Ο «μπαμπάς» της κυρίας Τεπενδρή που κατέκτησε τις Η.Π.Α.
Έργα Ελλήνων

Ο «μπαμπάς» της κυρίας Τεπενδρή που κατέκτησε τις Η.Π.Α.

Ο Κωνσταντίνος Κακανιάς είναι ένας πολυτάλαντος, ανήσυχος καλλιτέχνης όπου τα όρια των ταλέντων του δεν περιορίζονται σε ένα συγκεκριμένο είδος. Ζωγραφίζει, συνθέτει παραστάσεις, δημιουργεί κόμικς, σχεδιάζει, ενώ στο βιογραφικό του συμπεριλαμβάνονται σημαντικές συνεργασίες όπως με τους οίκους Christian Dior, Christian Louboutin κ.α.

Η εφημερίδα των “The New York Times” είχε σταθερά για πολλά χρόνια χώρο για τις δημιουργίες του, η Κυρία Τεπενδρή, η ηρωίδα του, πέραν της μεγάλης επιτυχίας της, είναι το στόμα και τα μάτια του καλλιτέχνη.

Γεννήθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου του 1961 στην Αθήνα. Όταν ήταν μικρός δεν έβρισκε κανένα ενδιαφέρον στο σχολείο, τα βιβλία τα χρησιμοποιούσε ως καμβάδες για να ζωγραφίζει. Σπούδασε σχεδιασμό κλωστοϋφαντουργίας στο Fashion Institute of Technology της Νέας Υόρκης ενώ το 1979 μετακόμισε στο Παρίσι, όπου σπούδασε μόδα και τέχνη στο Studio Bercot, υπό τη διδασκαλία της γνωστής καλλιτέχνιδος και σκηνογράφου Lila de Nobili.

Ο Κακανιάς ξεκίνησε την καριέρα του στα 22 ως εικονογράφος σε διάφορες εφημερίδες αλλά και στη γαλλική και ιταλική Vogue. Δημιούργησε κλωστοϋφαντουργικά σχέδια για τους οίκους Yves Saint Laurent και Christian Lacroix.

 

 

To 1984, η αγάπη του για τον αιγυπτιακό πολιτισμό τον έκανε να μετακομίσει στο Λούξορ της Αιγύπτου, όπου παρέμεινε εκεί για έναν χρόνο. Η τέχνη του έχει επηρεαστεί από αυτή την εμπειρία και σε πολλά από τα σχέδια του μπορεί να διακρίνει κανείς την «ηχώ των Φαραώ».

Λίγα χρόνια αργότερα, επέστρεψε στη Νέα Υόρκη, όπου ξεκίνησε να εικονογραφεί στην εφημερίδα The New York Times και στο περιοδικό Vanity Fair. Οι συνεργασίες του δεν περιορίστηκαν στον Τύπο, συνεργάστηκε με τους Tiffany και Barneys New York δίνοντας τους σχέδια.

 

 

Το 1991, αφιερώθηκε πλήρως στην τέχνη, ενώ το 1995 έκανε μια πρωτοποριακή έκθεση στη Νέα Υόρκη στη Gallery Postmasters, με γλυπτά σε συνδυασμό με ένα performance. Το 1997, ξεκίνησε να ζει στο Λος Άντζελες -όπου βρίσκεται το σπίτι του έως και σήμερα- συνέχισε με τις περιπέτειες της κυρίας Τεπενδρή τόσο σε σκίτσα όσο και σε κόμικς, ενώ έκανε και αρκετές εκθέσεις παρουσιάζοντας πολλά από τα εικαστικά του ταλέντα.

Σημαντική συνεργασία για τον Κωνσταντίνο Κακανιά αποτέλεσε και αυτή με το περιοδικό Τ-Magazine, όπου εκεί δημιούργησε πάνω από 400 σχέδια μέσα σε μια πενταετία. Αξίζει να σημειωθεί πως όλα τα έργα του είναι φτιαγμένα πάνω σε χαρτί, ενώ ουδέποτε χρησιμοποιήθηκε ψηφιακός τρόπος κατά τη διάρκεια της δημιουργίας τους.

 

 

Το όνομα του Κωνσταντίνου Κακανιά είναι περισσότερο ταυτισμένο με την περσόνα της «κυρίας Τεπενδρή», μιας κυρίας της καλής κοινωνίας, κοσμοπολίτισσας, υπέρμαχου της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα και του γάμου των ομοφυλοφίλων.

Ο καλλιτέχνης τη σύστησε στο κοινό του για πρώτη φορά το 1996, σε ένα εικονογραφημένο άρθρο στην εφημερίδα “The New York Times” και έκτοτε αποτελεί το πιο αναγνωρίσιμο alter ego του.

 

 

«Όσο μεγαλώνω, αισθάνομαι ότι μου λείπει όλο και πιο πολύ η αμεσότητα που έχουν οι Έλληνες. Παράδειγμα: πάω στο σούπερ μάρκετ και μπορώ να πιάσω κουβέντα με την ταμία, και να μου πει την ιστορία της ζωής της και εγώ της δικιάς μου. Αν το τολμήσω αυτό εδώ στην Αμερική, θα με μηνύσει η πωλήτρια ότι παραβίασα κάποιο νόμο προσωπικών δεδομένων και θα με κλείσουν φυλακή» είπε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Η Καθημερινή».

Λίγους μήνες πριν ο διάσημος καλλιτέχνης, με αφορμή τα 100 χρόνια κυκλοφορίας της εφημερίδας «Η Καθημερινή», έφτιαξε και αφιέρωσε ένα πρωτοσέλιδο με την αγαπημένη του ηρωίδα. Η ενέργεια αυτή είχε φιλανθρωπικό χαρακτήρα καθώς στο τέλος του χρόνου, το έργο θα δημοπρατηθεί και τα έσοδα θα δοθούν για την ενίσχυση της Τράπεζας Τροφίμων.

 

 

Ο καλλιτέχνης έχει παρουσιάσει έργα του σε όλο τον κόσμο, σε μουσεία και γκαλερί, όπως στο “Time Goes So Slowly” στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης Γουλανδρή το 2006 και στο Μουσείο Μπενάκη στο «Αφιέρωμα στον Αντώνη Μπενάκη», το 2004-2005.

Το πνεύμα του είναι ανήσυχο, έχει δηλώσει πως όταν δουλεύει πάνω σε ένα πρότζεκτ, το μυαλό του βρίσκεται ήδη στο επόμενο. «Για να δημιουργήσω, πρέπει να είμαι μόνος και αυτό είναι κάπως δύσκολο γιατί είμαι κοινωνικό άτομο».

 

 

Η σχέση του με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι σχεδόν ανύπαρκτη, ο καλλιτέχνης αναφέρει χαρακτηριστικά: «Όποιος θέλει να επικοινωνήσει μαζί μου, επικοινωνεί. Αν δεν θέλει υπάρχουν τόσοι άλλοι, με τους οποίους μπορεί να επικοινωνήσει».

Το 2004, τοιχογράφησε μια εκκλησία στην Ισπανία για την Carolina Herrera Jr., ενώ δημιούργησε και ένα βιβλίο για τους θερινούς Ολυμπιακούς του 2004 στην Αθήνα. Το 2008, συνεργάστηκε με τη Diane von Fürstenberg για τη δημιουργία του κόμικς “Be The Wonder Woman You Can Be” (DC Comics 2008).

 

 

Η δουλειά του δεν ανήκει σε μια συγκεκριμένη κατηγορία και αυτό είναι που τον κάνει τόσο ξεχωριστό, αφού καταπιάνεται με κάθε λογής υλικό. Το ταξίδι της εξερεύνησης για τον εικαστικό δε σταματά πουθενά, από το φως και την “παιδικότητα” των κόμικς περνά στο σκοτάδι με μια ιδιαίτερη μαεστρία, ανακαλύπτει κόσμους από την «τράπεζα έμπνευσής του και ιδεών» όπως έχει δηλώσει.

Ο τόπος και οι καθημερινές εικόνες είναι σημαντικά εφόδια για έναν καλλιτέχνη, ώστε να μπορέσει να βρει την ισορροπία και την αρμονία της τέχνης του μέσω αυτών. Έτσι ο Κωνσταντίνος Κακανιάς μοιράζει το χρόνο του μεταξυ του Λος Άντζελες  και ενός αγροκτήματος που διατηρεί στα Βίλια Αττικής.

ΣΧΟΛΙΑ

  Σχόλια: 1

  1. Carolina Andrianakos

    Where can we purchase one of his art works?


ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ