Η Ελληνίδα designer που έχει σχεδιάσει τα καταστήματα της Calvin Klein και της Swatch
Έργα Ελλήνων

Η Ελληνίδα designer που έχει σχεδιάσει τα καταστήματα της Calvin Klein και της Swatch

Αν δεν ήταν interior designer, κατά πάσα πιθανότητα θα γινόταν ή γυμνάστρια ή μουσικός,  κρατώντας την οικογενειακή παράδοση. Η Ελίνα Χατζηχρόνογλου είναι ένα ταλαντούχο κορίτσι που ξεκίνησε από την Αθήνα, όπου και γεννήθηκε. ‘Εφτασε στο Λονδίνο να εργάζεται για το διάσημο αρχιτεκτονικό γραφείο της Zaha Hadid αφού πρώτα είχε πάρει το πρώτο της πτυχίο στη Σύρο και το δεύτερο στο Μιλάνο, πέρασε από το MIT και κατάφερε να κατακτήσει τον κόσμο του design. Μιλάει τέσσερις γλώσσες, έχει εργαστεί για κορυφαίους οίκους και όταν βρίσκει ελεύθερο χρόνο προτιμάει να τον γεμίζει με φίλους, ταξίδια και μαγειρική.

 

 

Η Ελίνα γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε σε μια οικογένεια με έντονα μουσικά ερεθίσματα από την πλευρά του πατέρα της όπου είναι Άρχων Υμνωδός του Οικουμενικού Πατριαρχείου και μελετητής-συγγραφέας της Βυζαντινής Μουσικής. Ο αδερφός της είναι Παγκόσμιος Πρωταθλητής στο Kick Boxing με πολλές διακρίσεις σε Ευρωπαϊκό αλλά και Παγκόσμιο επίπεδο.  Όταν ήταν μικρή δεν ήξερε με ποιο τομέα ήθελε να ασχοληθεί, για να φτάσει όμως στον “κόσμο” του design σίγουρα έπαιξε ρόλο η επιρροή της μητέρας της όπου με το μαθηματικό μυαλό και την εμπειρία της με τους εφήβους, της έδωσε το κίνητρο να κάνει την αρχή, αλλά και να δοκιμάσει τις δυνάμεις της. 

Το ταξίδι της στον κόσμο του design ξεκίνησε από το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου και συνεχίστηκε στο Πολυτεχνείου του Μιλάνου, με μεταπτυχιακό στο Interior Design. Όταν έφυγε από την Ελλάδα, είχε στο πίσω μέρος του μυαλού της ότι θα επέστρεφε για δουλειά αλλά η Ιταλία την κέρδισε. Μόλις τελείωσε τις σπουδές της, η Ελίνα μετακόμισε στη Φλωρεντία όπου εργάστηκε ως Jr. Concept Designer για το Salvatore Ferragamo.

 

 

Λίγο πιο μετά σειρά είχε το Λονδίνο και το αρχιτεκτονικό γραφείο της Zaha Hadid. Στα 27 της πέρασε το κατώφλι του μεγάλου αρχιτεκτονικού γραφείου, «ένα γραφείο με πάρα πολλούς εργαζόμενους, με πολύ διαφορετικά υπόβαθρα, πολλές εθνικότητες, υπαλλήλους που έχουν σπουδάσει σε διαφορετικές χώρες», όπως έχει πει η ίδια σε συνέντευξή της. Ο μύθος μάλιστα λέει πως όποιος δουλέψει στο συγκεκριμένο γραφείο, είναι σα να κάνει μια πολύ σκληρή “στρατιωτική” θητεία και μετά από εκεί θα απολαύσει μια σχεδόν δεδομένη επιτυχία. Η Ελίνα κέρδισε αυτό το στοίχημα κάνοντας την καλύτερη δυνατή αρχή. 

 

 

 

Δύο χρόνια αργότερα, το ταλέντο της εντόπισε το ραντάρ του Calvin Klein και της έγινε πρόταση να μετακομίσει στο Άμστερνταμ, για τη δημιουργία ομάδας concept design. «Έχει νόημα να κοιτάς μόνο προς τα πάνω και όχι προς τα κάτω. Η θέση που μου προσφέρθηκε στον Calvin Klein είναι κάτι που θα περίμενα από την καριέρα μου στα 40-45 μου και όχι τώρα. Δεν μπορούσα να πω “όχι”». Σε ένα Σαββατοκύριακο ξενοίκιασε το σπίτι της στο Λονδίνο και έφυγε στο Αμστερνταμ. Φεύγοντας, άφησε την υπογραφή της σε διάφορα έργα, ένα από τα οποία είναι το Opus Tower στο Dubai, ένα κτήριο 19 ορόφων που στεγάζει ξενοδοχείο, γραφεία, κατοικίες και εστιατόρια. Εκεί,ασχολήθηκε με το σχεδιασμό εσωτερικού χώρου των περισσότερων οικιστικών κτιρίων.  

 

 

 

Τα τελευταία χρόνια η ζωή της είναι στην Ελβετία. Ξεκίνησε με το σχεδιασμό των καταστημάτων και smoking lounge για τον οίκο Davidoff και τα τελευταία τεσσεράμιση χρόνια είναι διευθύντρια σχεδιασμού του εσωτερικού των καταστημάτων της  Swatch. 

 

 

 

Η επιστροφή στην Ελλάδα δεν της φαίνεται απίθανη και– όχι ακόμα, φυσικά! Εύχεται να επιστρέψει κάποια στιγμή. «Ίσως τη μέρα που η ελληνική αυθεντία δώσει τόπο στη αξιοκρατία, τη γνώση, την εξειδίκευση και την εμπειρία» έχει πει σε συνέντευξή της. Βέβαια, εδώ και χρόνια συνεργάζεται με ανθρώπους στη χώρα μας, όπως με το Στράτο Ζολώτα κρατώντας έτσι επαφή με την ελληνική πραγματικότητα και βελτιώνοντας, με το δικό της τρόπο, τη διαμόρφωση και της δικής μας καθημερινότητας. Άλλωστε το ταλέντο και η αισθητική  είναι κάτι που έχει σε μεγάλες ποσότητες γι αυτό και αξίζει μια καριέρα γεμάτη επιτυχίες. Μία από τις συμβουλές που θα έδινε στον νεότερο εαυτό της είναι “Να πιστεύει πιο πολύ στον εαυτό της και να μην αφήσει άλλους ανθρώπους να επηρεάσουν την κρίση της και την πορεία προς τα όνειρά της». 

ΣΧΟΛΙΑ

  Σχόλια: 1

  1. Aφορδακός Γιώργος

    Η Ελλάδα της νέας γενιάς διαπρέπει και ονειρεύεται με τόλμη και αξιοπρέπεια την κορυφή του Έβερεστ δίχως ητοπάθεια και χωρίς το σύνδρομο του βολεμένου.
    Απο καρδιάς ευχόμαστε πραγμώτωση των στόχων σ όσους
    πιστεύουν στην αναλαμπή του ελληνικού πνεύματος.
    Η γοργοπόδαρη γενιά της σύγχρονης Ελλάδας αντλεί θάρρος απ όσους ακουμπούν το νήμα για το νενικήκαμε.
    Κάθε επιτυχία και πραγμάτωση των ονείρων σας ευχόμαστε.
    Γ.ΑΦΟΡΔΑΚΌΣ


ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ