάριο των 180 περίπου σελίδων κι εμείς είχαμε σενάριο 250-300 σελίδων την εβδομάδα!» έχει δηλώσει η Μελισσάνθη.

 Η έρευνα για το παιχνίδι διήρκεσε περίπου τρία χρόνια και σε αυτό το κομμάτι εργάστηκαν αρκετοί ιστορικοί με μεταπτυχιακό πάνω στην ελληνική ιστορία.

 

 Photo: Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson

 

Η εποχή του Netflix 

 

Μετά την μεγάλη επιτυχία της στο βιντεοπαιχνίδι η Μελισσάνθη ανέβηκε ένα ακόμα πιο ψηλό σκαλοπάτι στην καριέρα της, αυτό της συνεργασίας της με το Netflix. Η ταινία Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga προβληθηκε στην γνωστή πλατφόρμα και εκεί το κοινό -σε παγκόσμιο επίπεδο- είχε την ευκαιρία εκτός από την φωνή της Μάχουτ να γνωρίσει ολόκληρη την καλλιτεχνική της οντότητα μέσω του ρόλου της Mita Xenakis. Εκεί γνωρίστηκε και με τον επιτυχημένο ηθοποιό και πρωταγωνιστή της ταινίας Will Ferrell από τον οποίο όπως έχει δηλώσει έμαθε αρκετά πράγματα. 

 

 

«Ο ρόλος της Mita δεν ήταν να έχει αυτή την έκταση», εξήγησε σε συνέντευξή της. «Άρχισε να γράφεται κείμενο κατά τη διάρκεια της οντισιόν και μετά. Δεν ήξερα από πριν τον Dan Stevens, βρεθήκαμε στο πρώτο meeting που κάναμε με τον σκηνοθέτη για να συζητήσουμε τη σχέση μεταξύ των χαρακτήρων μας. Προέκυψε μια πολύ ωραία φιλία μέσα από όλο αυτό. Είναι ένα υπέροχο πλάσμα, πανέξυπνος, πάρα πολύ καλός στη δουλειά του, τρομερός επαγγελματίας, πάρα πολύ αστείος. Θέλαμε να σιγουρευτούμε ότι ήμασταν όλοι στο ίδιο μήκος κύματος και να πάρουμε μια απόφαση για το γιατί κάνουν ό,τι κάνουν αυτές οι δύο αλεπουδίτσες. Οπότε είχαμε βρεθεί αρκετές φορές για να το εξιχνιάσουμε και να το αναπτύξουμε ώστε να είναι κάτι που θα άρεσε στο κοινό και θα έβγαζε νόημα».

Στη φιλία που φαντάστηκαν τελικά, ο Ρώσος Alexander θα ένιωθε αρκετά άνετα με την Ελληνίδα συνάδελφό του ώστε να της αποκαλύψει τη σεξουαλικότητά του. Εκείνη με τη σειρά της θα πρότεινε στον gay φίλο της να έρθει μαζί της στη χώρα μας για να ζήσει πιο ελεύθερος. «Νομίζω ότι γίνονται σταθερά βήματα προς μια κατεύθυνση πιο ανθρώπινη στην Ελλάδα και ευτυχώς υπάρχουν πάρα πολλές ομάδες για την ευαισθητοποίηση που παλεύουμε να καθιερωθεί κάπως», συνέχισε.

 

 

 

 Σήμερα η Μελισσάνθη ζει μεταξύ Καναδά, Λονδίνου και Ελλάδας επιλέγοντας προσεκτικά τα επόμενα της καλλιτεχνικά βήματα. Το πηγαίο ταλέντο της στην υποκριτική την φέρνει κάθε μέρα και πιο κοντά στην κατάκτηση των στόχων της αλλά και στην ανακάλυψη πιθανόν καινούργιων πτυχών του εαυτού της. 

Στον κύκλο Κάθαρσις του Έτερος Εγώ θα επιστρέψει όπως ακριβώς τη μάθαμε, μαχητική και αποφασισμένη. 

 

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ