Ο Διευθυντής Ερευνών του Γαλλικού Ινστιτούτου Αστροφυσικής
Έργα Ελλήνων

Ο Διευθυντής Ερευνών του Γαλλικού Ινστιτούτου Αστροφυσικής

Ο Νίκος Πράντζος, αστροφυσικός, ειδικευμένος στην πυρηνική αστροφυσική και σε θέματα αστρικής και γαλαξιακής εξέλιξης και αστρονομίας ακτίνων γ, είναι ο Διευθυντής ερευνών του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών (CNRS) της Γαλλίας και του Ινστιτούτου Αστροφυσικής του Παρισιού.

Αποφοίτησε από το Α΄ Γυμνάσιο Αρρένων Βόλου, το 1974 και από το Φυσικό Τμήμα της Φυσικομαθηματικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, το 1978. Μικρός ονειρευόταν να γίνει αστροναύτης, αλλά συνειδητοποιώντας τη δυσκολία του εγχειρήματος, προτίμησε να πλησιάσει τα αστέρια με διαφορετικούς τρόπους. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Αστροφυσική στο Παρίσι, όπου πήρε Doctorat στην Αστροφυσική Υψηλών Ενεργειών το 1982 και Doctorat d’ Etat στην Πυρηνική Αστροφυσική το 1986, ενώ αμέσως προσελήφθη στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών.

 

 

Οι θεωρητικές έρευνές του αφορούν τα αστέρια και τους γαλαξίες, τις φυσικές διεργασίες που λαμβάνουν χώρα στο εσωτερικό τους καθώς και την εξέλιξή τους. Πάνω στα θέματα αυτά έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 250 επιστημονικές εργασίες, τις οποίες και έχει παρουσιάσει σε δεκάδες διεθνή επιστημονικά συνέδρια.

Έχει συνδιοργανώσει επτά από αυτά, από τα οποία το ένα στο Βόλο (το 5° Διεθνές Συνέδριο Πυρηνικής Αστροφυσικής, το 1998 στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, με συμμετοχή 200 περίπου επιστημόνων). Από το 1990 διδάσκει στο μεταπτυχιακό τμήμα Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Paris 6, ενώ το 1997 προσκλήθηκε ως επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο, όπου δίδαξε για ένα τρίμηνο. Έχει διατελέσει υπεύθυνος πολλών διμερών ερευνητικών προγραμμάτων, μεταξύ της Γαλλίας αφενός και της Ελλάδας, Βελγίου, Γερμανίας, Κίνας, Ιαπωνίας, Ινδίας, αφετέρου.

 

 

Ο Νίκος Πράντζος πιστεύει πως είμαστε σχετικά νεόφερτοι στη συμπαντική σκηνή. Έχουμε αναπτύξει έναν τεχνολογικό πολιτισμό εδώ και μόλις 100 χρόνια ενώ ο γαλαξίας υπάρχει 10 δις. χρόνια. «Αν υπήρχαν άλλοι πολιτισμοί, πιο προχωρημένοι και πολλοί μάλιστα, κάποιοι από αυτούς θα έπρεπε να είχαν έρθει στη Γη, να αφήσουν ίχνη της παρουσίας τους. Το γεγονός ότι δεν βρίσκουμε απολύτως τίποτα είναι ένα θέμα σημαντικό. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν αλλά καλό είναι να προετοιμαστούμε, ψυχολογικά τουλάχιστον, και για την περίπτωση της κοσμικής μοναξιάς», λέει χαρακτηριστικά.

 

 

«Πριν από 60 χρόνια μπορούσαμε να «ακούσουμε» με τα ραδιοτηλεσκόπια μέχρι μερικές δεκάδες έτη φωτός, για αυτό και άρχισαν τα πρώτα προγράμματα αναζήτησης ραδιοσημάτων. Εδώ και 25 χρόνια αρχίσαμε να βλέπουμε με τα τηλεσκόπια τέτοιους πλανήτες στη διαστημική γειτονιά μας, κάμποσοι από τους οποίους μοιάζουν σε διαστάσεις και σε ιδιότητες (πχ θερμοκρασία) με τη Γη. Σε μερικά χρόνια θα ξέρουμε πολύ περισσότερα πράγματα για τις ιδιότητες της ατμόσφαιρας αυτών των πλανητών, αλλά θα είναι δύσκολο να μάθουμε αν πρωτόγονες μορφές ζωής βρίσκονται στην επιφάνεια τους η μέσα στους ωκεανούς τους, ιδιαίτερα αν η ζωή εκεί είναι διαφορετική από αυτή που έχουμε στη Γη», τόνισε σε μία από τις πολλές συνεντεύξεις που έχει δώσει.

Για την ερευνητική του δραστηριότητα του απονεμήθηκε το βραβείο της γαλλικής Αστρονομικής Ένωσης το 1994, που επιβραβεύει κάθε χρόνο ένα «νέο» (κάτω των 40 ετών) επιστήμονα που εργάζεται στη Γαλλία. Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Γαλλικής Αστρονομικής Ένωσης, πρώην μέλος της Ελληνικής Εθνικής Αστρονομικής Επιτροπής, εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό περιοδικό Astronomy and Astrophysics και σύμβουλος (στον τομέα της Αστροφυσικής Υψηλών Ενεργειών) της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA).

 

 

Έχει αρθρογραφήσει στα Ελληνικά, στα περιοδικά «Περισκόπιο της Επιστήμης»,  «Επιστημονική Σκέψη» και «Ουρανός», καθώς και σε διάφορα γαλλικά περιοδικά. Έχει δημοσιεύσει τέσσερα βιβλία στα Γαλλικά, τα οποία έχουν αποσπάσει τιμητικές διακρίσεις (από τη Γαλλική Ακαδημία Επιστημών και την Ένωση Επιστημονικών Συγγραφέων Γαλλίας) και έχουν μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες.

 Ένα από τα βιβλία του, το οποίο επανεκδόθηκε πρόσφατα στα ελληνικά από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, με τίτλο «Η περιπέτεια του Μέλλοντος», αναφέρεται στις προοπτικές του ανθρώπου στο Σύμπαν, τη δυνατότητα ταξιδιών στα άστρα και εποικισμού του Γαλαξία, το ενδεχόμενο συνάντησης εξωγήινων πολιτισμών και το απώτερο τέλος της Γης, του Ήλιου και του Σύμπαντος.

 

Για το σύνολο του έργου του τιμήθηκε το 2004 από το Γαλλικό Κοινοβούλιο, αυτή τη φορά ως Γάλλος, αφού διαθέτει και τη Γαλλική υπηκοότητα, που γεννήθηκε στο εξωτερικό. Υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος Μαγνησίας (της πρώτης εταιρείας ερασιτεχνών αστρονόμων στην Ελλάδα) και συμμετέχει στις πολλαπλές δραστηριότητές της κάθε φορά που έρχεται στην Ελλάδα.

ΣΧΟΛΙΑ

  Σχόλια: 1

  1. ΛΑΜΠΡΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ

    Θ Καλησπερα Νικο. Ειμαι απο τον Αγιο Γεωργιο Καρδιτσας. Θελω μεσω amail να μαθω διευθυνση κατοικιας και τηλεφωνο.


ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ