Διευθυντής στο Κέντρο Μεταφορών Προηγμένης Τεχνολογίας στη Νότια Καλιφόρνια
Έργα Ελλήνων

Διευθυντής στο Κέντρο Μεταφορών Προηγμένης Τεχνολογίας στη Νότια Καλιφόρνια

Ο καθηγητής Πέτρος Ιωάννου είναι ειδικός σε συστήματα-εφαρμογές ελέγχου και έξυπνα συστήματα μεταφοράς και είναι ο Διευθυντής του Κέντρου Μεταφορών Προηγμένης Τεχνολογίας(CATT) στο διάσημο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας.

Η αποστολή του CATT είναι να διεξάγει έρευνα υψηλής επίδρασης σε επείγοντα θέματα μεταφορών σε συνεργασία με τη βιομηχανία και τους κρατικούς μηχανισμούς. Το επίκεντρο της είναι η χρήση προηγμένων τεχνολογιών για την αποτελεσματικότερη κατασκευή της σημερινής και της μελλοντικής υποδομής άμυνας και εμπορικών μεταφορών.

 

 

Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα του Δρ. Ιωάννου, αφορούν τους τομείς του προσαρμοστικού ελέγχου, των νευρωνικών δικτύων, των μη γραμμικών συστημάτων, της δυναμικής και του ελέγχου των οχημάτων, των ευφυών συστημάτων μεταφοράς προηγμένης τεχνολογίας και των θαλάσσιων μεταφορών.

Γεννήθηκε το 1953 και έλαβε το πτυχίο του με τιμητική διάκριση από το University College του Λονδίνου, το 1978. Έλαβε το μεταπτυχιακό του δίπλωμα καθώς και το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο του Illinois, στις Η.Π.Α, το 1980 και το 1982, αντίστοιχα.

 

 

Κατά την περίοδο 1975-1978, έλαβε υποτροφία Association of Commonwealth Universities στο Λονδίνο. Στη διάρκεια των σπουδών του, ελαβε πολλά βραβεία, μεταξύ των οποίων το βραβείο Goldsmid και το βραβείο A.P. Head από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Από το 1979 έως το 1982 ήταν βοηθός έρευνας στο Coordinated Science Laboratory του Πανεπιστημίου του Ιλινόις.

Το 1982, ο Δρ. Ιωάννου ξεκίνησε τη συνεργασία του με το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών-Συστημάτων, στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες. Είναι επί του παρόντος ο A.V. «Bal» Balakrishnan Chair Professor στο ίδιο Τμήμα και ο Διευθυντής του Κέντρου Μεταφορών Προηγμένης Τεχνολογίας.

 

 

Συνεργάζεται με τα Τμήματα Αεροδιαστημικής και Μηχανολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Βιομηχανικών Συστημάτων. Είναι επίσης ο Αναπληρωτής Διευθυντής Έρευνας για το Πανεπιστημιακό Κέντρο Μεταφορών MATRONS στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας και στο Πανεπιστήμιο Long Beach στη Καλιφόρνια.

Συνεργάστηκε με το Πανεπιστήμιο του Newcastle της Αυστραλίας και το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας στην Καμπέρα, το 1988, με το Πολυτεχνείο Κρήτης το 1992 και υπηρέτησε ως Πρύτανης του School of Pure and Applied Science στο Πανεπιστήμιο Κύπρου το 1995.

 

 

Τη περίοδο 2008/2009 ήταν επισκέπτης καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογιών Πληροφορικής του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου. Ο Δρ. Ιωάννου ήταν ο αποδέκτης του Outstanding Transactions Paper Award από το παγκόσμιο Ινστιτούτο Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών (IEEE).

Το 2009 έλαβε το βραβείο IEEE ITSS Outstanding ITS Application Award και το μετάλλιο IET Heaviside, για την επίτευξη του ελέγχου του Ινστιτούτου Μηχανικών και Τεχνολογίας. Το 2012 έλαβε το IEEE ITSS Outstanding ITS Research Award kai Το 2015 έλαβε το IEEE Transportation Technologies Field Award.

 

 

Το 2016 έλαβε το Βραβείο Ανώτερης Έρευνας από τo Viterbi School of Engineering και το Βραβείο Transition to Practice Award από την IEEE Control System Society. Είναι επί του παρόντος ο Editor in Chief των IEEE Transactions on Intelligent Transportation Systems..

Έχει επίσης διατελέσει Associate Editor at Large των IEEE Transactions on Automatic Control  και Πρόεδρος της IFAC Technical Committee on Transportation Systems. Διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της IEEE Intelligent Transportation Society.και είναι ένας από τους ιδρυτές της Ένωσης Μεσογειακού Ελέγχου και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου.

Ήταν ένας από τους ιδρυτές της IEEE Mediterranean Control Conference, η οποία διεξάγεται ετησίως από το 1992 και ένας από τους ιδρυτές του University Transportation Center, METRANS, στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας και στο Πανεπιστήμιο Long Beach της  Καλιφόρνιας.

 

 

Ο Πέτρος Ιωάννου είναι μέλος του ΙΕΕΕ, μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτόματου Ελέγχου (IFAC), μέλος του Ινστιτούτου Μηχανικής και Τεχνολογίας (IET), μέλος του AAAS. Είναι συντάκτης 8 βιβλίων και πάνω από 300 ερευνητικών εκδόσεων στον τομέα των ελέγχων, της δυναμικής των οχημάτων, των νευρωνικών δικτύων, των μη γραμμικών δυναμικών συστημάτων και των ευφυών συστημάτων μεταφοράς.

Έχει διατελέσει τεχνικός σύμβουλος σε πολλές εταιρείες αυτοκινήτων, αεροδιαστημικής και ηλεκτρονικών υπολογιστών ενώ αξιοσημείωτη και η εμπειρία του ως εμπειρογνώμονας για συστήματα ελέγχου ενεργητικής/παθητικής ασφάλειας των αυτοκινήτων.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ