Αξια εκπρόσωπος του ελληνικού πολιτισμού στην Ουγγαρία
Έργα Ελλήνων

Αξια εκπρόσωπος του ελληνικού πολιτισμού στην Ουγγαρία

Με καταγωγή από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, γεννήθηκε και μεγάλωσε από Ελληνες γονείς στην Ουγγαρία, όπου για πάνω από τρεις δεκαετίες, ηγείται των καλλιτεχνικών δρώμενων της χώρας, έχοντας μάλιστα αναγνωρισθεί ως μία από τους καλλιτέχνες – πρεσβευτές του ελληνικού και του ουγγρικού πολιτισμού.

Η Αθηνά Παπαδημητρίου, νοιώθει περήφανη για την ελληνική της καταγωγή, ενώ μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, θυμάται τα λόγια που είχε πει ο πατέρας της, «να αγαπάς την πατρίδα που ζεις, να μην ξεχάσεις, όμως, ποτέ τις ρίζες σου».

Η ίδια επισημαίνει πως αν και πλέον όλοι γνωρίζουν ότι είναι ελληνίδα, στα χρόνια που φοιτούσε στην Κρατική Σχολή Θεάτρου της Βουδαπέστης, προσπάθησαν να την πείσουν να αλλάξει το ελληνικό επίθετό της, καθώς όπως της έλεγαν, θα μπορούσε να σταθεί εμπόδιο στην καριέρα της. Εκείνη δεν έκανε πίσω, Απαντώντας πως δεν είναι το όνομα εκείνο που κάνει τον καλλιτέχνη.

Στην Ουγγαρία, κυκλοφορεί βιβλίο για την Α. Παπαδημητρίου, με τίτλο «Αθηνά- άγγιγμα, συναίσθημα, ιστορίες της ζωής της», συγγραφέας του οποίου είναι ο γνωστός Ούγγρος Janos Perjes που την γνωρίζει από τα πρώτα της βήματα στο θέατρο και ήθελε να βγάλει στην επιφάνεια στιγμιότυπα της ζωής της καλλιτέχνιδος, που διακρίνεται για το πλούσιο ταμπεραμέντο της.

Το βιογραφικό της οικογένειάς της, πλούσιο. Οι γονείς της ζούσαν στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, τους χώρισε όμως ο Β΄ παγκόσμιος πόλεμος. Ο πατέρας της, πολέμησε στο πλευρό των Άγγλων. Ηρθε στην Αθήνα, έλαβε μέρος στον Εμφύλιο Πόλεμο και το 1949 έφυγε για την Ουγγαρία, όπου εγκαταστάθηκε οριστικά. Η μητέρα της, Καλλισθένη Γιαλούρη, η οποία που είχε μείνει στην Αλεξάνδρεια, τον ακολούθησε αργότερα, το 1951.

Τα τελευταία χρόνια, η Αθηνά Παπαδημητρίου εργάζεται στην γνωστή «Operettsunhaz», της Βουδαπέστης, όπου κάθε παράστασή της είναι και ένα γεγονός, ενώ έχει κυκλοφορήσει και δύο CD με τραγούδια της. Δεν παραλείπει να παραβρίσκεται σε κάθε κάλεσμα των Ελλήνων της Ουγγαρίας, λαμβάνοντας μέρος σε πολλές εκδηλώσεις, ενώ συμμετέχει και στην ελληνική εκπομπή, από το πρώτο κανάλι της κρατικής τηλεόρασης της Ουγγαρίας, με την Ηλέκτρα Αγκάρτι.

Η ίδια έχει χάσει τους γονείς της και τον αδελφό της, έχει τρεις κόρες, οι οποίες αν και δεν φέρουν το επίθετό της, μιλούν άπραιστα ελληνικά και επισκέπτονται συχνά τη χώρα μας, διατηρώντας δεσμούς με συγγενείς και φίλους

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ