Διαμορφώνει στρατηγικές σε ένα οικονομικό περιβάλλον που διαρκώς αλλάζει
Έργα Ελλήνων

Διαμορφώνει στρατηγικές σε ένα οικονομικό περιβάλλον που διαρκώς αλλάζει

Ο Μιχαήλ Γ. Ιακωβίδης κατέχει την έδρα Sir Donald Gordon Chair of Entrepreneurship & Innovation στο London Business School, είναι Visiting Research Professor στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (NYU – Stern) και μέλος της Διεθνούς Συμβουλευτικής Επιτροπής (Global Advisory Council) του World Economic Forum.

Έχει διατελέσει καθηγητής στο Wharton School of Business και στο Harvard Business School. Επίσης, υπήρξε επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Bocconi του Μιλάνου, στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού και στο Management University της Σιγκαπούρης.

 

 

Έχει σπουδάσει Οικονομικά στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο στην Αθήνα, συνέχισε τις σπουδές του στο Cambridge, στο Stanford και τέλος, από το 1994 έως το 2000 στο Wharton, όπου έλαβε και το διδακτορικό του στη Φιλοσοφία.

Η έρευνα του κ. Ιακωβίδη εστιάζει στο θέμα της αλλαγής: Ερευνά τη βιομηχανική εξέλιξη, νέα επιχειρηματικά μοντέλα, turnarounds και διαρθρωτικές αλλαγές σε επιχειρήσεις και επιχειρηματικούς τομείς.

Είναι συχνά ομιλητής σε κλαδικές και εταιρικές εκδηλώσεις και έχει συνεργαστεί με εταιρείες, θεσμούς και οργανισμούς όπως η Barclays, η HSBC, η Nokia, η Intel, η Lufthansa, η Credit Suisse, Santander, EADS, BBVA, PWC, KPMG, Merck Serono, Roche και η McKinsey & Company, το NHS, το Κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση, παρέχοντας συμβουλές για τη διαμόρφωση της κατάλληλης στρατηγικής σε ένα περιβάλλον που αλλάζει.

 

 

Σε θέματα πολιτικής συνεργάζεται με το World Economic Forum, με το Βρετανικό Κοινοβούλιο αναφορικά με το μέλλον των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε task force από το 2009 έως το 2014 που συμβούλευε τον τότε Πρόεδρό του Herman Van Rompuy σε θέματα καινοτομίας και επιχειρηματικότητας, και ηγείται της πρωτοβουλίας «Redesign Greece» του London Business School, η οποία έχει στόχο να υποστηρίξει τη διοικητική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα.

Είναι, επίσης, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Διοίκησης και έχει δημοσιεύσει άρθρα σε κορυφαία ακαδημαϊκά περιοδικά όπως το SMJ, Organization Science, Research Policy, AMR και ICC. Γράφει στο Harvard Business Review, στους Financial Times, στο Forbes.com, στο Huffington Post, στις εφημερίδες Καθημερινή και Το Βήμα και έχει εμφανιστεί σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

 

 

Για τις ανάγκες του TEDxThessaloniki στο οποίο υπήρξε ομιλητής πριν λίγα χρόνια, ο κ. Ιακωβίδης συνέταξε τις πέντε παρακάτω προτάσεις σχετικές με το αντικείμενο του:

 

Για να αλλάξεις οτιδήποτε χρειάζεται ειλικρίνεια για το τι πρέπει να αλλάξει, πίστη για τη δύσκολη περίοδο στην οποία το παλιό αργοπεθαίνει αλλά το καινούργιο δεν έχει ακόμη ανατείλει, ρεαλισμός στο πως χαράζουμε πορεία, και κυρίως μια κοινότητα για να μπορέσεις να στηριχτείς και να στηρίξεις. Η αλλαγή δεν είναι μια μοναχική διαδρομή. Είναι η κοινωνική δυναμική με την οποία μικρές η μεγαλύτερες ομάδες χτίζουν μαζί κάτι καινούργιο, αλλάζοντας τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο γύρω μας.

 

Η κρίση μπορεί να μας ξυπνήσει από το λήθαργο της συνήθειας. Να μας επιτρέψει να καταλάβουμε ότι υπάρχουν και άλλοι τρόποι να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα. Να μας αναγκάσει να αντιμετωπίσουμε τα ένοχα μυστικά μας, αν έχουμε το θάρρος να αναζητήσουμε νέες λύσεις, νέες προοπτικές, νέο σκοπό στην καθημερινότητα μας, αντί να ελπίζουμε ότι κάτι αναπάντεχο, έξω από μας, θα φέρει τη λύση.

 

 

Μια στρατηγική πετυχαίνει όταν είναι σαφής, μετρήσιμη και κυρίως εφαρμόσιμη. Όταν αλλάζει δομές, προτεραιότητες και κίνητρα, και όχι μόνο τη ρητορική. Όταν ανταποκρίνεται τόσο στο λογικό, όσο και στο θυμικό μας. Όταν μπορεί να οδηγήσει τις πράξεις μας και να μετρήσει την επιτυχία μας.

 

Το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ελλάδας είναι ότι μένουμε στη διαπίστωση, ομφαλοσκοπούμε και κοιτάμε πίσω, αντί να αντιμετωπίζουμε με τόλμη τις επιλογές μας και να διαμορφώνουμε το μέλλον μας με πράξεις.

 

Η δύναμη του «συν» βρίσκεται στην μετάβαση από την αμφιβολία στην πεποίθηση, από τη διαπίστωση στην εφαρμογή, από τις ιδέες στο πάθος, από τον ιδιωτικό χώρο στο δημόσιο, από την χιονόμπαλα στην χιονοστιβάδα.   

 

Ο κ. Μιχαήλ Γ. Ιακωβίδης είναι ένας καταξιωμένος οικονομικός επιστήμονας με παγκόσμια δράση, έχοντας αναδειχθεί με την ικανότητά του να διαμορφώνει τις κατάλληλες στρατηγικές σε ένα περιβάλλον που αλλάζει διεθνώς με γρήγορους ρυθμούς.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ