Συνέντευξη με τον Έλληνα σχεδιαστή της Alfa Romeo
Έργα Ελλήνων

Συνέντευξη με τον Έλληνα σχεδιαστή της Alfa Romeo

Ο Αλέξανδρος Λιώκης είναι ένας από τους Έλληνες που μας κάνουν περήφανους με τη δράση τους στο εξωτερικό. Είναι Senior Exterior Designer στην Alfa Romeo και ήταν ο Lead Exterior Designer στο project Tonale, ένα πρωτότυπο C-SUV το οποίο έκανε αίσθηση με την εξαιρετική του ομορφιά στην Έκθεση της Γενεύης, τον Μάρτιο του 2019.

 

 

Γεννήθηκε στις 16 Μαρτίου του 1988 στην Αθήνα, όπου και μεγάλωσε. Σπούδασε στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας στην Κοζάνη, στο τμήμα Βιομηχανικού Σχεδιασμού. Οι σπουδές εκεί δεν εστίαζαν τόσο στο styling, όσο σε πιο πρακτικά θέματα, στη γνώση των υλικών κλπ, στοχεύοντας περισσότερο σε αντικείμενα που είναι ρεαλιστικό να παραχθούν στην Ελλάδα. Η πτυχιακή του ήταν μια σύγχρονη εκδοχή της Citroen DS.

 

 

Στη συνέχεια ετοίμασε το portfolio του και το έστειλε στο IED (Istituto Europeo di Design) στην Ιταλία, όπου έγινε δεκτός στο διετές Μεταπτυχιακό στο Σχεδιασμό Αυτοκινήτων. Από εκεί και μετά, ξεκινά μία λαμπρή καριέρα, με πρώτο σταθμό τη δημιουργία του πρωτότυπου αυτοκινήτου Alfa Romeo Gloria, που είχε παρουσιαστεί στη Γενεύη τον Μάρτιο του 2013, η οποία ήταν βασισμένη στα δικά του σχέδια.

 

 

Ήταν ένα πανέμορφο concept car το οποίο αποτέλεσε τη βάση, εκείνη την εποχή, για την ελπίδα της αναγέννησης της Alfa Romeo, κάτι που ονειρεύονταν οι Alfisti (οι λάτρεις της θρυλικής μιλανέζικης φίρμας) από όλα τα μέρη του πλανήτη. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως παρουσιάστηκε μέχρι και στα νέα της εκπομπής Top Gear στην Αγγλία, όπου και σχολιάστηκε θετικά από τον κεντρικό παρουσιαστή Jeremy Clarkson, κάτι διόλου εύκολο.

 

 

Μετά την Gloria, ξεκίνησε την πρακτική του στην Alfa Romeo για έξι μήνες και, λίγο πριν από το τέλος της, έκανε ένα πέρασμα από τη Maserati με συμμετοχή στην ομάδα σχεδιασμού της Alfieri (πρωτότυπο που παρουσιάστηκε στην Έκθεση της Γενεύης το 2014) και έπειτα επέστρεψε στο σχεδιαστικό κέντρο της Alfa Romeo, όπου συμμετείχε στην εξέλιξη των Giulia και Stelvio. Τα σχεδιαστικά κέντρα και των δύο εταιρειών στεγάζονται στο ίδιο κτίριο στο Τορίνο, όπου του έκαναν κανονική πρόσληψη, οπότε είμαστε στην πολύ ευχάριστη θέση να βλέπουμε και να καμαρώνουμε αυτοκίνητα παραγωγής στα οποία έχει βάλει την προσωπική του υπογραφή.

 

 

Συνομιλώντας με τον κ. Λιώκη, αλλά και βλέποντας την καθημερινότητά του μέσα από το Instagram (@liokis_photography) όπου συνηθίζει να ανεβάζει υπέροχες φωτογραφίες αυτοκινήτων, γίνεται αμέσως εμφανής η πραγματικά μεγάλη αγάπη που έχει για το αυτοκίνητο, η οποία φυσικά δεν περιορίζεται αποκλειστικά σε μία μάρκα ή κατηγορία.

 

 

Από πότε ξεκίνησε το ενδιαφέρον, η αγάπη σας, για τα αυτοκίνητα;

 

«Από όταν θυμάμαι τον εαυτό μου πολύ μικρό! Αρχικά χάζευα τις φωτογραφίες στα περιοδικά αυτοκινήτου του πατέρα μου, και στη συνέχεια ασχολήθηκα με το μοντελισμό. Σε ηλικία δεκατριών ετών πήραμε με τον αδελφό μου μια Citroen DS και ξεκινήσαμε να την ανακατασκευάζουμε μόνοι μας».

 

 

Αντίστοιχα σε εκείνη την ηλικία ξεκινήσατε να ζωγραφίζετε, να σχεδιάζετε αυτοκίνητα;

 

«Σχεδίαζα από τότε πράγματι, μόνο αυτοκίνητα, όπως και τώρα. Η αγάπη μου είναι περισσότερο για τα αυτοκίνητα και λιγότερο για το σχέδιο -γενικότερα- σαν έννοια. Προσπαθούσα να ζωγραφίσω αυτοκίνητα, αντιγράφοντάς τα από φωτογραφίες. Θυμάμαι μάλιστα πόσο με παίδεψε μια Alfa Romeo 156, τόσο που στο τέλος την ξεπατίκωσα. Στη συνέχεια, προσπαθούσα να βελτιώσω την εικόνα κάποιων αυτοκινήτων, αλλάζοντας λίγο το ρύγχος τους, τα φώτα τους κλπ».

 

 

Με ποια άλλα projects ασχολείστε αυτόν τον καιρό στην Alfa Romeo;

 

«Αυτό το διάστημα δουλεύω για κάποια καινούργια μοντέλα της Alfa Romeo, για τα οποία φυσικά δεν μπορώ να πω ή να δείξω κάτι συγκεκριμένο. Παράλληλα, διδάσκω σχεδιασμό αυτοκινήτων στο IED, στη σχολή από την οποία και αποφοίτησα».

 

 

Ποιο ήταν το μεγαλύτερο -μέχρι στιγμής- εμπόδιο στην καριέρα σας;

 

«Ο ιδιαίτερα σκληρός ανταγωνισμός και η ζωή μακριά από συγγενείς και φίλους».

 

Πόσο δύσκολο, ή εύκολο, είναι για έναν Έλληνα να βρίσκεται σε διεθνές περιβάλλον;

 

«Εξαρτάται κυρίως από τη χώρα που βρίσκεσαι. Στην Ιταλία, για παράδειγμα, ίσως είναι πιο εύκολο καθώς η νοοτροπία είναι παρόμοια με τη δική μας με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Οπωσδήποτε, όμως, δεν είναι σαν την πατρίδα μας».

 

Πώς είναι μια κανονική σας ημέρα στο Centro Stile της Alfa Romeo;

 

«Μπορεί να σκιτσάρω, να δουλεύω με τον πηλό για τη δημιουργία ενός μοντέλου ή να ασχολούμαι για το εικονικό μοντέλο 3D. Εξαρτάται πάντα από τις απαιτήσεις του κάθε project».

 

 

Ποιο είναι το καθημερινό σας αυτοκίνητο αυτή την περίοδο στην Ιταλία;

 

«Μία Alfa Romeo Giulietta του 1983, στην οποία βρίσκω όμορφες λεπτομέρειες και θεωρώ πως το σχέδιό της έχει πολύ ωραίες αναλογίες και ένα Mazda MX-5 πρώτης γενιάς, το οποίο θεωρώ ένα από τα πιο “fun to drive” (διασκεδαστικά στην οδήγηση) αυτοκίνητα όλων των εποχών».

 

 

Ποια είναι η αγαπημένη σας διαδρομή για οδήγηση;

 

«Θα έλεγα στο Ντράφι, πίσω από την Πεντέλη, καθώς εκεί πειραματιζόμουν στα εφηβικά μου χρόνια. Ακόμη, γύρω από το Τορίνο έχει πολλές ενδιαφέρουσες διαδρομές αλλα θα ξεχώριζα τη Susa – Moncenisio, ειδικά με μια Alfa Romeo Giulia QV. Επίσης αγαπημένη είναι η παραλιακή διαδρομή που καταλήγει στο Σούνιο».

 

 

Ποια είναι η άποψή σας για την εξέλιξη του σχεδιασμού αυτοκινήτων;

 

«Θεωρώ ότι δεν έχει αλλάξει δραματικά τα τελευταία 80 χρονια. Όχι, τόσο τουλάχιστον, όσο θα περίμενε κανείς. Όσον αφορά στο styling, υπάρχουν μόδες ανάλογα με τις δεκαετίες, που φεύγουν και επανέρχονται. Αυτήν την περίοδο, λόγω της οικονομικής κρίσης, οι αυτοκινητοβιομηχανίες επιλέγουν πιο ασφαλή μονοπάτια για να κινηθούν και όχι τολμηρά όπως γινόταν κάποτε. Επίσης, λόγω της παγκοσμιοποίησης και τον κανονισμών (προδιαγραφές ασφαλείας επιβατών και πεζών), τα αυτοκίνητα δεν διαφέρουν πλέον αρκετά μεταξύ τους».

 

 

Ποια είναι η σύγχρονη διαδικασία σχεδιασμού για ένα αυτοκίνητο;

 

«Όλα ξεκινούν από ένα σκίτσο σε λευκό χαρτί και συνεχίζονται με τα ψηφιακά renderings, τις παρουσιάσεις στους ανώτερους, τις αλλαγές στο αρχικό σχέδιο, την κατασκευή του μοντέλου από πηλό σε κλίμακα 1:5 και έπειτα σε 1:1, τα λεπτομερή τρισδιάστατα σχέδια (CAD) στα οποία επίσης γίνονται πολλές αλλαγές, και το τελικό χειροποίητο πρωτότυπο που παρουσιάζεται στην εκάστοτε διεθνή έκθεση / διεθνές σαλόνι αυτοκινήτου».

 

 

Ποιος ήταν ο στόχος σας κατά τη διαδικασία σχεδιασμού της Tonale;

 

«Ο στόχος της ομάδας μας για το σχεδιασμό του νέου αυτού πρωτότυπου SUV ήταν η απλότητα της φόρμας και οι καθαρότητα των όγκων, παίρνοντας έμπνευση από το παρελθόν για να δημιουργήσουν το μέλλον της Alfa Romeo. Πάντοτε σχεδιάζουμε και εργαζόμαστε με απώτερο σκοπό την “απαραίτητη ομορφιά” που πρέπει να έχει κάθε μας νέο αυτοκίνητο».

 

 

Από ποια αυτοκίνητα αντλήσατε έμπνευση για την Tonale;

 

«Τα αυτοκίνητα από τα οποία εμπνεύστηκα για το σχεδιασμό της Tonale ήταν η Giulia GT, από την οποία χρησιμοποιήσαμε την λεγόμενη “GT line” που διατρέχει το προφίλ της Tonale, η Alfa Romeo SZ, η Disco Volante και η πιο σύγχρονη Brera».

 

 

Ποιο θεωρείτε εσείς πως είναι το ομορφότερο αυτοκίνητο που έχει κατασκευαστεί ποτέ;

 

«Το ομορφότερο αυτοκίνητο θεωρώ πως είναι Alfa Romeo 33 Stradale του 1967. Κάθομαι ατέλειωτες ώρες και την παρατηρώ κάθε φορά που επισκέπτομαι το πρόσφατα ανακαινισμένο Μουσείο της Alfa Romeo και προσπαθώ να κατανοήσω το σχέδιό της και το πως γίνεται να είναι τόσο όμορφη».    

 

 

Ποια ήταν η πιο δυνατή στιγμή ή, αν θέλετε, εκείνη που θα σας μείνει αξέχαστη από τη δημιουργία της Tonale;

 

«Η πιο συγκινητική στιγμή ήταν εκείνη που με κάλεσαν να τοποθετήσω το έμβλημα της Alfa Romeo στη γρίλια του πρωτοτύπου, λίγο πριν ταξιδέψει στη Γενεύη για την επίσημη πρεμιέρα, και στη συνέχεια η αποκάλυψή της εκεί».

 

 

Ποια είναι η αγαπημένη σας φράση, ή κάτι που λέτε ακόμα και στην εαυτό σας κάποια ενδεχομένως δύσκολη στιγμή;

 

«Κάνε αυτό που σε ευχαριστεί στη ζωή σου και πάλεψε γι’ αυτό».

 

Τι ονειρεύεστε για το μέλλον της καριέρας σας;

 

«Να δημιουργούμε μαζί με την ομάδα μου αυτοκίνητα που ο κόσμος θα θυμάται και θα αγαπήσει».

 

 

Ο κ. Λιώκης έκανε, τέλος, ειδική μνεία στη μεγάλη ομάδα του Centro Stile της Alfa Romeo και στη συμβολή όλων των συναδέλφων του στο τελικό άρτιο αποτέλεσμα, τονίζοντας το γεγονός ότι η δημιουργία ενός αυτοκινήτου στις μέρες μας είναι μια καθαρά ομαδική εργασία.

 

 

Ο κ. Αλέξανδρος Λιώκης είναι σήμερα ο σημαντικότερος Έλληνας σχεδιαστής αυτοκινήτων της νεότερης γενιάς, ένας εκ των σημαντικότερων νέων σχεδιαστών αυτοκινήτων σε παγκόσμιο επίπεδο και αναμφίβολα το ταλέντο, οι γνώσεις, η μεθοδολογία και οι δυνατότητές του θα τον οδηγήσουν σύντομα στην κορυφή του τομέα που έχει επιλέξει.

 

 

 

Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Λιώκης, Alfa Romeo

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ