Πρόεδρος της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης Αθήνας
Έργα Ελλήνων

Πρόεδρος της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης Αθήνας

Έφυγε από την Ελλάδα στα 13 του χρόνια, έχοντας ως μοναδικό εφόδιο στις αποσκευές του, τα όνειρα για μία καλύτερη ζωή. Φτάνοντας στη Νέα Υόρκη, ο Κρις Σπύρου συνάντησε τον θείο και τη θεία του. Γνώριζε από τότε, πως οι ικανότητές του, μπορούν να τον οδηγήσουν ψηλά – η επιβεβαίωση ήταν θέμα χρόνου και σκληρής δουλειάς.

Σκληρή δουλειά, που μεταφράστηκε στα πρώτα χρόνια της παραμονής του στις ΗΠΑ, στην απασχόλησή του ως λούστρος και λαντζέρης, ενώ στο εργοστάσιο κατασκευής γυναικείων παπουτσιών όπου εργαζόταν έγινε εκπρόσωπος των εργατών. Όλα αυτά και παράλληλα μελέτη. Οι σπουδές Πολιτικών Επιστημών τις οποίες ακολούθησε, έθεσαν τις βάσεις για μία εντυπωσιακή πολιτική πορεία καθώς από βουλευτής έγινε πρόεδρος του σώματος των εκλεκτόρων, πρόεδρος του κόμματος των Δημοκρατικών ενώ, όταν έλαβε το χρίσμα του κυβερνήτη για την Πολιτεία του Νιου Χάμσαϊρ το 1984, ανέβηκε στο ανώτερο πολιτικό σκαλοπάτι που έφτασε ποτέ Έλληνας γεννημένος στην Ελλάδα.

Όπως ο ίδιος δηλώνει, η Ελλάδα δεν έφυγε ποτέ από την καρδιά του, αποτελούσε και συνεχίζει, ένα αναπόσπαστο κομμάτι του εαυτού του. Γι’ αυτό και από όποια θέση και αν βρέθηκε, προσπαθούσε πάντα να προσφέρει όσο το δυνατόν στην πατρίδα του.

Μερικές δεκαετίες αργότερα, ο σημερινός πρόεδρος της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης Αθήνας και του Hellenic American University, έφερε τα αδέρφια του από την Αμερική για να αποτίσουν φόρο τιμής στους γονείς τους, στο εκκλησάκι που έχτισε στο κτήμα του πατρικού του σπιτιού στο χωριό Πορτή στην περιφέρεια των Αγράφων.

Είναι πτυχιούχος του Saint Anselm College, New Hampshire, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Goddart College, Vermont.  To 1969 διορίζεται από τον πρόεδρο Nixon σύμβουλος επιτροπής Λευκού Οίκου και μια χρονιά αργότερα εξελέγη για πρώτη φορά στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Πολιτείας του New Hampshire των ΗΠΑ . Από το 1974 ως το1984 εκλέγεται αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή της Πολιτείας του Νιού Χάμσαιρ. Το 1984 λαμβάνει το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος και κατέρχεται στις εκλογές ως Υποψήφιος Κυβερνήτης της Πολιτείας του Νιού Χάμσαϊρ, ανώτερη πολιτική θέση που έχει λάβει Έλληνας μη γεννημένος στην Αμερική. Το 1991 εκλέγεται πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος της Πολιτείας Νιού Χάμσαιρ. Το1994 Εκλέγεται Πρόεδρος της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης στην Αθήνα. Το 2000 εκλέγεται εκλέκτορας του υποψήφιου προέδρου των ΗΠΑ Αλ Γκορ ενώ το 2005 Εκλέγεται Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας.

Η «Παγκόσμια Ενορία της Αγίας Σοφίας» ιδρύθηκε το έτος 2005, με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Αναγνωρίζεται από τις ΗΠΑ ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός. Η «Παγκόσμια Ενορία της Αγίας Σοφίας» δραστηριοποιείται στην Ευρώπη ως «Παγκόσμια Ενορία της Αγίας Σοφίας» με έδρα το Λουξεμβούργο και ως «Παγκόσμια Ενορία της Αγίας Σοφίας –Ελλάς» με έδρα την Αθήνα.

Στις 17 Σεπτεμβρίου 2010), ο Κρις Σπύρου επιχείρησε να υλοποιήσει άλλον ένα στόχο ζωής, την πραγματοποίηση λειτουργίας στην Αγία Σοφία. Όντας πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου για την Αποκατάσταση της Αγίας Σοφίας ανέλαβε αυτή την πρωτοβουλία με την αποστολή στις 16 Σεπτεμβρίου 2009, εξ ονόματος της Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας, επιστολής στον πρωθυπουργό Ερντογάν, με την οποία των ενημέρωνε ότι στις 17 Σεπτεμβρίου 2010, ημέρα κατά την οποία είναι η γιορτή της Σοφίας, Πίστεως, Ελπίδος και Αγάπης, μια αντιπροσωπεία της Παγκόσμιας Ενορίας θα επισκεφτεί την Κωνσταντινούπολη, με σκοπό την τέλεση Θείας Λειτουργίας στην Αγία Σοφία.

Η λειτουργία τελικώς ματαιώθηκε, εξέλιξη την οποία ανακοίνωσε την ίδια ημέρα που επρόκειτο να τελεστεί, ο Κρις Σπύρου, με δήλωση του στο τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή». Σε σχετικό του τηλεγράφημα το πρακτορείο ανέφερε πως σε δήλωση που έκανε ο κ. Σπύρου στην Αλεξανδρούπολη, τόνισε μεταξύ άλλων, πως έλαβε «από τις τουρκικές αρχές έγγραφο με το οποίο η δραστηριότητά του χαρακτηρίζεται προκλητική». Όπως τόνισε, ο κ. Σπύρου «το έγγραφο έχει σχεδόν το χαρακτήρα απαγόρευσης εισόδου στην Τουρκία, εξαιτίας της εξέλιξης αυτής ματαιώθηκε το ταξίδι για την Κωνσταντινούπολη».

Η τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ» ανέφερε ότι σε δήλωσή του προς την εφημερίδα, ο σύμβουλος του Σπύρου, Αθανάσιος Μπακόλας είπε πως το εν λόγω έγγραφο ήταν επιστολή του πρεσβευτή της Τουρκίας στην Αθήνα, Χασάν Γκιογούς. Της εξέλιξης αυτής, είχε προηγηθεί εμφάνιση του Σπύρου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τουρκικού τηλεοπτικού δικτύου NTV, όπου ερωτηθείς τι θα κάνει σε περίπτωση που τον συλλάβει η αστυνομία, καθώς επιχειρεί να πραγματοποιήσει τη λειτουργία, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Θα προσφύγω στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για να ρωτήσει για ποιο λόγο αντιμετωπίζω διαφορετική μεταχείριση σε σχέση με τον Πάπα».

ΣΧΟΛΙΑ

  Σχόλια: 6

 1. ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΜΠΛΟΥΦΑΣ, M.Ed.

  I met Chris in my hometown Palamas, Thessaly, Greece… Well done Chris… Keep up the good work for the U.S., Greece, and for the World…!!!

  ..


 2. ΝΑ ΕΝΑΣ ΕΛΛΗΝ
  ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΠΩΣ ΟΤΑΝ ΚΑΝΕΙΣ ΜΕΝΕΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΟΤΑΝ ΜΕΝΕΙ ΜΕΣΑ ΔΙΑΦΘΕΙΡΕΤΑΙ Η ΠΑΘΑΙΝΕΙ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΜΕΙ


 3. ΔΙαμαντιδης Εμμανουηλ

  ΜΙΑ ΖΩΗ ΕΛΕΓΑ, ΛΕΩ ΚΑΙ ΘΑ ΛΕΩ ΟΤΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΔΥΟ ΚΟΛΩΝΕΣ ΠΟΥ ΤΗΝ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ! ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ. ΕΧΕΙ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΕΝΑ ΘΑΝΑΣΙΜΟ ΕΧΘΡΟ. ΤΗΝ ΔΙΧΟΝΙΑ!


 4. Dr. George Constantinopoulos (ΝJ)

  Proud to be a Greek for as long as there are
  Patriotes like you, there is hope that our mother land
  will survive and prosper again.
  You are an inspiration and I hope to have the privilege to meet you in person sometime in the future.
  Πες το πάλι και πάλι: Μολον Λαβέ !


 5. Κύριε Σπύρου καλησπέρα
  Σας παρακολουθώ όταν έρχεσθε στην Ελλάδα , καθώς & στην τηλεόραη (Τράγκας)
  Ο Τράγκας λοιπόν πρόσφατα είπε : οι Πρέσπες δεν καταργούνται αλλά διορθώνονται. Εσείς αυτό είπατε η θα τη στείλουμε ( τη συμφωνία ) απο κεί που ήρθε ;


 6. Dr. Anastasios T. Dracopoulos

  Dear Mr. Spirou,

  I always admire people of Greek descent who left Greece because of social and economic deprivation and made it in the new world through hard work. That shows that had hellenic values in their genes. Congratulations and keep being active.

  Regards,

  Dr. Anastasios T. Dracopoulos


ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ