Tο αστέρι του Μπέβερλι Χιλς
Έργα Ελλήνων

Tο αστέρι του Μπέβερλι Χιλς

Η Γκαμπριέλ Καρτέρις είναι η διεθνούς φήμης ηθοποιός που έγινε γνωστή από τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στη θρυλική σειρά «Χτυποκάρδια στο Μπέβερλι Χιλς», ενώ έχει υπάρξει δύο φορές πρόεδρος της Ομοσπονδίας SAG-AFTRA.

Γεννήθηκε στις 2 Ιανουαρίου 1961, στο Φοίνιξ των ΗΠΑ, μαζί με τον δίδυμο αδερφό της Τζέιμς. Ήταν παιδιά του ελληνικής καταγωγής Έρνεστ Καρτέρις, ιδιοκτήτη εστιατορίου, και της γυναίκας του, Μαρλέν, εβραϊκής καταγωγής.

 

 

Οι γονείς της χώρισαν όταν τα παιδιά ήταν μόλις 6 μηνών, με τη μητέρα τους να ξεκινά μια καινούρια ζωή στο Σαν Φρανσίσκο, όπου άνοιξε κατάστημα παιδικών ενδυμάτων. Οι παππούδες της, από την πλευρά της μητέρας της, μετακόμισαν μαζί τους για να βοηθήσουν στο μεγάλωμα των διδύμων, ενώ η Γκαμπριέλ δεν είδε τον πατέρα της μέχρι και την εφηβεία της.

Ο Έρνεστ γύρισε και πάλι στην οικογένειά του και προσπάθησε να είναι εκεί, έστω και μετά από χρόνια, για τα παιδιά του αν και η Γκαμπριέλ δεν είδε με καλό μάτι την επιστροφή του πατέρα της, τον οποίο κατηγορούσε πάντα πως την εγκατέλειψε όταν ήταν ακόμη μωρό.

 

 

«Μόνο τώρα μπορώ να πω πως πια είμαστε πραγματικοί φίλοι» θα δηλώσει πολύ αργότερα για τον πατέρα της η ηθοποιός. Ο Έρνεστ Καρτέρις πέθανε το 2008, έχοντας αποκαταστήσει όπως φαίνεται τις σχέσεις του με την διάσημη κόρη του, αλλά και τον δίδυμο αδερφό της, ο οποίος συνεχίζει την παράδοση της οικογένειας, διατηρώντας βιοτεχνία παιδικών ενδυμάτων στο Σαν Φρανσίσκο.

Ενώ φοιτούσε στο γυμνάσιο Redwood στο Larkspur της Καλιφόρνιας, έδειξε ενδιαφέρον για τις τέχνες, σπούδασε μπαλέτο και έπαιξε ως μίμος σε μια ευρωπαϊκή περιοδεία, στην ηλικία των 16 ετών. Αποφοίτησε από το κολλέγιο Sarah Lawrence, το 1983, με πτυχίο στην φιλελεύθερη τέχνη.

 

 

Μετά την αποφοίτησή της, η πρώιμη τηλεοπτική σταδιοδρομία της Καρτέρις τη βρήκε συνήθως να κάνει οντισιόν για ρόλους εφήβων σε σειρές όπως η ABC Afterschool Specials, η CBS Schoolbreak Special και η μακρόχρονη σαπουνόπερα Another World.

Αυτή η τάση να παίζει νεώτερους ρόλους συνεχίστηκε μέχρι το 1990, που η ελληνικής καταγωγής ηθοποιός πέρασε από οντισιόν για τον γνωστότερο ρόλο της ως τη συντάκτρια σχολικής εφημερίδας, Andrea Zuckerman, στο Beverly Hills, 90210. Στην ηλικία των 29 ετών, ήταν η μεγαλύτερη ηθοποιός του cast που απεικόνιζε ένα 15χρονο.

 

 

Η Καρτέρις έφυγε από τη σειρά το 1995 και έγινε οικοδέσποινα της δικής της τηλεοπτικής εκπομπής με τίτλο Gabrielle. Εργάστηκε τακτικά ως ηθοποιός και καλλιτέχνης σπικάζ, συγκεντρώνοντας πολλά ευσήμα μετά το 90210 σε τηλεόραση, κινηματογράφο και βιντεοπαιχνίδια.

Σύντομα, έγινε στυλοβάτης ταινιών για τηλεόραση, έχοντας πρωταγωνιστήσει σε περίπου δώδεκα τέτοιες ταινίες, με την πρώτη της να είναι το Seduced and Betrayed, που κυκλοφόρησε το 1995. Αργότερα, έγινε τακτική παρουσία στην τηλεόραση, εμφανιζόμενη σε επεισόδια τηλεοπτικών σειρών όπως τα Touched by an Angel, King of the Hill, NYPD Blue, JAG, Criminal Minds και N.C.I.S.

 

 

Ακόμα, έχει εμφανιστεί σε πολλές μεγάλες ταινίες και έδωσε φωνή στον έξυπνο βοηθό της Motorola, “Mya”.

Το 2012, η Γκαμπριέλ Καρτέρης εξελέγη εκτελεστικός αντιπρόεδρος της SAG-AFTRA, συνδικαλιστικής οργάνωσης που αντιπροσωπεύει περισσότερους από 100.000 ηθοποιούς και άλλους επαγγελματίες κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες. Έλαβε τη θέση του προεδρεύοντα του συνδικάτου μετά τον θάνατο του προηγούμενου προέδρου, Ken Howard, στις 23 Μαρτίου 2016. Στις 9 Απριλίου 2016, εξελέγη πρόεδρος της SAG-AFTRA και επανεκλέγη τον Αύγουστο του 2019.

 

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

My champions, your champions

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Gabrielle Carteris (@gabriellecarteris) στις

 

Το 2019, επέστρεψε και πάλι στο “Μπέρβελι Χιλς” με το reunion της σειράς, που διήρκησε έξι επεισόδια στο Fox και εκατομμύρια τηλεθεατές στον κόσμο πρόσμεναν. Εργάζεται, επίσης, ως αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργασίας Καλιφόρνιας.

 

 

Κατά την κινηματογράφηση του Beverly Hills, 90210, η γνωστή ηθοποιός άρχισε να βγαίνει με τον Charles Isaacs, χρηματιστή, τον οποίο και παντρεύτηκε έπειτα από δύο χρόνια. Οι δυο τους έχουν δύο κόρες, την Kelsey Rose και τη Mollie Elizabeth.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ