Διάκριση για ελληνοαμερικάνο δικαστή
Έργα Ελλήνων

Διάκριση για ελληνοαμερικάνο δικαστή

Μία σημαντική τιμητική διάκριση κατέκτησε ο πρώτος Ελληνοαμερικανός που ανελίχθηκε στη θέση του ομοσπονδιακού δικαστή, στις ΗΠΑ από το Ίδρυμα Νομικής της επαρχίας Ασταμπούλα του Οχάιο.

Σε ανακοίνωση Τύπου, που δόθηκε στη δημοσιότητα από το αμερικανικό Περιφερειακό Δικαστήριο του Οχάιο, ο Τόμας Λάμπρου, περιγράφεται μεταξύ άλλων ως «δίκαιος και ανοιχτόμυαλος», «ευγενικός με τους δικηγόρους αλλά και τους κατηγορούμενους» και «ο πλέον δημιουργικός, καινοτόμος δικαστής της περιφέρειας», ενώ όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά στην ίδια ανακοίνωση, «έχει επανειλημμένα τιμηθεί για την τιμιότητα και τις καινοτόμες τακτικές του στη δημιουργία συστημάτων επίλυσης διαμαχών, που καταστούν δυνατή την αποφυγή μακρών και δαπανηρών δικών».

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η γνωστότερη μέθοδός του κι αυτή που έχει ευρέως υιοθετηθεί είναι η «Summary Jury Trial», που καταρτίστηκε από τον Ελληνοαμερικανό δικαστή το 1980. Βάσει της μεθόδου αυτής, οι δικηγόροι παρουσιάζουν την υπόθεσή τους ενώπιον της έδρας, χωρίς να υποβάλλουν σε μακροσκελείς και χρονοβόρες καταθέσεις τους μάρτυρες, αλλά συνοψίζοντας τα γεγονότα και τους ισχυρισμούς επί της εξεταζόμενης διαφιλονικίας. Ο δικαστής στη συνέχεια εκδίδει μια γνωμοδότηση, η οποία δεν είναι δεσμευτική, αλλά λειτουργεί ως οδηγός για την εξωδικαστική επίλυση της υπόθεσης. Αξίζει να σημειωθεί, ότι η μέθοδος αυτή αναγνωρίστηκε πολύ σύντομα, ως ένας αποτελεσματικός τρόπος προώθησης της ταχείας απονομής της δικαιοσύνης και υιοθετήθηκε από το Δικαστικό Συνέδριο των Ηνωμένων Πολιτειών, το 1984.

Γιος των Ελλήνων μεταναστών Δημήτριου και Παναγούλας Λάμπρου, ο Τόμας Λάμπρου ολοκλήρωσε τις νομικές σπουδές στο Κολλέγιο Cleveland-Marshall και το 1952, σε ηλικία 22 ετών, έγινε ο νεότερος επιτυχών στις εξετάσεις του Δικηγορικού Συλλόγου του Οχάιο. Το 1960 εξελέγη να υπηρετήσει στο επαρχιακό δικαστήριο κοινού δικαίου της Ασταμπούλα. Με την ιδιότητά του αυτή καθιέρωσε ένα εθελοντικό πρόγραμμα δημόσιων συνηγόρων, που παρείχε δωρεάν νομική υποστήριξη σε άπορους κατηγορουμένους. Η αγάπη του για το επάγγελμα που υπηρετεί, τον οδηγούσε διαρκώς προς την κορυφή της ιεραρχίας. Ετσι, το 1967, σε ηλικία μόλις 37 ετών, διορίστηκε από τον τότε Αμερικανό πρόεδρο Λίντον Τζόνσον, δικαστής στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο – ήταν ο πρώτος Ελληνοαμερικανός που ανέλαβε ποτέ καθήκοντα ομοσπονδιακού δικαστή. Στις 16 Ιανουαρίου 1990, ορκίστηκε ως αρχιδικαστής του Περιφερειακού Δικαστηρίου των ΗΠΑ για το δικαστήριο της βόρειας περιφέρειας του Οχάιο.

Αλλη μία σημαντική διάκριση για τον δικαστή, ήρθε τον Απρίλιο του 1996, όταν ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, υπέγραψε διάταγμα, με το οποίο δόθηκε το όνομα του Ελληνοαμερικανού δικαστή στο ομοσπονδιακό κτήριο και δικαστικό μέγαρο του Youngstown, στο Οχάιο.

ΣΧΟΛΙΑ

  Σχόλια: 1

  1. Angelos backus

    Tom D Lambros is my first cousin
    http://Www.bastavillage.com


ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ