Ο Έλληνας συνιδρυτής κορυφαίας αμερικανικής startup
Έργα Ελλήνων

Ο Έλληνας συνιδρυτής κορυφαίας αμερικανικής startup

Ο Αλέξανδρος Ελευθεριάδης εξειδικεύεται στην τεχνολογική καινοτομία ως επιχειρηματίας, εταίρος σε επενδυτικό κεφάλαιο και τέως καθηγητής πανεπιστημίου στον τομέα των ηλεκτρολόγων μηχανικών, ενώ παράλληλα είναι και μουσικός.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967. Πήρε το Δίπλωμα Ηλεκτρολόγου Μηχανικού και Μηχανικού Η/Υ από το ΕΜΠ το 1990, και τα M.S., M.Phil, και Ph.D. από το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Columbia της Νέας Υόρκης το 1992, 1994, και 1995 αντίστοιχα.

Από το 1995 έως το 2007 διετέλεσε καθηγητής στο ίδιο τμήμα, όπου μονιμοποιήθηκε ως Associate Professor το 2005. Από το 2007 επέστρεψε στην Ελλάδα ως Marie Curie Chair στο Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, και από το 2008 είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο ίδιο τμήμα. Τα καλοκαίρια του 1993 και 1994 εργάστηκε στα εργαστήρια Bell Labs ως Επισκέπτης Ερευνητής στο Signal Processing Research Department.

 

 

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα είναι η συμπίεση και μετάδοση ψηφιακού βίντεο, ενώ πρόσφατα έχει αρχίσει να δραστηριοποιείται στην περιοχή της μουσικής τεχνολογίας. Έχει 96 δημοσιεύσεις σε έγκριτα διεθνή περιοδικά και συνέδρια (h-index 23), ενώ έχει συνεισφέρει 9 κεφάλαια βιβλίων και έχει επιμεληθεί ένα βιβλίο/συλλογή άρθρων. Κατέχει 16 διπλώματα ευρεσιτεχνίας στις ΗΠΑ ενώ εκκρεμούν 19 ακόμα.

Είναι Chief Scientist και συνιδρυτής της εταιρείας Vidyo, Inc., μιας αμερικανικής εταιρείας που αναπτύσσει συστήματα τηλεδιάσκεψης με βίντεο, καθώς και ιδρυτικό μέλος της επενδυτικής ομάδας του Big Pi Ventures, ενός επενδυτικού κεφαλαίου που χρηματοδοτεί καινοτόμες επιχειρήσεις τεχνολογίας στην Ελλάδα.

 

 

«Όσο διαφωνούμε για θεμελιώδης πτυχές του κοινωνικού συμβολαίου, δε θα πάμε πουθενά. Στην Ελλάδα έχουμε (ακόμα) διαφωνίες για το αν θα πρέπει, π.χ., μια δημόσια επιχείρηση να έχει κέρδη. Πολύς κόσμος πιστεύει ότι δεν πρέπει, χωρίς να συνειδητοποιεί ότι αυτό σημαίνει ότι η ζημιά καλύπτεται απ’ τα δικά μας χρήματα, τους φόρους που πληρώνουμε. Πελατειακό κράτος, ασυδοσία, έλλειψη λογοδοσίας – τίποτα απ’ όλα αυτά δε θεραπεύεται με τεχνολογικές επαναστάσεις. Μάλιστα οι συντεχνίες συνειδητά εμποδίζουν τεχνολογικές καινοτομίες όταν βλέπουν ότι απειλούν τα προνόμιά τους. Αν δεν σκύψουμε όλοι μαζί πάνω απ’ το πρόβλημά μας, με κοινή στάση όσον αφορά τι θέλουμε να πετύχουμε και που να βρισκόμαστε μετά από 5 ή 10 χρόνια, δυστυχώς θα συνεχίσουμε να πηγαίνουμε προς τα πίσω» έχει τονίσει σε συνέντευξή του στην Καθημερινή.

H Vidyo έχει αναγνωριστεί με βραβεία καινοτομίας (Wall Street Journal 2010 Innovation Award in the Network/Internet Technologies/Broadban category, Frost & Sullivan 2009 Product of the Year for Conferencing and Collaboration, Best Startup – Interop 2008), ενώ η τεχνολογία της έχει υιοθετηθεί από εταιρείες όπως οι Cisco και Hitachi.

 

 

Παράλληλα είναι Πρόεδρος του Real-Time Communications Subgroup στο Alliance for Open Media, ενός οργανισμού που ίδρυσαν οι Amazon, Apple, Facebook, Google, Intel, Microsoft, και Netflix, και το οποίο αναπτύσσει έναν καινούργιο κωδικοποιητή βίντεο για το διαδίκτυο που ονομάζεται AV1.

Ασχολείται με τη μουσική όλη του τη ζωή, έχοντας καταλήξει πλέον στο τρίχορδο μπουζούκι, με το οποίο πρόσφατα άρχισε να εμφανίζεται επαγγελματικά. «Η λαϊκή μουσική, και συμπεριλαμβάνω φυσικά το ρεμπέτικο, είναι κατά τη γνώμη μου το ένα απ’ τα δύο μεγαλύτερα διανοητικά μας επιτεύγματα του 20ου αιώνα. Το άλλο είναι η ποίηση, την οποία εκτιμήσαμε όταν εκτιμήθηκε απ’ το εξωτερικό με τα δύο Νόμπελ. Δε θα αναλύσω γιατί η λαϊκή μουσική έχει δώσει πολύ κομψές λύσεις σε σύνθετα ζητήματα αρμονικής/μελωδικής έντασης και ανάπτυξης. Θέλω να επισημάνω ότι αντιπροσωπεύει μια κουλτούρα και μια αισθητική που – όπως έχω διαπιστώσει– διαπερνάει όλη την κοινωνία, ασχέτως ηλικίας, κομματικών πεποιθήσεων ή οικονομικών δυνατοτήτων. Ας είναι λοιπόν παράδειγμα για όλα αυτά που μας συνδέουν. Όταν συνειδητοποιήσουμε ότι η μοίρα μας είναι κοινή, ίσως κάνουμε όλοι κουπί στην ίδια κατεύθυνση» δηλώνει.

 

 

Κατέχει πάνω από 140 πατέντες διεθνώς, πολλές από τις οποίες χρησιμοποιούνται σε διεθνή πρότυπα μετάδοσης βίντεο και τηλεόρασης όπως τα H.264, HEVC, ATSC, και Blu-Ray. Έχει διατελέσει Υπεύθυνος Σύνταξης των διεθνών προτύπων MPEG-4 Systems (ISO/IEC 14496-1), του H.264 SVC Conformance (ITU-T H.264.1), και του RTP Payload Format for SVC (IETF).

 

Τα βραβεία του συμπεριλαμβάνουν το Marie Curie Chair από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα, το ACM 2004 Multimedia Open Source Software Award, και το CAREER Award του NSF των ΗΠΑ. Είναι Senior Member της IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers) και Member του AES.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ