Ο Διευθυντής Ερευνών του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών
Έργα Ελλήνων

Ο Διευθυντής Ερευνών του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών

Ο Αλέξανδρος Κρητικός γεννήθηκε το 1965 στο Μόναχο από Έλληνα πατέρα και Γερμανίδα μητέρα. Ο πατέρας του μετανάστευσε το 1957 στο Μόναχο και μετακόμισαν οικογενειακώς οπότε και μεγάλωσε στη Γερμανία. Εκεί σπούδασε στο πανεπιστήμιο του Μονάχου οικονομία και πολιτικές επιστήμες.

Μετά ακολούθησαν μεταπτυχιακές σπουδές στην εφαρμοσμένη μικροοικονομία στο πανεπιστήμιο FU Berlin και το 1996 ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή στο Humboldt University του Βερολίνου.

 

 

Ο Αλέξανδρος Κρητικός είναι Διευθυντής Ερευνών του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW) του Βερολίνου, Καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Πότσνταμ και Ερευνητής του Οργανισμού IZA της Βόννης.

Η έρευνά του επικεντρώνεται στην καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, την πειραματική ανάλυση και την οικονομική ανάλυση των οργανισμών. Ασχολείται επίσης με την εμπειρική βιομηχανική οικονομία, τη θεσμική οικονομία και τα ερευνητικά ζητήματα στον τομέα της επιχειρηματικής ψυχολογίας.

 

 

Ο Αλέξανδρος Κρητικός θεωρείται ένας από τους πιο σημαντικούς οικονομολόγους της Γερμανίας. Οι συμβουλές του χαρακτηρίζονται χρήσιμες απο το Γερμανικό Κοινοβούλιο και κάθε απόφαση του κράτους επηρεάζεται πολυ απο τις πληροφορίες και τις έρευνες που κάνει ο ίδιος στο ινστιτούτο του, γεγονός που έχει συμβάλλει και στην σημερινή επιτυχημένη εικόνα της Γερμανικής οικονομίας

Το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών είναι ένα από τα κορυφαία ιδρύματα οικονομικών ερευνών στη Γερμανία. Πρόκειται για ένα ανεξάρτητο μη κερδοσκοπικό ακαδημαϊκό ίδρυμα που ασχολείται με βασικές οικονομικές έρευνες και συμβουλές πολιτικής. Το DIW Berlin ιδρύθηκε το 1925 ως Ινστιτούτο Έρευνας για τον Επιχειρηματικό Κύκλο και μετονομάστηκε αργότερα.

 

 

Από το 2004 έως το 2015 ήταν ιδρυτικό μέλος και μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου του Γερμανικού Ινστιτούτου Μικροχρηματοδοτήσεων (DMI) του Βερολίνου, ενώ παράλληλα ίδρυσε το Gesellschaft für Arbeitsmarktaktivierung (GfA) στο Βερολίνο. Από το 2004 έως το 2007 ήταν επίσης λέκτορας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Viadrina και από το 2007 έως το 2009 ήταν Καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Hanse Rostock (PHU).

Το 2013 διορίστηκε μέλος του Συμβουλίου Καινοτομίας στο Υπουργείο Ανάπτυξης, ενώ είναι μέλος των επιτροπών Οικονομικής Πολιτικής και Κοινωνικών Επιστημών του Γερμανικού Οικονομικού Συνδέσμου, και συνεκδότης (από το 2010) των περιοδικών Small Business Economics και Journal of Economic Psychology.

Στο πλαίσιο έρευνας σε διάφορες χώρες, έχει εργαστεί ως  Ερευνητής του German Marshall Fund στην Washington (1999) και TMR Ερευνητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (2000).

 

Ο καθηγητής έχει τονίσει σε συνέντευξή του πως νιώθει περήφανος που πολλοί Έλληνες διαπρέπουν στο εξωτερικό και πιστεύει ότι σε αυτό ευθύνεται το γεγονός ότι οι Έλληνες του εξωτερικού έχουν μεγαλύτερη υποστήριξη στις νέες ιδέες τους καθώς και καλύτερη εκπαίδευση.

Αποτελέσματα της έρευνάς του έχουν δημοσιευθεί σε πολλά διεθνούς κύρους οικονομικά περιοδικά όπως τα  Economics Letters, Journal of Economic Behavior and Organization, Journal of Economic Psychology, Journal of Environmental Economics and Management, κ.α.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ