Ο ακαδημαϊκός με το σημαντικό έργο στην παγκόσμια ναυτιλία
Έργα Ελλήνων

Ο ακαδημαϊκός με το σημαντικό έργο στην παγκόσμια ναυτιλία

O Ορέστης Σχινάς είναι καθηγητής με ειδικότητα στη Ναυτιλία και στη Ναυτιλιακή Χρηματοδότηση στο Hamburg School of Business Administration (HSBA) και επικεφαλής του τμήματος Ναυτιλίας και Logistics, (Head of the Maritime Business School) καθώς και των σχετικών καινοτομων προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων που οργάνωσε εκεί.

Γεννήθηκε το 1970 στην Αθήνα, όπου και μεγάλωσε. Είναι αριστούχος απόφοιτος Ναυπηγικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και το 1998 πήρε το μεταπτυχιακό του (MSc) στο Shipping Management από World Maritime University (WMU) στη Σουηδία, όπου σπούδασε με υποτροφία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το 2005, ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή και του απονεμήθηκε ο διδακτορικός του τίτλος από το ΕΜΠ. Τρία χρόνια αργότερα εκλέχθηκε καθηγητής στο HSBA και από το 2010 βρίσκεται στη σημερινή του θέση.

 

 

Ο κ. Σχινάς έχει διατελέσει σύμβουλος και διευθυντής έργων, όπου συνέβαλε την τεχνογνωσία του τόσο στον ιδιωτικό τομέα όσο και στις δημόσιες και διεθνείς εταιρείες. Οι δραστηριότητές του περιλάμβαναν μεγάλης κλίμακας εταιρικά έργα όπως οι δημόσιες εγγραφές, οι ιδιωτικοποιήσεις λιμένων και τα σχέδια εκκίνησης, καθώς και πολυάριθμα ερευνητικά και αναπτυξιακά έργα στους τομείς της χρηματοδότησης, της ναυτιλίας και των λιμένων. Συγκεκριμένα, συμμετείχε σε ερευνητικές πρωτοβουλίες και έργα που σχετίζονται με τη ναυτιλία μικρών αποστάσεων καθώς και τον ανθρώπινο παράγοντα στη ναυτιλία και τους λιμένες.

Δίνει διαλέξεις σχετικά με τη διαχείριση πλοίων, τη ναυτιλιακή οικονομία, τη ναυτιλιακή πολιτική, τη χρηματοδότηση των πλοίων και τη θεωρία των αποφάσεων, ενώ οι τομείς έρευνας του είναι η Green Shipping, η eMaritime, η Forecasting (Ship Finance Applications) και Port & Hinterland Logistics. Από το 2008 που ξεκίνησε τη διδασκαλία του στο μοναδικό τμήμα στη Γερμανία για ναυτιλιακές σπουδές -σε επίπεδο ΑΕΙ- το HSBA είναι σήμερα στις υψηλότερες θέσεις των γερμανικών rankings.

 

 

Με την εργασία του, προσπαθεί να δίνει λύσεις σε προβλήματα που απασχολούν τη ναυτιλία και κατ’ επέκταση την κοινωνία και τους θεσμούς της. Η συμβολή του στην ίδρυση και τη λειτουργία εκ του μηδενός ενός πανεπιστημιακού τμήματος στη Γερμανία εν μέσω περιόδου δυσμενούς συγκυρίας τόσο για την παγκόσμια ναυτιλία όσο και για την Ελλάδα, ήταν σημαντική. Στο τμήμα αυτό οι φοιτητές του έρχονται διαρκώς σε επαφή με την ελληνική ναυτιλία, κουλτούρα και πραγματικότητα. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η ετήσια επίσκεψη των φοιτητών του στον Πειραιά είναι υποχρεωτική.  

Στο ερώτημα «Τι μπορούν να κάνουν οι επιφανείς Έλληνες του εξωτερικού για την Ελλάδα;», ο καθηγητής απάντησε πως απαραίτητη προϋπόθεση για να συμβάλουν οι Έλληνες του εξωτερικού είναι να το επιτρέψουν οι Έλληνες του εσωτερικού. Εν συντομία, οι Έλληνες τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού θα μπορούσαν να φτιάξουν διακρατικά δίκτυα, που να προωθούν τη συνεργασία σε όλους τους επιστημονικούς, επιχειρηματικούς και πολιτιστικούς τομείς, ώστε να κυκλοφορούν ελεύθερα και απρόσκοπτα γνώση και εμπειρία καθώς και να διανέμεται καλύτερα η εργασία και συνεισφορά μεταξύ όλων των εμπλεκομένων. «Απαιτείται όραμα και συντονισμός, γιατί οι παρούσες δομές επικοινωνίας και συνεργασίας με την ομογένεια και τη διασπορά είναι ανεπαρκείς», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σχινάς.

 

 

Ακόμα, πιστεύει πως καποιοι διακεκριμένοι Έλληνες του εξωτερικού μπορούν να αποτελέσουν παράδειγμα προς μίμηση και κάποιοι άλλοι να μεταλαμπαδεύσουν ιδέες και πρακτικές. Η προσφορά εξαρτάται από το αντικείμενο και τον άνθρωπο. Επίσης, ορισμένοι μπορούν να υποδείξουν, ή ακόμη και να ανοίξουν, επιστημονικούς ή επιχειρηματικούς ορίζοντες σε αρκετούς νέους Ελληνες. Θα συμβούλευε έναν συνάδελφό του, που παραμένει και βιώνει την ελληνική πραγματικότητα, να ενταχθεί σε διεθνή δίκτυα συνεργασίας και ανταλλαγής πληροφορίας, καθώς και να προβάλλει συστηματικά τα αποτελέσματα της εργασίας του στο παγκόσμιο διαδικτυακό κοινό.

Ο Ορέστης Σχινάς προσέθεσε πως η Ελλάδα πρέπει να πρωτοπορήσει στην κυκλική (circular), ψηφιακή (digital) και αειφόρο (sustainable) οικονομία του κοντινού μέλλοντος. Η ανάγκη δεν είναι μόνο οικονομική σε όρους απασχόλησης και δραστηριότητας, σύμφωνα με τον καθηγητή, αλλά προσανατολισμού και κοινού -εθνικού- οράματος. Λέει πως δεν είναι υπερβολή αν θεωρήσει κανείς, αυτή την εξέλιξη της επιστήμης, της οικονομίας και της πολιτικής σκέψης, ως μια μοναδική ευκαιρία να αποδείξει η σύγχρονη Ελλάδα τη σχέση της με το αρχαίο πνεύμα και κυρίως με την αναζήτηση του μέτρου.

 

 

«Η σύγχρονη επιστήμη, οικονομία και πολιτική επιτάσσουν μια επιστροφή στο μέτρο, δηλαδή στο μέτρο που ορίζει η φύση και ο άνθρωπος, καθώς και ενισχύουν την ικανότητα συμμετοχής στα κοινά. Ηθελημένα ή άθελα, επιστρέφει στον νου μας ο Αισχύλος που μας προτρέπει να αποφύγουμε την ύβρη. Την ύβρη που διαπράττει ο σύγχρονος άνθρωπος που δε σέβεται τη φύση. Τη νέμεση την εισπράττουμε με τοπικές καταστροφές κάθε χρόνο και παγκόσμια προβλήματα όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση και την έλλειψη πόσιμου νερού», τόνισε ο κ. Σχινάς.

Στην καθημερινότητα του, δεν παραλείπει να διαβάζει ελληνικά βιβλία, τα περισσότερα από τα οποία παίρνει μαζί του φεύγοντας από τις διακοπές του στην Ελλάδα, διατηρώντας ζωντανή την κουλτούρα που του μεταλαμπάδευσε ο παππούς του, που ήταν δικηγόρος, όταν του υπαγόρευε νομικά κείμενα κι όταν μαζί συζητούσαν για ιστορία. Ακόμα, προτρέπει τους φοιτητές του να διαβάζουν κι εκείνοι την ιστορία και να εξοικειώνονται με την πολιτιστική παραγωγή ενός τόπου και μιας κοινωνίας προτού επιχειρήσουν εκεί.

 

 

Την τελευταία δεκαετία, έχει ως ακαδημαϊκή βάση του το Αμβούργο, ταξιδεύει συχνά σε όλο τον κόσμο και κυρίως την Ασία, διευρύνοντας  τα επιστημονικά ενδιαφέροντα του, ενώ η σημαντική διεθνής εμπειρία του τον βοήθησε να αποκτήσει ακόμα μεγαλύτερη αυτοπειθαρχία και συνέπεια σε ένα πιο δομημένο επαγγελματικό περιβάλλον.

Ο Ορέστης Σχινάς νιώθει περήφανος ως Έλληνας κάθε φορά που συναντά πλοίο με ελληνική σημαία στο εξωτερικό και πιστεύει πως το γεγονός ότι η ελληνική ναυτιλία διαπρέπει παγκοσμίως, αποτελεί και εκφράζει μία ένδειξη αριστείας. Τέλος, προσδοκά σε μια πιο διεθνή και ευτυχισμένη Ελλάδα και όνειρό του είναι να ζήσουν οι κόρες του σε μια καλύτερη και λιγότερο ανασφαλή Ελλάδα και Ευρώπη.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ