Ένας ηγέτης των σύγχρονων ασύρματων δικτύων
Έργα Ελλήνων

Ένας ηγέτης των σύγχρονων ασύρματων δικτύων

Ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος είναι, από το 2016, Αντιπρόεδρος και Chief Technology Officer (CTO) της επιχειρηματικής μονάδας Telco NFV της VMware με έδρα το San Francisco των ΗΠΑ και πρωτοστατεί στις καινοτομίες της εταιρείας στους τομείς υποδομών Network Function Virtualization (NFV), Software-Defined Network (SDN) και Telco Cloud Infrastructure.

Προηγουμένως, διετέλεσε Αντιπρόεδρος και CTO στην Citrix Systems, υπεύθυνη για τη γραμμή προϊόντων Bytemobile, τη στρατηγική SDN / NFV και για την επέκταση του ADC Netscaler στις αγορές παροχής υπηρεσιών.

Οι σπουδές του εστίασαν στις επιστήμες του μέλλοντος, τους υπολογιστές. Πρώτα απέκτησε Πτυχίο Μαθηματικών και Επιστήμης Υπολογιστών από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών το 1980. Στη συνέχεια απέκτησε το Master of Sciences (MSc) στην Πληροφορική από το Πανεπιστήμιο Vanderbilt το 1982, ενώ τέλος, έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα στην Επιστήμη των Υπολογιστών από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις το 1986.

 

 

Ήταν καθηγητής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις στην Urbana-Champaign και διευθυντής του Κέντρου Έρευνας και Ανάπτυξης Supercomputing, από το 1997 έως το 2000, όπου επέβλεψε την έρευνα περισσότερων από 70 φοιτητών διδακτορικού και MSc και διεξήγαγε έρευνα που παρήγαγε νέες λύσεις για μεταγλωττιστές, λειτουργικά συστήματα και πρωτόκολλα δικτύωσης, συμπεριλαμβανομένης της πρώτης πλατφόρμας Cloud Computing το 1999, των Ομοσπονδιών Υπολογιστικών Δικτύων.

Το 2000 ίδρυσε την εταιρεία Bytemobile, Inc., ηγέτη στον τομέα της βελτιστοποίησης ασύρματων δικτύων και των υπηρεσιών δεδομένων, η οποία αυξήθηκε σε περίπου 350 υπαλλήλους και σε περισσότερους από 160 πελάτες κινητής τηλεφωνίας πριν αποκτηθεί από την Citrix Systems, το 2012.

Στην Bytemobile υπηρέτησε το Διοικητικό Συμβούλιο και ήταν ο CTO, υπεύθυνος για όλα τα προϊόντα, για τη δημιουργία και την καθοδήγηση αναπτυξιακών ομάδων σε τέσσερις τοποθεσίες, τη στρατηγική επέκτασης, τις εξαγορές και συγχωνεύσεις, τον προγραμματισμό αγοράς και οδήγησε πωλήσεις σε διάφορους στρατηγικούς λογαριασμούς. Μεταξύ των πολλών καινοτομιών του ήταν η πρώτη πλατφόρμα βελτιστοποίησης βίντεο, που αναπτύχθηκε σε περισσότερα από 100 operator networks παγκοσμίως, καινοτόμες λύσεις ανάλυσης και ένα πλαίσιο που επέτρεψε στη Bytemobile να βελτιστοποιήσει την κρυπτογραφημένη κίνηση.

 

 

Τα ερευνητικά αποτελέσματα του κ. Πολυχρονόπουλου έχουν χρησιμοποιηθεί σε εμπορικά συστήματα λογισμικού και υλικού από τις εταιρείες Intel, Cray, Silicon Graphics, Convex, HP και άλλους προμηθευτές συστημάτων λογισμικού και δικτύωσης υψηλής απόδοσης.

Κατέχει 10 διπλώματα ευρεσιτεχνίας και έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 160 ερευνητικά κείμενα σχετικά με τους multithreading compilers, τα λειτουργικά συστήματα, το distributed και cloud computing, τα ασύρματα δίκτυα και την κινητή υπολογιστική. Έξι από τις εκδόσεις του έλαβαν βραβεία «Best Paper» στα συνέδρια ACM και IEEE. Έχει συμβουλέψει πολλές εταιρείες λογισμικού και υλικού, όπως η Intel, η IBM, η Silicon Graphics, η HP, η Kubota, η NKK και άλλες.

Ο κ. Πολυχρονόπουλος έχει εκφράσει την άποψη πως τα επόμενα χρόνια θα δούμε σημαντικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο οι Χειριστές Κινητών Δικτύων (Mobile Network Operators – MNOs) πραγματοποιούν την ουσιαστική στροφή από τους παρόχους υπηρεσιών επικοινωνιών σε παροχείς περιεχομένου, υπηρεσιών και εφαρμογών. Στόχος του είναι να βοηθά τους ΜΝOs για να κατανοήσουν τις πραγματικές ευκαιρίες που προσφέρει μια υποδομή Network Function Virtualization (NFV), ενώ εξισορροπεί τους πιθανούς κινδύνους.

 

 

Ακόμη, πιστεύει ότι πολλοί MNOs αισθάνονται συγκρατημένοι από τα δίκτυά τους, λόγω -εν μέρει- της μεγάλης επένδυσης που έχουν πραγματοποιήσει και της ανησυχίας που έρχεται με τα μετασχηματιστικά αποτελέσματα του NFV. Επιπροσθέτως, αναφέρει ότι πρέπει να περάσουν στην υπηρεσία εικονικής προβολής και cloud-native δικτύου, επειδή τόσο οι συνδρομητές όσο και οι εταιρικοί πελάτες απαιτούν ολοένα και πιο καινοτόμες υπηρεσίες από τους παρόχους υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας. Συνεπως το δίκτυο πρέπει να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της επιχείρησης για ευελιξία και αυτό σημαίνει αποδοτικότητα και ταχεία παροχή υπηρεσιών.

Η εταιρική του ομάδα συνεργάζεται στενά με τους πελάτες της VMware για να αυξήσουν την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις ευκαιρίες που τους παρουσιάζονται και το χρονοδιάγραμμα που έχουν για να τις αξιοποιήσουν. Στοχεύουν στις απαραίτητες αλλαγές που πρέπει να γίνουν για να αντιμετωπιστούν οι συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες σε πραγματικό χρόνο της επιχείρησης και να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες του λογισμικού για να προωθηθεί η δυνατότητα κλιμάκωσης, οι καλύτερες επιδόσεις και η ταχεία εισαγωγή νέων υπηρεσιών στον αναδυόμενο κόσμο του Internet of Things (IoT) και του 5G.

 

 

Ο κ. Πολυχρονόπουλος έχει λάβει πολλά βραβεία και αναγνωρίσεις, μεταξύ των οποίων είναι το «Young Investigator Award» της Αμερικανικής Ακαδημίας Επιστημών από τον Πρόεδρο George Bush τo 1989, το Βραβείο του Ιδρύματος Μποδοσάκη από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο το 1998, πήρε την Έδρα Pascal στο Πανεπιστήμιο του Leiden το 2000 και ανακηρύχθηκε Καθηγητής Fujitsu στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο, το 1992.

Το 2010, εντάχθηκε στο «Mobile Power 50» ως ένας από τους 50 πιο επιδραστικούς ηγέτες στα ασύρματα δίκτυα από το περιοδικό «Mobile Today» στο Ηνωμένο Βασίλειο και το 2015 επιλέχθηκε ως ένας από τους 50 σημαντικότερους καινοτόμους του Τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου του Ιλινόις.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ