Ο Έλληνας επικεφαλής της Διαστημικής Υπηρεσίας Αυστραλίας
Έργα Ελλήνων

Ο Έλληνας επικεφαλής της Διαστημικής Υπηρεσίας Αυστραλίας

Ο Έλληνας ακαδημαϊκός Ανδρέας Κορωνιός αποτελεί ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα ενός ανθρώπου, που ξεκίνησε από το μηδέν και χάρις στην εργατικότητα, την αφοσίωση, την συνέπεια και την πίστη στις δυνατότητές του, κατάφερε να ξεχωρίσει.

Γεννήθηκε στις 5 Δεκεμβρίου 1954 και μεγάλωσε με τη γιαγιά του στη Σπάρτη, εξαιτίας της οικονομικής δυσχέρειας που αντιμετώπιζαν οι γονείς του. Μετά το θάνατο της γιαγιάς του, αποφάσισε να εγκαταλείψει την Ελλάδα αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον στην Αυστραλία. Τον Δεκέμβριο του 1971, ο καθηγητής Κορωνιός λίγο πριν γίνει 17 χρονών, επιβιβάζεται στο πλοίο «Πατρίς» με προορισμό την Μελβούρνη.

«Ήταν μεγάλη απόφαση να εγκαταλείψω την Ελλάδα αλλά δεν είχα άλλη επιλογή. Είχα τα δικά μου όνειρα και ήμουν αποφασισμένος να πετύχω» λέει ο καθηγητής σε συνέντευξη του. Παρακολούθησε νυχτερινό σχολείο για να μάθει αγγλικά και από εκεί κατάφερε να εξασφαλίσει μια θέση στον αυστραλιανό στρατό.

 

 

«Ήρθα στους θείους μου, αυτοί με έφεραν και σε αυτούς είμαι πολύ ευγνώμων. Δεν ήξερα τι θα γίνω και τι θα κάνω όταν ήρθα στην Αυστραλία. Επειδή δεν είχα υπηρετήσει στον ελληνικό στρατό, αποφάσισα να υπηρετήσω στον αυστραλιανό και αυτό άλλαξε τη ζωή μου για πάντα», θυμάται ο ίδιος ο καθηγητής. Όταν δεν ασκεί τα στρατιωτικά του καθήκοντα, παίζει αυστραλιανό ποδόσφαιρο ωστόσο,ένας σοβαρός τραυματισμός, τον αναγκάζει να αποσυρθεί και ξεκινά η ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία.

Πέρασε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα στην Στρατιωτική Αεροπορική Βάση στο Queensland και μετέπειτα αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του ως ηλεκτρολόγος μηχανικός. Με την ολοκλήρωση των μεταπτυχιακών σπουδών του στράφηκε στις τεχνολογίες πληροφόρησης, άρχισε να διδάσκει μαθηματικά στο πανεπιστήμιο του Queensland, και έπειτα έφυγε για περαιτέρω εκπαίδευση στις ΗΠΑ.

 

 

Με την επιστροφή του στην Αυστραλία διορίστηκε Επικεφαλής στο Πανεπιστήμιο του Queensland και από το 2012 έως σήμερα βρίσκεται στην Αδελαΐδα όπου έχει αναλάβει την Διεύθυνση του Τμήματος Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας. Εδώ και τρία χρόνια κατέχει επίσης και την θέση του Κοσμήτορα στον Τομέα Βιομηχανίας και Επιχειρήσεων.

Στα μέσα του 2019, η αυστραλιανή ομοσπονδιακή κυβέρνηση σε συνεργασία με την πολιτειακή κυβέρνηση της Νότιας Αυστραλίας, ανακοίνωσε πως το Κέντρο Διαστημικής Βιομηχανίας της χώρας, είναι πλέον έτοιμο και πως στόχο έχει να δημιουργήσει νέες καινοτομίες στον τομέα του διαστήματος και να ενισχύσει την αυστραλιανή οικονομία.

 

 

Επικεφαλής του νέου αυτού μεγαλεπήβολου εγχειρήματος, πλαισιωμένος από μια ομάδα ειδικών και εμπειρογνωμόνων και έχοντας την αμέριστη συμπαράσταση και στήριξη της πολιτειακής αλλά και της ομοσπονδιακής κυβέρνησης θα είναι ο Ανδρέας Κορωνιός.

«Εργαστήκαμε σκληρά για να δημιουργήσουμε το Ερευνητικό Κέντρο που, μεταξύ άλλων, ειδικεύεται σε θέματα που αφορούν το Διάστημα και είμαι πολύ χαρούμενος που μου δίνεται η ευκαιρία να ηγηθώ αυτού του εγχειρήματος, το οποίο θα επικεντρώνεται σε ευφυή δορυφορικά συστήματα, προηγμένες επικοινωνίες και γεωσκοπήσεις» σχολιάζει ο κ. Κορωνιός.

 

 

Το Ερευνητικό Κέντρο που μεταξύ άλλων ειδικεύεται σε θέματα που αφορούν την Βιομηχανία του Διαστήματος θα επικεντρώνεται σε ευφυή δορυφορικά συστήματα, προηγμένες επικοινωνίες και γεωσκοπήσεις. Τα κεντρικά γραφεία βρίσκονται στην Αδελαΐδα αλλά το όλο εγχείρημα αφορά και πρόκειται να ωφελήσει ολόκληρη την Αυστραλία αφού σύμφωνα με τον καθηγητή Κορωνιό έχουν ήδη ξεκινήσει συζητήσεις με άλλες πολιτείες και πανεπιστήμια που έχουν εκφράσει την επιθυμία να συμμετέχουν ενεργά.

Η κυβέρνηση της Βικτόρια, του Queensland, της Δυτικής Αυστραλίας και της πρωτεύουσας της χώρας, έχουν ήδη μελετήσει το σχέδιο και έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να λειτουργήσουν ως κόμβοι, ενώ έχουν ήδη συναφθεί προφορικές συμφωνίες με πάνω από 85 διεθνείς εταιρείες όπως η Airbus, η Thales και η SAAB καθώς και πολλές αυστραλιανές εταιρείες και start-ups.

 

 

Το Διαστημικό κέντρο θα είναι το μεγαλύτερο Κέντρο Έρευνας στην ιστορία της Αυστραλίας, καθώς για το ερευνητικό του έργο, έχουν ήδη συγκεντρωθεί $245 εκατομμύρια.

«Αγαπώ την Ελλάδα, είναι ο τόπος μου, τον πονώ και πάντα θα επιστρέφω σε αυτόν, αλλά την ίδια στιγμή δεν μπορώ παρά να νιώθω χρέος απέναντι στην Αυστραλία που μου έχει φερθεί τόσο καλά, και θεωρώ ότι ήρθε το πλήρωμα του χρόνου μέσα από αυτό το φιλόδοξο εγχείρημα να βάλω και εγώ το δικό μου λιθαράκι στην εξέλιξη αυτού του τόπου για τα παιδιά και τα εγγόνια μας», τονίζει ο Έλληνας ακαδημαϊκός.

ΣΧΟΛΙΑ

  Σχόλια: 1

  1. ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΕΡΓΑΝΤΗΣ

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΑΠΟ ΜΥΣΤΡΑ ΓΕΝΝΗΜΕΝΟΣ ΣΤΟ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟ ΚΑΙ ΣΑΣ ΘΑΥΜΑΣΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΣΑΣ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΣΥΓΧΑΡΤΗΡΙΑ


ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ